Απογραφή στην Αλβανία (1-15 Οκτωβρίου 2011) : Οι βορειοπειρώτες καλούνται να δηλώσουν την Ελληνική και Ορθόδοξή τους ταυτότητα.
1-15 Οκτωβρίου 2011.Για 1η φορά η Αλβανία δίνει τη δυνατότητα σε όσους συμμετάσχουν στην απογραφή να ΔΗΛΩΣΟΥΝ προαιρετικά την εθνικότητα και το θρήσκευμά τους.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τις ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ως μειονοτικές περιοχές (Κορυτσά, Χειμάρρα, Πρεμετή, Άρτα Αυλώνας κλπ) γα 1η φορά μπορούν να δηλώσουν και να καταγράψουν επίσημα την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ τους.
Την ίδια δυνατότητα έχουν για 1η φορά και οι Έλληνες βλάχοι της Β.Ηπείρου (που παρά την ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους συνεχίζουν να αρνούνται στη μεγάλη τους πλειοψηφία την ρουμανική προπαγάνδα και δηλώνουν ξεκάθαρα και αυτοί την Ελληνικότητά τους).
Τότε ...
Ας δούμε πόσο σημαντικές είναι οι απογραφές που έγιναν εκεί στο παρελθόν:
Ας δούμε πόσο σημαντικές είναι οι απογραφές που έγιναν εκεί στο παρελθόν:
"... με βάση την τουρκική απογραφή του 1908, κατοικούσαν εκεί 326.778 χριστιανοί και 174.802 μουσουλμάνοι."
"Από μια άλλη στατιστική (του Geografico de Agostini της Ρώμης) προκύπτει ότι το 1907 σε ολόκληρη την Ήπειρο κατοικούσαν 452.000 κάτοικοι από τους οποίους οι 297.000 ήταν χριστιανοί και οι 155.000 μουσουλμάνοι."
Πηγή: Wikipedia
Ας θυμηθούμε τι συνέβαινε στη Μοσχόπολη Κορυτσάς:
Πολλοί Μοσχοπολίτες έμποροι στη Βενετία, στη Βιέννη, στην Οδησσό, την Κωνσταντινούπολη και άλλα σημαντικά κέντρα της εποχής ενίσχυσαν οικονομικά την πατρίδα τους και συντέλεσαν στην ίδρυση σχολείου, περίπου το 1700. Το σχολείο, με την ονομασία, «Ελληνικόν Φροντιστήριο» εξελίχθηκε σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής, το 1744 αναβαθμίστηκε από δωρεές και μετονομάστηκε σε «Νέα Ακαδημία». Εκεί δημιουργήθηκε και το δεύτερο τυπογραφείο στον χώρο του υπόδουλου ελληνισμού (μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης), το 1731, με πρωτοβουλία του ιερομόναχου Γαβριήλ Κωνσταντινίδη.
Πηγή: Wikipedia
Όταν ιδρύθηκε το Αλβανικό κράτος το 1912-1913, οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν ανακηρύσσοντας την Αυτονομία τους, την οποία πέτυχαν τον Μάϊο του 1914 έχοντας πολεμήσει στον νικηφόρο Αυτονομιακό αγώνα.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1940, η πόλη της Κορυτσάς υποδέχθηκε σύσσωμη με Ελληνικές σημαίες -που ευλαβικά κρατούσαν κρυμμένες- τον Ελληνικό στρατό.
και σήμερα:
Σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, έχοντας μεσολαβήσει το δικτατορικό καθεστώς του Χότζα που έστελνε φυλακή και εξορία αν τολμούσες να πεις έστω και μία λέξη στα Ελληνικά, οι Κορυτσαίοι όπως και τόσοι άλλοι Βορειοηπειρώτες καταγράφονται υποχρεωτικά με "Αλβανική" εθνικότητα και δεν αναγνωρίζονται από την Αλβανία ως μέλη της εθνικής μειονότητας.
Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές αφού οι Αλβανοί ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ την -με διεθνής συνθήκες αναγνωρισμένη- εθνική Ελληνική μειονότητα σε ελάχιστα μόνον μέρη.
Σε λίγες εβδομάδες (1-15 Οκτωβρίου 2011)
στην Αλβανία γίνεται απογραφή.
Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ξεκάθαρα να δηλώσει
την ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΟΡΘΟΔΟΞΗ του ταυτότητα.
Κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η απογραφή αυτή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.
Η νοθεία και οι Αλβανικές μεθοδεύσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρξουν και τώρα.
Η "μουδιαμένη" όμως σύσταση της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ για ΑΠΟΧΗ από την απογραφή, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει, έρχεται μάλλον ως συνέπεια της έλλειψης προετοιμασίας αφήνοντας για μία ακόμη φορά υπόνοιες για νέες συμφωνίες -όσων κατευθύνουν την ηγεσία της- κάτω από το τραπέζι.
Σίγουρα τέτοιες ανακοινώσεις λίγο πριν την έναρξη του αγώνα δεν βοηθάνε ειδικά τις μη αναγνωρισμένες ζώνες όπου οι βορειοηπειρώτες για 1η φορά θα καταγράψουν την ύπαρξή τους.
1-15 Οκτωβρίου 2011.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καλούνται να επιστρέψουν και να δηλώσουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ τους εθνικότητα και την ΟΡΘΟΔΟΞΗ τους ταυτότητα.
Από το προσκλητήριο αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Ιστολόγιο Αντιπαρακμή
Ακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις:
Η Ομόνοια Κορυτσάς καλεί τους Βλάχους της Αλβανίας να μη φοβηθούν να δηλώσουν την ΕΛΛΗΝΚΗ τους καταγωγή στην απογραφή.
Όσες παρατυπίες και αν συμβούν κατά την απογραφή δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομόνοια Περιφέρεια Κορυτσάς, κάνει έκκληση στους Βλάχους της Αλβανίας να μην φοβηθούν να δηλώσουν την Ελληνική τους καταγωγή, στην απογραφή που πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβρη.
Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει έδρα την Κορυτσά και λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» με έδρα τους Αγίους Σαράντα και πρόεδρο το Βασίλη Μπολάνο. Η σύσταση της προέκυψε μάλλον μετά από πρωτοβουλία του Γενικού Πρόξενου Κορυτσάς κ. Οικονόμου, για την αναδιοργάνωση του τοπικού παραρτήματος, καθώς είχε πολλά χρόνια που δεν λειτουργούσε. Οι πρωτεργάτες αυτής της αναδιοργάνωσης αρνήθηκαν να αποδεχτούν τον νεοεκλεγέντα (νεοδιορισμένο κατ αυτούς) Γρηγόρη Καραμέλιο ως πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς, για τους λόγους που είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο. Ο Ελληνόβλαχος Ναούμ Ντίσος που πρωτοστατούσε της αναδιοργάνωσης, προχώρησε στην σύσταση νέας οργάνωσης (αναγνωρίστηκε με απόφαση πρωτοδικείου), λειτουργώντας ανεξάρτητα.
Στον ένα χρόνο λειτουργίας τους μάλιστα ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και ο καταδικασμός του κ. Ντίσου από την αλβανική «δικαιοσύνη» με ένα χρόνο φυλάκισης, για τον καλλωπισμό του μνημείου των Ελλήνων πεσόντων από τον πόλεμο του 40,’ στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς.
Πριν από μία εβδομάδα, μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έκαναν αίτηση στην INSTAT – αρμόδια αρχή για την απογραφή – για να συμπεριφερθούν στην ομάδα απογραφής πληθυσμού, κάτι που σχολιάστηκε ειρωνικά από τα αλβανικά μέσα.
Πηγή
Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσο, σε δηλώσεις του σε αλβανικά μέσα εξέφρασε την αντίθεση του στην δήλωση Γ. Σ. της Ομόνοιας
«… Η δήλωση αυτή ήταν αναμενόμενη. Ο σημερινή ηγεσία που δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στη μειονότητα, αποφάσισε να την καταστρέψει εν μια νυκτί. Αυτός ο κύριος (εννοώντας το Μπολάνο) δεν έχει καταλάβει ότι ο Ελληνισμός στην Αλβανία εργάστηκε εδώ και πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός και όχι να δημιουργούμε θόρυβο και εντυπώσεις…
Ποιανού το παιχνίδι παίζουν; Ποιον κοροϊδεύουν; Τι εννοούν ότι θα κάνουν δική τους απογραφή; Και εάν υποθέσουμε ότι θα ήταν εφικτό, ποιος θα την αναγνωρίσει; …
… Καλούμε όλα τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όχι μόνο στην Κορυτσά αλλά και σε όλη την Αλβανία να συμμετέχουν στην απογραφή και να δηλώσουν χωρίς φόβο και πολύ σκέψη την ελληνική τους εθνικότητα…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου