Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Βραβεύτηκε ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς η απονομή του Δ' Κλεισθένιου Βραβείου στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρο Οικονόμου - Καμαρινό από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής Μιχάλη Σέρβο, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για τη δυναμική δραστηριότητα του υπέρ του Ελληνικού Έθνους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής έχει καθιερώσει την απονομή αυτού του βραβείου σε επιφανείς προσωπικότητες στη μνήμη του αρχαίου Αθηναίου θεμελιωτή του δημοκρατικού πολιτεύματος Κλεισθένη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας στην πόλη της Κορυτσάς Γρηγόρης Καραμέλιος, η υποψήφια Βουλευτής Αλμα Θάνου, η Γενική Γραμματέας της Παμμακεδονικής Ομοσπονδιας Αμερικής Μαρία Χατζηνάκου, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, ο εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο ΠΥΡΡΟΣ" Χρήστος Αργύρης, με την παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής.

Στους χαιρετισμούς τονίστηκαν σημαντικά ζητήματα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό με κυριότερο την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία.

Ο κ. Οικονόμου παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι έπραξε απλά το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης ενώ παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση για την ανάκληση του από τη θέση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά μία μέρα πριν από την έναρξη της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, μη κατανοώντας τη στάση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πρόξενος μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια των παριστάμενων στη βράβευση εκπροσώπων των φορέων προκειμένου να εξαντλήσει τη θητεία του στην όμορφη αυτή πόλη της Βορείου Ηπείρου.

Οι παριστάμενοι υποσχέθηκαν να στηρίξουν τον κ. Οικονόμου, δίνοντας επίσης την υπόσχεση για την καλύτερη κινητοποίηση εν όψει της απογραφής πληθυσμού.

Μετά τη βράβευση οι εκπρόσωποι των σωματείων που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση αλλά και όσοι από τους παριστάμενους στην εκδήλωση ήρθαν από μακρυά, επισκέφθηκαν τα μνήματα των δυο πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-'41 στη Μπομποστίτσα. 

Ο χαιρετισμός του προέδρου του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής Μιχάλη Σέρβου κατά την απονομή του Δ' Κλεισθένιου Βραβείου στον κ. Θεόδωρο Οικονόμου - Καμαρινό:

Κύριε Πρόξενε, για μας είστε ο Ίων Δραγούμης της Βορείου Ηπείρου. Αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σε αυτά τα άγια χώματα, εδώ στους Βλαχόφωνους Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Αισθάνομαι υπερήφανος επίσης που είμαι σε αυτό το ιστορικό Προξενείο στο οποίο υπηρέτησε και ο Γιώργος Σεφέρης.
Ειλικρινά σας ανήκει μία τεράστια τιμή κύριε Γενικέ Πρόξενε, αφού είπατε το αυτονόητο και διαφωνούμε με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα ότι οι απόψεις που εκφράσατε είναι καθαρά προσωπικές. Όχι, αυτές δεν είναι απόψεις δικές σας, αλλά όσα συμφωνούν με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
Αισθανόμαστε υπερηφάνεια γιατί ένα παλικάρι σαν κι εσάς ύψωσε το ανάστημα του και είπατε την αλήθεια για την Βόρειο Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου