Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Λαμπρές και φέτος οι εκδηλώσεις για τους αγώνες των Σουλιωτών





• Με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ και παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος του Σουλίου. 

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου, που βρίσκεται στην απέναντι βουνοκορφή από το Κούγκι. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης, ενώ παραβρέθηκαν βουλευτές κόμματων, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ηπείρου.  
Ο κ. Καλογιάννης σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε: «Ήρθαμε και φέτος ως απλοί προσκυνητές. Το Σούλι είναι συνυφασμένο στην συνείδηση των Ελλήνων, ως αγώνας για την ελευθερία. Είναι ένα διαχρονικό μήνυμα». 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Εθνική ανεξαρτησία, δεν είναι μόνο η εδαφική ακεραιότητα, αλλά και οικονομική ακεραιότητα, γι’ αυτό ο αγώνας των Σουλιωτών είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Σήμερα δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για να είναι η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη, αυτοδύναμη για να βγούμε από τα μνημόνια». 
Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η δήλωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος υπογράμμισε πως «όταν θέλουμε ως Έλληνες να έχουμε αύριο, χρειάζονται θυσίες».
Νωρίς το πρωί, δρομείς από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον «Δρόμο Θυσίας», καλύπτοντας διαδρομή 12 χιλιομέτρων, με αφετηρία τη Γλυκή και τερματισμό στο Σούλι μέσα από το φαράγγι του Αχέροντα.

Το Σάββατο
Το βράδυ του Σαββάτου η Παραμυθιά τίμησε την επέτειο του Ολοκαυτώματος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων (Ασή Γωνιάς Κρήτης, Ανατολικής Μάνης, Πτολεμαΐδας Καρδίτσας, Παγκρατίου, Προδρομίου και ΚΑΠΗ Παραμυθιάς), ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στον προαύλιο χώρο του σχολείου Βούλγαρη. 

από την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δυναμικό παρόν της Χρυσής Αυγής στο ηρωικό Σούλι - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταχειροκροτήθηκε η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής - 
Άφαντοι οι απάτριδες κομμουνιστές και τα ανδρείκελα που απειλούσαν μέσω διαδικτύου
Την Κυριακή 26 Μαϊου κλιμάκιο περίπου 100 συναγωνιστών με επικεφαλής τον Συναγωνιστή Χρήστο Παππά, παρέστη στο Σούλι Τιμώντας τους Ηρωικούς Μαχητές που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, νικημένοι από προδοσία και όχι απο την πολεμική υπεροχή των μογγόλων Τουρκαλβανών του Αλή πασά.


Ο συναγωνιστής Χρήστος Παππάς κατέθεσε στέφανο τιμής εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Συναγωνιστή Νικολάου Γ. Μιχαλολιάκου και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που παρακολουθούσε την τελετή. Στην τελετή παρέστη και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Συναγωνιστής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Βίντεο από την κατάθεση στεφάνου


Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών για τις φάρες των Σουλιωτών που έπεσαν κατά το ολοκαύτωμα και αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι.

Σύντομο Ιστορικό:
Στις 13 Δεκεμβρίου 1803 οι Σουλιώτες εξαντλημένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες, ορισμένοι άνδρες της φρουράς έκαναν γιουρούσι με τα γιαταγάνια στο χέρι, διέσπασαν τον κλοιό των τουρκαλβανών πολιορκητών και σώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι, ύστερα από απελπισμένη άμυνα μερικών ημερών, παραδόθηκαν με τον όρο να αποσυρθούν με τα όπλα τους ελεύθεροι εκεί όπου θα επιθυμούσαν. 

Όμως ο καλόγερος Σαμουήλ, που με πέντε συντρόφους του είχαν μείνει τελευταίοι για να παραδώσουν την αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων του Κουγκίου, έβαλε φωτιά και ανατινάχθηκε στον αέρα μαζί με πολλούς άνδρες του Αλή πασά. Ο Καλόγερος Σαμουήλ ανατίναξε το Κούγκι, καταφέρνοντας έτσι μεγάλο πλήγμα στις στρατιές του Αλή, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι Σουλιώτες δεν παραδίδουν εύκολα τα όπλα. 
Μετά την ανατίναξη του Κουγκίου, οι Σουλιώτες κατέφυγαν στην Πάργα, το Ζάλογγο και τη Μονή Σέλτσου και ο Αλής κατέλαβε το Σούλι. Οι Σουλιώτες διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και δεν ξαναγύρισαν στα ιερά εδάφη τους. Το αίσθημα ηρωισμού όμως το νιώθει κανείς έκδηλο σε κάθε γωνιά του Σουλίου ακόμα και σήμερα, τόσους αιώνες μετά.
Οι Σουλιώτες δεν παραδόθηκαν ποτέ, και μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους τούρκους, ανατινάσσονται.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

 www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου