Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο



«Στάτους κβο άντε» στην υπόθεση του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου από σήμερα, αφού οι τουρκικές αρχές παρέδωσαν τον τίτλο του ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στις 3 Νοεμβρίου, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε αποφασίσει να επιστραφεί στο Πατριαρχείο ο τίτλος.

Τον τίτλο παρέλαβε σήμερα από το τμήμα κτηματολογίου του γραφείου Επάρχου στην Πρίγκηπο, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου και λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κτιστάκις με τον συνεργάτη του, Τούρκο δικηγόρο Τζεμ Μουράτ Σοφούογλου. Στη συνέχεια ο τίτλος παραδόθηκε στο Φανάρι από τους δικηγόρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος, σήμερα αυτό ήταν το δώρο του Αγίου Ανδρέα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο Σοφούογλου είπε πως «αποκαταστάθηκε ένα δικαίωμα» και υπογράμμισε πως το τίτλος του Ορφανοτροφείου ανήκε στο Πατριαρχείο μέχρι το 2005, όταν αφαιρέθηκε με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση συνιστά νομικό προηγούμενο για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Ο Γιάννης Κτιστάκις επεσήμανε ότι «η ομάδα δικηγόρων εργάστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανωτερότητα του δικαίου και το Πατριαρχείο».

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου λειτούργησε από το 1903 μέχρι το 1964 οπότε το έκλεισαν οι τουρκικές αρχές με τη δικαιολογία του κινδύνου πυρκαγιάς. Μαζί με το Ορφανοτροφείο έκλεισαν και το παρακείμενο δημοτικό σχολείο. Κατά το ίδιο έτος έγινε η περίφημη απέλαση περίπου 12.000 Ελλήνων της Πόλης που είχαν ελληνική ιθαγένεια με βάση την ελληνοτουρκική συμφωνία εγκατάστασης του 1930. Πλήγμα δέχθηκε κατά το ίδιο έτος η ελληνική εκπαίδευση στην Πόλη, αλλά ειδικά στην Ίμβρο και την Τένεδο, αφού οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την ελληνική μειονοτική εκπαίδευση στα νησιά αυτά.

Το 1999 οι τουρκικές αρχές άρχισαν να αμφισβητούν την κυριότητα του Πατριαρχείου. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα το 2005, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου να αφαιρέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Πατριαρχείο. Το ίδιο έτος το φανάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία. Η αρχική απόφαση εξεδόθη στις 8 Ιουλίου 2008 και η τελική στις 15 Ιουνίου 2010. Η Τουρκία εξαναγκάστηκε να επιστρέψει το κτίριο στο πατριαρχείο και να καταβάλει ποσό 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη.

Αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης, οι δικηγόροι του Πατριαρχείου ζήτησαν από το πρωτοδικείο Πριγκήπου να κάνει αναψηλάφηση της απόφασης που είχε ληφθεί το 2005.
Η αναψηλάφηση έγινε και το Πρωτοδικείο στις 3 Νοεμβρίου διόρθωσε ουσιαστικά την προηγούμενη απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφερόταν ότι «ο τίτλος του κτιρίου θα επιστραφεί στο Ρωμέϊκο Πατριαρχείο». Το κτίριο πρόκειται να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία ως διεθνές οικολογικό κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Επίσης να σημειώσουμε ότι ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη  Δρούτσα  με θέμα «Εκτεταμένοι βανδαλισμοί στο Ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου» κατέθεσε στις 26 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης από κοινού με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Μάκη Βορίδη. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
 
Στόχος  πρωτοφανών βανδαλισμών, έγινε πρόσφατα το Ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες, κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της  Παναγίας, ανήμερα της εθνικής  εορτής της Τουρκίας για την επέτειο  ανακήρυξης της δημοκρατίας το 1923 (29/10).

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που  εδώ και 20 χρόνια, καταγράφεται τέτοιας  έκτασης επίθεση με στόχο την  Ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και  μάλιστα με τέτοιο βάναυσο τρόπο και έκδηλο συμβολισμό.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
  1. Έλαβε χώρα σχετικό διάβημα του Έλληνα πρέσβη προς την τουρκική κυβέρνηση, αν ναι, ποιο είναι το περιεχόμενό του και αν όχι, γιατί;
  2. Ποια είναι η έκταση των καταστροφών, που προέκυψε μετά την αυτοψία των τουρκικών αρχών στην περιοχή; Θα αποκατασταθούν με δαπάνες της τουρκικής Κυβέρνησης οι ζημιές στο νεκροταφείο;
  3. Σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία, ως απόδειξη για τις προθέσεις της περί καλής γειτονίας, αλλά και της εν γένει εικόνας και πορείας της προς την ΕΕ, να κηρύξει το νεκροταφείο και τον περιβάλλοντα χώρο ως διατηρητέα μνημεία, απαγορεύοντας έτσι την αλλοίωση ενός ιερού χώρου, η οποία προσβάλλει τις ευαισθησίες τις μνήμες και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Χριστιανών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου