Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ενδιαφέρον του Αθηναϊκού Τύπου για τις κλεμμένες εικόνες από ενιαία Ήπειρο

Στο επίκεντρο η Παναγία της Σωπικής…

Συνεχίζεται η προσπάθεια επαναπατρισμού τους…

• Οι κλεμμένες εικόνες από  εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής μας, αλλά και της Βορείου Ηπείρου, δεν απασχόλησαν μόνο τον τοπικό τύπο, αλλά και τον αθηναϊκό. 


Το «Έθνος» αναφέρθηκε κι αυτό στην περίπτωση της εικόνας της Παναγίας από την Σωπική, αλλά και γενικότερα στην δράση των ιερόσυλων στην περιοχή μας.
Μεταξύ άλλων, έγραφε: 
«Με δάκρυα στα μάτια οι πιστοί της ιστορικής εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Σωπική της επαρχίας Πωγωνίου Αργυροκάστρου, άκουσαν ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου από τα χείλη του ιερέα, π. Ευθύμιου Καλαμά, ότι η εικόνα της Παναγίας που εκλάπη πριν από περίπου μία δεκαετία, εντοπίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Λονδίνο και σύντομα θα επαναπατριστεί...
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανεκτίμητης αξίας εικόνα της Παναγίας -η παράδοση θέλει να είναι μία από τις 70 που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς ο Ευαγγελιστής- εντοπίστηκε σε γκαλερί του Λονδίνου και ήδη γίνονται κινήσεις για τον επαναπατρισμό της, ενώ ομογενείς από την Αμερική έχουν προσφερθεί να την αγοράσουν για λογαριασμό της ενορίας.

»Οι Αρχές δεν αποκλείουν να αφαιρέθηκε από ιερόσυλους, οι οποίοι συνεχίζουν τη δράση τους σε μοναστήρια και ξωκλήσια των Ιωαννίνων, αλλά και της νότιας Αλβανίας. Μόλις πρόσφατα άγνωστοι διέρρηξαν τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στο Χλωμό της επαρχίας Πωγωνίου στο Αργυρόκαστρο και αφαίρεσαν 13 εικόνες μεγάλων διαστάσεων, ενώ στόχος τους έγιναν και οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής στο γειτονικό Σέλτσι.


»Στο παρελθόν έχουν κλαπεί πολύτιμες εικόνες από τον Ναό των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα, Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες (μέσα σε δέκα μέρες κλάπηκαν 22 εικόνες), Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες, Αγίας Αννας στην Κορυτσά.

ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
»Εν τω μεταξύ, με απόλυτη μυστκότητα συνεχίζονται οι ενέργειες από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, τις ελληνικές διωκτικές Αρχές και την Ιντερπόλ, για τον επαναπατρισμό άλλων 10 εικόνων που εκλάπησαν από το Κουκούλι Ζαγορίου στα Γιάννενα και τη Σαμαρίνα Γρεβενών και εντοπίστηκαν σε δημοπρασίες στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ».



με πληροφορίες από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου