Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων ο Γιαννάκης Ομήρου - Τρίζει η κυριαρχία του ΑΚΕΛ

Τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών 2011 στην Κύπρο

Δημοκρατικός Συναγερμός – 20 έδρες (34,27%)
ΑΚΕΛ – 19 έδρες (32,67%)
Δημοκρατικό Κόμμα - 9 έδρες (15,77%)
ΕΔΕΚ – 5 έδρες (8,93%)
Ευρωπαϊκό Κόμμα - 2 έδρες (3,88%)
Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές – 1 έδρες (2,21%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο – (1,08%)
 
Ακολουθεί άρθρο από το ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (5-6-2011)
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο Γ. ΟΜΗΡΟΥ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Ο ΚΟΥΛΙΑΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ
Έχασε την Προεδρία της Βουλής ο Κάρογιαν
Κουλίας: Δεν είμαι θαλαμοφύλακας της πολιτικής του Χριστόφια!

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογή του προέδρου της Κυπριακής Βουλής, πυροδοτώντας προβλήματα στο ΔΗΚΟ, αφού τόσο ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας (θυμίζουμε ότι είναι ο βουλευτής που κατέθεσε το απόρρητο έγγραφο της ΚΥΠ το οποίο ενέπλεκε τον Χρήστο Λαμπράκη στο πραξικόπημα της ανατροπής του Μακάριου και ότι η σύσκεψη όπου αποφασίστηκε το πραξικόπημα έγινε στο εξοχικό του στον Πόρο) όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης σήκωσαν σημαία αντάρτικου και αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαγραφής.
Τελικώς, πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Νικώσα ψήφος ήταν αυτή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ψήφισε εναντίον της υποψηφιότητας Κάρογιαν. 

Τρεις ψηφοφορίες
 
Οι υποψηφιότητες ήταν τρεις: α) Του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, καθώς και τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, συγκεντρώνοντας 28 ψήφους. β) Του Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, πλην του κ. Κουλία, συγκεντρώνοντας 27 ψήφους. γ) Του Γιώργου Περδίκη, ο οποίος πήρε στις δύο πρώτες ψηφοφορίες μόνο τη δική του ψήφο. Στην τρίτη ψηφοφορία αποσύρθηκε και τήρησε αποχή.

Στην πρώτη ψηφοφορία πρόεδρος θα μπορούσε να εκλεγεί εκείνος ο οποίος θα καταλάμβανε το 50% συν μία ψήφο. Ο κ. Ομήρου έλαβε 28 ψήφους, ο κ. Κάρογιαν 27 και ο κ. Περδίκης 1. Το ίδιο συνέβη και στη δεύτερη ψηφοφορία, όταν για την εκλογή προέδρου χρειαζόταν η συγκέντρωση των 22 ψήφων. Επειδή έλαβαν δύο υποψήφιοι ποσοστό πέραν των 2/5, διεξήχθη και τρίτος γύρος, οπότε όποιος λάμβανε τις περισσότερες ψήφους θα εκλεγόταν πρόεδρος. Ο κ. Ομήρου, με ψήφους 28 έναντι 27 που έλαβε ο κ. Κάρογιαν, εξελέγη πρόεδρος. Στην ομιλία του ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι στην Κύπρο έγινε εθνοκάθαρση από την Τουρκία και ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται επί των δημοκρατικών αρχών και αξιών. Ταυτοχρόνως, επισήμανε το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι εξεγέρθηκαν σε βάρος της Τουρκίας.

 

Για λόγους αρχής

Ο Ζαχαρίας Κουλίας επιχείρησε να εξηγήσει εντός της Βουλής γιατί ψήφισε εναντίον του κ. Κάρογιαν. Όμως έγινε παρέμβαση, κυρίως από το ΑΚΕΛ, να μην του δοθεί ο λόγος επειδή δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Προς αποφυγήν αντιπαράθεσης, ο κ. Κουλίας είπε: «Κανείς δεν μπορεί να με φιμώσει. Δεν θα μιλήσω εδώ, θα μιλήσω έξω». Με τη λήξη της συνεδρίασης εξήγησε ότι καταψήφισε τον κ. Κάρογιαν επειδή είναι αντίθετος με τη συνεργασία ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ, καθότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αθέτησε τις υποσχέσεις του προς το ΔΗΚΟ και τον λαό, και προτείνει την εκ περιτροπής Προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, καθώς και την παραμονή των εποίκων. Αυτές, επισήμανε, δεν είναι θέσεις του ΔΗΚΟ ούτε αυτά τα οποία πρέσβευσαν εκείνοι που το οικοδόμησαν, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες απαντήσεις σε διάσκεψη Τύπου. Καταλήγοντας πάντως είπε ότι «δεν πρόκειται να γίνει θαλαμοφύλακας της πολιτικής του Χριστόφια».


Η οργή

Οργισμένη ήταν η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Κουλία αποστάτη και Ιούδα. Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του συναδέλφου της στο ΔΗΚΟ. Λίγο αργότερα, το πολιτικό γραφείο του κόμματος έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Ζαχαρία Κουλία, ενώ αναμενόταν σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου, με σκοπό τη διαγραφή του Κουλία, καθώς και του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος θεωρεί ότι ο Κουλίας είχε δικαίωμα να διαφοροποιηθεί από το κόμμα για λόγους εθνικού συμφέροντος. 


Βαθύ το ρήγμα

Οι διαφορές Κουλία - Κολοκασίδη με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν είναι επί του Κυπριακού και επί αρχών. Επιπροσθέτως, έχουν και προσωπική χροιά, καθότι ο κ. Κάρογιαν και οι μηχανισμοί του ΔΗΚΟ κινητοποιήθηκαν για να αφήσουν εκτός Βουλής τόσο τον κ. Κουλία όσο και τον κ. Κολοκασίδη. Αμφότεροι, όπως και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι αντίθετοι με τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ. Ο μεν Κουλίας κατάφερε να εκλεγεί, ο δε Κολοκασίδης έμεινε εκτός.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Κάρογιαν για πρόεδρο της Βουλής, επειδή με τον τρόπο αυτόν θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση, αλλά και επειδή η πολιτική αυτή καθιστά το ΔΗΚΟ συνένοχο με την πολιτική του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια στη λύση του Κυπριακού. Σε διάσκεψη Τύπου ο Γιώργος Κολοκασίδης τάχθηκε εναντίον της συνέχισης της συνεργασίας ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η εκλογή του κ. Κάρογιαν από το ΑΚΕΛ εδραιώνει αυτήν την προοπτική. Ταυτοχρόνως, αναγνώρισε στον κ. Κουλία το δικαίωμα να μην ψηφίσει τον Μάριο Κάρογιαν στην Προεδρία της Βουλής, διότι διαφωνεί μαζί του επί θεμάτων αρχής. Ακόμη, ο κ. Κολοκασίδης αναφέρθηκε σε διώξεις από το κόμμα όσων διαφωνούν.

 

Νικόλας και διώξεις

Σε διώξεις που έγιναν κατά την περίοδο των εκλογών αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος όμως διαχώρισε τη θέση του από τους Κουλία, Κολοκασίδη, τονίζοντας ότι ο ίδιος εξελέγη με τη σημαία του ΔΗΚΟ και, με βάση το καταστατικό του κόμματος, ο πρόεδρός του θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής. Οι αναφορές του κ. Παπαδόπουλου επί του θέματος έγιναν καθότι, εκτός των άλλων, ο Ζαχαρίας Κουλίας είχε εισηγηθεί για την Προεδρία της Βουλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο αντί του Μάριου Κάρογιαν.

 

Το πάρε δώσε

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν άφηνε να διαρρεύσει προς τον Τύπο ότι τόσο ο κ. Κολοκασίδης όσο και ο κ. Κουλίας έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος με τη στάση τους και ότι θα έφθανε ακόμη και στη διαγραφή τους. Συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΚΟ ισχυρίζονταν ότι η εκλογή του κ. Κάρογιαν από το ΑΚΕΛ δεν σημαίνει συνέχιση της συνεργασίας! Είναι πάντως γνωστό ότι στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, το 2008, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου και αφού είχε χάσει ο Τ. Παπαδόπουλος στον πρώτο γύρο, ο Μάριος Κάρογιαν υποστήριζε το πρωί τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη και μέχρι το απόγευμα είχε αλλάξει στάση υπέρ του Δ. Χριστόφια. Είχε μάλιστα γραφτεί στον Τύπο, στην ουσία ήταν κοινό μυστικό, ότι το ΑΚΕΛ πρόσφερε στον Μάριο Κάρογιαν την Προεδρία της Βουλής από το 2008 ως το τέλος της θητείας και ανανέωσή της το 2011. 

 

Εν όψει Προεδρικών

Η εκλογή Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής με τις ψήφους της ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ, του ΕΥΡΩΚΟ και του Κουλία, δημιουργεί νέα δεδομένα στο κομματικό σκηνικό της Κύπρου. Ήδη γίνεται λόγος για νέες συμμαχίες εν όψει Προεδρικών.

Πάντως, ο ΔΗΣΥ ρίχνει γέφυρες προς τους λοιπούς αντιπολιτευτικούς χώρους. Το πρόβλημα μιας στέρεης συμμαχίας είναι οι θέσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, που συγκλίνουν πολύ περισσότερο προς το ΑΚΕΛ παρά προς την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ, τους Οικολόγους και το ανεπίσημο ΔΗΚΟ. Σημαντικό ούτως ή άλλως είναι το γεγονός ότι η συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ δεν καταφέρνει να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής και λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου αναμένονται νέες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου