Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το Κοσσυφοπέδιο ζητά να γίνει μέλος του ΟΗΕ!

Αύγουστος 29, 2013.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη, στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε να αλλάξει το ψήφισμα 1244 και η Δημοκρατία του Κοσόβου να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Χοτζάι μιλώντας προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ο Κοσοβάρος πολιτικός εστίασε το λόγο του  στην πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, την εξαιρετική πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την σταθερότητα και πρόοδο σε μια σειρά εσωτερικών θεμάτων.

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις της ηγεσίας του Κοσόβου με τις αρχές της Σερβίας, τονίζοντας ότι από τις 19 Απριλίου έχουν πραγματοποιηθεί δεκαπέντε συναντήσεις μεταξύ με το Σέρβο πρωθυπουργό Ντάτσιτς και ευχαρίστησε την εξαιρετική διαμεσολάβηση της βαρόνης Άστον, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Σχεδίου Εφαρμογής (της συμφωνίας Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας) είναι η διάλυση των σερβικών παράλληλων δομών, όπως της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Είναι η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων, η κοινή ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, η ολοκλήρωση της ενιαίας αστυνόμευσης καθώς και η προετοιμασία για τη διενέργεια τοπικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους».

Ο Χοτζάι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η UNMIK έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη σταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου την περίοδο 1999-2007.

«Τώρα όμως», τόνισε, «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η UNMIK δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει στο Κοσσυφοπέδιο. Ήρθε η ώρα για το Συμβούλιο να εξετάσει τη μετατροπή της αποστολής UNMIK σε ένα πολιτικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η πιο σημαντική λειτουργία του ΟΗΕ την οποία μπορεί να διαδραματίσει για το Κοσσυφοπέδιο είναι η υποστήριξη της προετοιμασίας μας για την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Χοτζάι σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου