Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο δρόμος για το Πωγώνι, ζήτημα ζωής για τους κατοίκους του

Είναι το θέμα που αγγίζει την καθημερινότητα, πρόβλημα που επί δεκαετίες ταλαιπωρεί τον κόσμο μας με όλα τα κακά επακόλουθα.
Οι Πωγωνήσιοι τον περασμένο Αύγουστο, στο 10ο Αντάμωμα, εξ ονόματος των κατοίκων του Πωγωνίου και της Ζαγοριάς, απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Όταν ήρθε ο κ. Μπερίσα στη Δερόπολη και ανέφερε τα έργα υποδομής για το χώρο αυτό και γενικότερα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, το Πωγώνι δεν το έπιασε καθόλου στο στόμα του.
Μετά την ομιλία του, ο κοινοτάρχης της Πολύτσανης κ. Nάσιος Κονόμος, που ήταν εκεί κοντά, φώναξε δυνατά λέγοντας: "Είμαστε κι εμείς Μειονότητα και θέλουμε δρόμο στο Πωγώνι...".
Ο Πρωθυπουργός ζύγωσε αμέσως. Εκείνη τη στιγμή μαζεύτηκαν ο Έπαρχος Δημήτρης Μεντής, η Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη και ο Υπουργός Εργασίας Σπύρος Ξέρρας. Ο κ. Μπερίσα ρώτησε πως έχει η δουλειά.
Του έδωσαν μια ωμή εικόνα της πραγματικότητας και τον προσκάλεσαν να έρθει στο Πωγώνι για να δει μόνος του την κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε την πρόταση.
"Θα έρθω στο Πωγώνι" τους είπε. Ίσως εννοούσε στα εγκαίνια του δρόμου στη Σωπική.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ο κ. Μενέλαος Τζέλιος, Πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε ιδιαιτέρως στα αγγλικά με τον Πρωθυπουργό.
Είχαν συνατηθεί και στη Νέα Υόρκη. Θα τον ενημερώσει και με γραπτή επιστολή εκτενέστερα για τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο χώρο αυτό.
Σε συνέχεια ο κ. Τζέλιος με τον κ. Μεντή, έκλεισαν ραντεβού με το ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης Βαλκανίων) στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα με αντικείμενο ειδικά για το δρόμο στο Πωγώνι.
Και στις 20 Οκτωβρίου μία ομάδα αποτελούμενη από τους κύριους Μενέλαο Τζέλιο, Δημήτρη Μεντή, Κώστα Πάνο, Κούλη, Δέφτο και Σπύρο Μάτσια, επισκέφθηκαν τον διευθυντή κ. Καρατζή, ο οποίος τους είπε πως: "μ' όλο που υπάρχουν δυσκολίες θα γίνουν προσπάθειες, όπως και από τη μεριά σας, συνέχεια".
Επίσης τόνισε πως χρειάζεται να συμπληρωθεί ο φάκελος και με μερικά άλλα δεδομένα, όπως το ποιος είναι ο συντονιστής από την αλβανική πλευρά για να γίνει ο διαγωνισμός κλπ.

Όπως φαίνεται, χρειάζεται συνεχώς να φωνάζουμε δυνατά για το θέμα αυτό τόσο στην Αθήνα όσο και στα Τίρανα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου