Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

«Βγάζουν στο σφυρί» το σπίτι του Σπυρομήλιου!



• «Χείρα βοηθείας» στην Αλβανική προπαγάνδα και πολιτική που επιχειρεί να σβήσει κάθε τι Ελληνικό στη Χιμάρα, δίνουν τη φορά αυτή Έλληνες και μάλιστα οι απόγονοι του ηρωικού  πρωτοστάτη του Απελευθερωτικού αγώνα της Βορείου Ηπείρου, Σπύρου Σπυρομήλιου, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. 

Αφού πρώτα για δεκαετίες άφησαν να ερημώσει το αρχοντικό του σπίτι στη Χιμάρα, τώρα ετοιμάζονται να το πωλήσουν, στερούμενοι παντελώς εθνικού φρονήματος και αγνοώντας την ιστορική σημασία του. Η πώλησή του, όπως γράφει η ηλεκτρονική σελίδα Himara, έχει ανατεθεί σε Αλβανικό μεσιτικό γραφείο έναντι 110.000 ευρώ, ποσό που δείχνει την αξία του σπιτιού και της δυνατότητας που θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το χώρο. 

Η είδηση έχει προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα στους Έλληνες της Αλβανίας και ιδιαίτερα της Χιμάρας, που τάσσονται ανοικτά κατά της πώλησης του αρχοντικού καθώς δεν μπορούν να διανοηθούν ότι αυτό θα περιέλθει στον πρώτο τυχόντα Αλβανό που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εκκλήσεις προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να παρέμβει, είτε αποτρέποντας την πώληση, είτε αγοράζοντάς το, ώστε στη συνέχεια να περάσει σε ελληνικά χέρια και να γίνει μουσείο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου