Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Ηλίας Πολατίδης: Αδιανόητη απόφαση για τους Βορειοηπειρώτες αδερφούς μας

Ερώτηση υπέβαλε προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ.Δ. Δρούτσα, Εσωτερικών κ. Γ. Ραγούση και Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσή, ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Η. Πολατίδης σχετικά με την υπουργική απόφαση που αφορά στην έκδοση Ε.Δ.Τ.Ο. για τους Βορειοηπειρώτες ομογενείς.

Το πλήρες κείμενος της Ερωτήσεως έχει ως εξής:

Συμφώνως με επανειλημμένες διαμαρτυρίες το τελευταίο διάστημα Βορειοηπειρωτών ομογενών αλλά και με πρόσφατες δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ.κ. Ανδρέα, η ελληνική κυβέρνηση με τις άστοχες ενέργειές της εκδιώκει και τους λίγους εναπομείναντες Έλληνες στην Βόρειο Ήπειρο. Και αυτό διότι υποχρεώνει αυτούς να αποδεικνύουν ότι διαμένουν μονίμως στην Ελλάδα έτσι ώστε να λάβουν (ή να ανανεώσουν) το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητος Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.).
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, με βάση σχετική κοινή υπουργική απόφαση εδόθησαν εντολές προς όλα τα Γραφεία Αλλοδαπών και στα Αστυνομικά Τμήματα όπως για την έκδοση Ε.Δ.Τ.Ο. στους Βορειοηπειρώτες ομογενείς να απαιτείται η προσκόμιση απ’ αυτούς, μεταξύ και των άλλων υποχρεώσεων και πιστοποιητικών, αποδεικτικό στοιχείο τόπου διαμονής στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα για κάθε Βορειοηπειρώτη ήταν αρκετό η δήλωση απ’ αυτόν κάποιας διευθύνσεως συγγενικού ή φιλικού προσώπου. Τώρα όμως, μετά την απόφαση αυτή, υποχρεούται να παρουσιάσει το συμβόλαιο της οικίας στην οποία κατοικεί ή άλλη συναφή απόδειξη μόνιμης διαμονής (αποδείξεις τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.). Έτσι οι ομογενείς αδελφοί μας από την Βόρειο Ήπειρο εξομοιώνονται με τους κάθε είδους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Πατρίδα μας και έχουν εισέλθει λαθραίως ή μη (αφρικανούς, άραβες, ασιάτες κ.λπ.)!

Λόγω του ότι η παραπάνω συμπεριφορά προς ομογενείς αδελφούς Έλληνες δεν είναι μόνον απαράδεκτη από πλευράς εθνικής αλληλεγγύης, αλλά αποδεικνύει και έναν, επιεικώς χαρακτηριζόμενο, ερασιτεχνισμό στην εξωτερική μας πολιτική, αφού είναι προφανέστατο πώς έτσι, ο ήδη λιγοστός ελληνικός πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο και το αλβανικό κράτος αποθρασύνεται (μη ουσιαστική αναγνώριση της εκεί ελληνικής μειονότητος, καταπάτηση των δικαιωμάτων της, θέμα «Τσαμουριάς» κ.λπ.).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την ανωτέρω απόφαση έτσι ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση της Βορείου Ηπείρου από το ελληνικό εθνικό στοιχείο και η οριστική εγκατάλειψη στην Αλβανία της εξ αρχαιοτάτων χρόνων ελληνικής αυτής περιοχής;

Αθήναι, 18 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου