Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση για τον Γιώργο Σεφέρη στην Κορυτσά


  • Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
  • Φωτογραφία: Arben Kosturi

ΚΟΡΥΤΣΑ: Με φυσικό σκηνικό  το φωταγωγημένο και ερειπωμένο πλέον κτίριο τής τότε προξενικής κατοικίας του Γ. Σεφέρη στην Κορυτσά πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2012 η πολιτιστική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του γνωστού Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη με τη συμμετοχή των διπλωματικών μας αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ομογενειακών οργανώσεων, πλήθος κόσμου και επισκεπτών από την Ελλάδα.

     Ο κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης και ποιητής Γ. Σεφέρης (Σεφεριάδης) γεννήθηκε στη Σμύρνη 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1971. Είναι ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε το 1963 με το Νόμπελ της λογοτεχνίας, ενώ ακολούθησε και ο Οδ. Ελύτης (1969).
Το 1926 ο Γιώργος Σεφέρης  θα αρχίσει την διπλωματική του  σταδιοδρομία, διοριζόμενος στο Υπουργείο  Εξωτερικών ως ακόλουθος. 

Μέχρι το 1962 που συνταξιοδοτείται θα υπηρετήσει ως υποπρόξενος και πρόξενος στο  Λονδίνο (1931-1934), στην Κορυτσά της Αλβανίας (1936-1938), ως σύμβουλος τύπου  στο Υπουργείο Εξωτερικών. 
 Μετά την  κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου  θα ακολουθήσει την ελληνική Κυβέρνηση  στην Κρήτη, την Αίγυπτο, την Νότια  Αφρική και την νότια Ιταλία, και  μετά την απελευθέρωση στην Αθήνα  όπου και μένει μέχρι το 1948. Κατόπιν  διορίζεται σύμβουλος στις ελληνικές  πρεσβείες στην Άγκυρα και το Λονδίνο, αργότερα πρέσβης στο Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και το Ιράκ, και τελικά στο Λονδίνο (1957-1962).
    
  Αφότου αποσύρεται από τη διπλωματική του σταδιοδρομία, αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο λογοτεχνικό του έργο, μέχρι το θάνατό του, το 1971. Η κηδεία του, εν μέσω της δικτατορίας και κατόπιν της δήλωσής του το 1969, προσέλαβε τον χαρακτήρα εκδήλωσης εναντίον του καθεστώτος των συνταγματαρχών.
     Στη μάλλον  δυσμενή για αυτόν μετάθεσή  του στην Κορυτσά (1936-38), θα συνεχίσει την ποιητική του παραγωγή, θα προαισθανθεί και το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939), ενώ παράλληλα είχε δεσμευτεί με την αγαπημένη του Μαρώ (Μαρία Ζάννου) την οποία και νυμφεύτηκε αργότερα.

    Κατά τη διάρκεια  της βραδινής πολιτιστικής εκδήλωσης στην Κορυτσά ξαναζωντάνεψε το ερειπωμένο αρχοντικό του Σεφέρη που γέμισε φως αλλά και μουσικούς ήχους από το Μουσικό Σχολείο της Κορυτσάς «Tefta Tashko Koco» που εκτέλεσε άψογα μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα μπροστά στο ακροατήριο που πλημμύρισε τον περιβάλλοντα χώρο του προαυλίου της προξενικής κατοικίας. 

 Προηγήθηκε προβολή για τη ζωή και το λογοτεχνικό έργο του Γ. Σεφέρη, ενώ ακολούθησαν ομιλίες κατά αρχήν από το δραστήριο Γ. Πρόξενο της Κορυτσάς Ιωάννη Πεδιώτη και στη συνέχεια από επιστήμονες από την Ελλάδα (Μ. Κούσουλα-Αρχαιολόγο, Στέφη Κόντη-Καθηγήτρια Α.Π.Θ.) και την Αλβανία (Dion Tushi-Καθηγητής Πανεπιστημίου Κορυτσάς «Fan Noli»).

Η παλιά προξενική κατοικία του Γ. Σεφέρη είναι ένα ερειπωμένο αρχοντικό, ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου σήμερα και παλαιότερα του Μιχ. Τούρτουλη που οικοδομήθηκε από τους αρχιτέκτονες-εργολάβους το Δημήτρη και Ηλία Τούση, ενώ χρήζει αναστήλωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών για να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

   Στην όμορφη πολιτιστική εκδήλωση που έκλεισε με την εθιμοτυπική δεξίωση διοργάνωσε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Κορυτσάς και παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ν. Πάζιος με άλλα στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου Vangjel Dule (PBDNJ), εκπρόσωποι του Μ.E.G.A., ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Β. Μπολάνος, εκπρόσωποι της ομογενειακών οργανώσεων (Πανηπειρωτική Αμερικής, Σύλλογος «Αναγέννηση της Μοσχόπολης» κ. ά.), η Σ.Φ.Ε.Β.Α. Θεσσαλονίκης, πλήθος κόσμου από την Κορυτσά αλλά και την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση  σήμερα στην Κορυτσά παρουσιάζει  πάλι ανάπτυξη, ακολουθώντας την  ακμή  της ιστορικής Μοσχόπολης (17ος-19ος αι.), με κυριότερες σχολικές μονάδες εκπαίδευσης το ελληνο-αλβανικό Σχολείο (Κολέγιο) «Όμηρος» και τα Ελληνικά Φροντιστήρια Κορυτσάς «Αριστοτέλης». 



O Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Ιωάννης Πεδιώτης
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κορυτσάς Dion Tushi (Βασίλης Τούσης)




Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Ξαναζωντάνεψε το σπίτι του Σεφέρη στην Κορυτσά



Το αρχοντικό που διέμεινε ο νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης Γιώργος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς γέμισε ήχους και βιώματα το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.

Σε μία άψογη από κάθε άποψη τελετή που διοργάνωσε ο δραστήριος πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ. Ιωάννης Πεδιώτης, πάνω από 200 κάτοικοι της Κορυτσάς με την παρουσία των αρχών της πόλης, καθώς και επιφανείς  επισκέπτες από άλλα μέρη της Βορείου  Ηπείρου  αλλά και από την Ελλάδα τίμησαν  τον κορυφαίο εκπρόσωπό της λογοτεχνίας μας. Στην εκδήλωση μίλησαν σύντομα ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από την Κορυτσά και την Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε με όμορφο πρόγραμμα και το μουσικό σχολείο της πόλης.

 Η παρουσία του Γιώργου Σεφέρη  στην Κορυτσά (ένας από τους πολλούς σταθμούς της διπλωματικής του καριέρας) είναι αλήθεια ότι αποτελεί ένα ακόμη κρίκο που συνδέει πολιτιστικά και πνευματικά την πόλη της Κορυτσάς με τον ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα και το πέρασμά του από την πόλη μνημονεύεται σε πολλά έργα ντόπιων ερευνητών και λογοτεχνών, με τα ποιήματά του να είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα στην αλβανική γλώσσα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον πευκόφυτο κήπο του μισοκατεστραμμένου  παλιού αρχοντικού, που στέγαζε επί χρόνια το ελληνικό προξενείο. Το κτίριο αυτό ενώ είναι περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του και  ρημάζει. Ο νυν Έλληνας πρόξενος κ. Πεδιώτης  έχει ξεκινήσει μία αξιέπαινη προσπάθεια έτσι ώστε το σημαντικό αυτό κτίριο να αναστηλωθεί και ει δυνατόν να φιλοξενήσει και πάλι το ελληνικό προξενείο ή να μετατραπεί σε χώρο τέχνης και πολιτισμού.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ευχήθηκε το αρχοντικό να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Εμείς με τη σειρά μας, ως ΣΦΕΒΑ, ευχόμαστε οι ευχές των αρμοδίων σύντομα να συνοδευτούν από ανάλογες πράξεις και το αρχοντικό να συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί πριν καταστραφεί ολοσχερώς και χαθεί έτσι ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή. Η αξιοποίησή του είναι επιθυμία αλλά και απαίτηση και της τοπικής κοινωνίας που όπως απέδειξε και η εκδήλωση, αγκαλιάζει και συντηρεί με αγάπη τη μνήμη του σύντομου περάσματος του μεγάλου ποιητή μας από την πόλη της Κορυτσάς. 

1 σχόλιο:

  1. Εξαίρετη η παρουσίαση της εκδήλωσης, ευχαριστούμε. Μια πολύ μικρή διόρθωση μόνο. Ο Ελύτης πήρε το Νόμπελ το 1979.

    ΑπάντησηΔιαγραφή