Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Επιστροφή Ν. Γερασιμίδη στο Προξενείο Αργυροκάστρου εν μέσω αντιδράσεων

Επιστρέφει στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο ο κ. Νίκος Γερασιμίδης. Ο μορφωτικός ακόλουθος του Προξενείου κατά τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας επανέρχεται στην πέτρινη πόλη με τον θεσμικό ρόλο του συντονιστή εκπαίδευσης με τομέα ευθύνης το ελληνικό ιδιωτικό σχολείο της Χιμάρας

Η απόφαση αυτή του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, αφού ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός έχει αφήσει εποχή από την προηγούμενη θητεία του στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κατ’ αρχάς τότε είχε τοποθετηθεί σε μία ανύπαρκτη θέση, αφού δεν υφίσταται πόστο μορφωτικού ακολούθου σε ένα Προξενείο παρά μόνο στην Πρεσβεία κάθε χώρας.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και τώρα αφού συντονιστής εκπαίδευσης για την Ελληνική Παιδεία υπάρχει και είναι στην Πρεσβεία στα Τίρανα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον κ. Γιώργο Χρονόπουλο, με τον οποίο ασχολήθηκαν επίσης την περασμένη άνοιξη τα βορειοηπειρωτικά ιστολόγια για τον τρόπο διορισμού του.
Ακόμα και για τον τομέα ευθύνης όμως και πάλι βλέπουμε μία βεβιασμένη απόφαση αφού η Χιμάρα διπλωματικά για την Ελλάδα υπάγεται στο Προξενείο στα Τίρανα, ουδεμία σχέση έχοντας με το Αργυρόκαστρο. Έτσι με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται ουσιαστικά ο ρόλος του υπάρχοντος συντονιστή εκπαίδευσης του κ. Χρονόπουλου.
Ο κάθε συντονιστής εκπαίδευσης σε μία πρεσβεία μπορεί στο έργο του να συνεπικουρείται μέχρι και από τρεις βοηθούς.
Όμως για τον κ. Γερασιμίδη ίσως σκέφτηκαν κάποιοι ότι ο ρόλος του βοηθού είναι πολύ μικρός και θεώρησαν να τον αναβαθμίσουν και αυτόν σε συντονιστή, γιατί αλλιώς θα πληρωνόταν ως απλός εκπαιδευτικός.

Η απόφαση του διορισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο επιμίσθιο το οποίο για τους συντονιστές έχει καθοριστεί στο ύψος των 1.350 ευρώ ενώ για τους δασκάλους στα 800 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες από τέσσερις που ήταν οι συντονιστές ελληνικής εκπαίδευσης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες πληθυσμιακά και γεωγραφικά, μειώθηκαν λόγω περικοπών στους δύο (Νέα Υόρκη και Σικάγο),  ενώ στην Αυστραλία που υπήρχαν τρεις συντονιστές, τώρα παραμένει μόνο ένας (Μελβούρνη).
Όχι πως δεν θα ήταν καλό να υπήρχαν και άλλοι δύο συντονιστές για την ελληνική εκπαίδευση στην Αλβανία αλλά στο Αργυρόκαστρο δεν υπάρχει αντικείμενο για μία τέτοια θέση, σε αντίθεση με την Κορυτσά.

Συνεπώς δίκαια σημειώνονται οι διαμαρτυρίες ότι όλα γίνονται για το βόλεμα "ημετέρων".


Όσοι υποστηρίζουν τον κ. Γερασιμίδη για τις καλές μέρες που άφησε στο Προξενείο Αργυροκάστρου αναφέρονται κυρίως στις 80 υποτροφίες που έδωσε τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2009 σε Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι εκείνη η εποχή αποτελούσε προεκλογική περίοδο για τις Βουλευτικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, όπου ο ίδιος ήταν υποψήφιος βουλευτής για δεύτερη φορά με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές είχε παραιτηθεί από τη θέση του μορφωτικού ακολούθου, αλλά σύμφωνα με φήμες διέδιδε ότι τον έβγαλε από τη θέση αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τον περασμένο Μάιο ο Γιαννιώτης εκπαιδευτικός ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμμαχία, το βραχύβιο κόμμα της κουμπάρας του κας Ντόρας Μπακογιάννη.
Αυτό δεν το ξέχασαν ηγετικά στελέχη της ΝΔ στην Ήπειρο και αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά στο άκουσμα της είδησης του διορισμού του.
Όμως ήδη ο κ. Γερασιμίδης ζήτησε (και ενδεχομένως πήρε) το αντίγραφο της απόφασης ώστε να το καταθέσει στο Υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει από εκεί το νέο του διπλωματικό διαβατήριο.

Η υπόθεση της ελληνικής Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο είναι πολύ σοβαρή ώστε να γίνεται παιχνίδι για μικροπολιτικά συμφέροντα. Επειδή όμως όλα είναι θέμα πολιτικής κάποιοι τοπικοί παράγοντες αν και ανέδειξαν το θέμα του διορισμού του κ. Γερασιμίδη μετά από λίγες μέρες έκαναν στροφή 180 μοιρών υποστηρίζοντας τον πλέον δημόσια, προσδίδοντας του μάλιστα και μεσσιανικά χαρακτηριστικά, με σκοπό προφανώς το ξεμπλοκάρισμα κάποιων κωλυμάτων οικονομικής φύσεως. 

Τελευταία φορά που είδαμε τον κ. Γερασιμίδη ήταν να φιγουράρει στη μπροστινή θέση των επισήμων στην τελευταία εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, όπου όλη την ώρα χασκογελούσε με τον βουλευτή Αργυροκάστρου του LSI Βαγγέλη Τάβο.


Η απόφαση διορισμού








2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26-8-2012

    Βόλεψε τον κουμπάρο της η Ντόρα!

    Τον όρισαν συντονιστή Εκπαίδευσης στη Χειμάρρα που έχει ένα μόνο σχολείο!

    Εκτός από τις τακτικές αποδοχές, θα παίρνει και επιμίσθιο 7.000 ευρώ τον μήνα!

    Σε ένα… γνώριμο πόστο στο Αργυρόκαστρο επιστρέφει, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο εκπαιδευτικός και πολιτευτής Νίκος Γερασιμίδης, που κατά σύμπτωση είναι κουμπάρος της Ντόρας, προκαλώντας… τριγμούς, ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις ένθεν κακείθεν των ελληνοαλβανικών συνόρων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Γερασιμίδης τοποθετείται αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου, με αρμοδιότητα την περιοχή της Χειμάρρας και ευθύνη για το ένα και μοναδικό ελληνικό σχολείο που λειτουργεί σ' αυτήν, το οποίο ως τώρα εποπτεύονταν από το Προξενείο των Τιράνων! Ο ίδιος είχε διατελέσει και κατά το παρελθόν, επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, συντονιστής Εκπαίδευσης στο Προξενείο Αργυροκάστρου για την Ελληνική Μειονότητα. Θέση από την οποία απομακρύνθηκε το φθινόπωρο του 2009, αμέσως μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    Βέβαια, από τότε κύλησε πολύ… νερό στο αυλάκι. Ο κ. Γερασιμίδης, που υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. το 2009 αλλά δεν εξελέγη και πέρασε στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατέβηκε μάλιστα ως υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜ.ΣΥΜ στις πρόσφατες εκλογές, χωρίς ωστόσο και πάλι να εκλεγεί, αφού το κόμμα του δεν μπήκε στη Βουλή.

    Πολλές αντιδράσεις
    Στο άκουσμα της είδησης ότι επιστρέφει στο Αργυρόκαστρο ποικίλες είναι οι αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς των Βορειοηπειρωτών και ειδικά παραγόντων της Χειμάρρας που κάνουν λόγο για… πολιτικά βολέματα και δημιουργία θέσεων χωρίς να υπάρχει ανάγκη, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την εκπαίδευση στο Βόρειο Ήπειρο και το εκεί ελληνικό σχολείο.

    Ειδικότερα, σχολιάζοντας την επανατοποθέτηση του κ. Γερασιμίδη στο Αργυρόκαστρο, η ιστοσελίδα «himara.gr» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τη στιγμή που οι δάσκαλοι στο ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας είναι λίγοι καθώς και απλήρωτοι, η νέα κυβέρνηση φυτεύει τον κουμπάρο της κας Μπακογιάννη σε ανύπαρκτη θέση. Υπεύθυνο προξενείο για το σχολείο της Χειμμάρας είναι αυτό των Τιράνων όπου αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης είναι ο κ. Χρονόπουλος Γεώργιος. Διορίζουν λοιπόν τον κ. Γερασιμίδη στο προξενείο Αργυροκάστρου με ευθύνη ΜΟΝΟ για ένα σχολείο, αυτό της Χειμάρρας».

    7.000 ευρώ επιμίσθιο!
    Οι αποδοχές του κυρίου αναπληρωτή συντονιστή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες… Θα παίρνει τον μισθό του και το ειδικό επιμίσθιο του συντονιστή συν τα οδοιπορικά μετάβασης και επιστροφής του ιδίου και της οικογενείας του! Η απόφαση του διορισμού το λέει ξεκάθαρα:

    «Στον ανωτέρω θα καταβληθούν οι τακτικές αποδοχές του στην Ελλάδα, το ειδικό επιμίσθιο συντονιστή Εκπαίδευσης του Εξωτερικού και τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και οριστικής επιστροφής του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Το ειδικό επιμίσθιο πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες».

    Τώρα ποιο είναι το «ειδικό επιμίσθιο»: Δεν πρόκειται για τίποτα… ψίχουλα. Σε 7.000 ευρώ ανέρχεται πέραν των εξόδων μετάβασης και επιστροφής του ιδίου και όλης της οικογενείας του! Γι' αυτό και το ποσό του ειδικού επιμίσθιου δεν αναγράφεται στην απόφαση γιατί θα προκαλούσε θύελλα, την ώρα μάλιστα που κόβονται 30-50 ευρώ από την αγροτική σύνταξη των 330 ευρώ και οι αστυνομικοί καταδικάζονται στην πείνα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 2-9-2012

    Και εκεί ρουσφέτια;

    Μια και είπαμε για «πολυπληθή» προξενεία, να μην ξεχάσουμε και την περίπτωση Αργυροκάστρου. Η σημασία του είναι προφανής λόγω της ελληνικής μειονότητας, αν και η κεντρική ελληνική πολιτική έναντι της Αλβανίας έχει πρακτικά ακυρώσει τον ρόλο που είχε στο παρελθόν η συγκεκριμένη διπλωματική αρχή. Παρ' όλα αυτά, το Γενικό Προξενείο όχι μόνο είναι υπερπλήρες, αλλά έχει και υποτιθέμενο «επιτόπιο» προσωπικό, το οποίο όμως δεν προέρχεται από τη Βόρεια Ήπειρο, αλλά από τα Ιωάννινα.

    Δεν θέλω να πιστέψω τις κακές γλώσσες, αλλά φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, που ξέμειναν εκεί ως ρουσφέτια επιφανών πολιτικών του Νομού Ιωαννίνων, απλώς περνούν τα σύνορα μερικές φορές την εβδομάδα για να δικαιολογούν την αποζημίωση εξωτερικού, που φθάνει σχεδόν τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ.

    Την ίδια στιγμή υπάρχει η πρεσβεία μας, π.χ., στην Τεχεράνη ή στο Τόκιο με μόλις δυο διπλωματικούς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή