Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο Αλβανός Υφυπουργός Εξωτερικών προτίθεται να δώσει μαθήματα δημοκρατίας και συνύπαρξης στην Ελλάδα

Αλβανός Υφ. Εξωτερικών: Είμαστε χώρα πρότυπο, μπορούμε να σας κάνουμε σεμινάρια

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και τη δημοσιογράφο Νεφέλη Τζανετάκου, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ύστερα από ερώτηση για το αν τα πρόσφατα επεισόδια στην Πρεμετή επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, επανέλαβε την κλασική απάντηση για σεβασμό των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων.

Η ερώτηση και απάντηση όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως εκτιμάτε πως θα επηρεάσουν τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες ισχύει και για την Αλβανία. Η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει εναρμόνιση με το γράμμα και το πνεύμα των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών μειονοτήτων, καθώς και την προστασία της περιούσιας τους. 
Ο σεβασμός των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού είναι αυτονόητη προϋπόθεση. Γεγονότα όπως τα πρόσφατα επεισόδια στην Πρεμετή είναι απαράδεκτα. Θέλουμε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Αλβανία και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η επιθυμία και της αλβανικής πλευράς. Ελπίζω ότι η αλβανική πλευρά θα μπορέσει να απομονώσει όσους κατ’ επάγγελμα υπονομεύουν τις σχέσεις μας.

Ποια ήταν η αντίδραση από πλευράς Τιράνων;
Ο Αλβανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Κρεσνίκ Τσολάκου (φωτό), απαντώντας στα όσα είπε ο Έλληνας ομόλογος του, Δημήτρης Κούρκουλας, δήλωσε :  
«Η Αλβανία μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ στον τομέα της συνύπαρξης και της θρησκευτικής αρμονίας»

Στην δήλωσή του προς τα ΜΜΕ της χώρας του ο Αλβανός Υφυπουργός εξωτερικών αναφέρει :
«Αβάσιμη η αξίωση του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών ότι η Αλβανία πρέπει να μάθει να σέβεται τις θρησκευτικές κοινότητες. Οι Αλβανοί και η Αλβανία σέβονται τα άτομα και τις καταστάσεις, έχουν πρότυπο μοντέλο θρησκευτικής αρμονίας και ανοχής... Από αυτή την άποψη, η Αλβανία μπορεί να δώσει διαλέξεις θρησκευτικής αρμονίας και συνύπαρξης στις χώρες της ΕΕ και πρωτίστως στην Ελλάδα... »

Φήμες που λένε ότι οι "καθηγητές" που θα δώσουν αυτές τις... διαλέξεις θα είναι οι σεκιουριτάδες που απέκλεισαν τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου