Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ομιλία του υποψήφιου Έπαρχου Δίβρης Πέτρου Μπερέτη στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στο κέντρο της Δίβρης


Συνδημότισσες και συνδημότες,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα και αρκετά μεγάλη η ευθύνη που το Κόμμα των Ελλήνων αποφάσισε να είμαι εγώ ο υποψήφιος για το χρίσμα του έπαρχου Δίβρης – Θεολόγου. Εσείς με ξέρετε όλοι σας, γνωρίζετε καλά παράλληλα την εργατικότητα μου, την επιμονή και την υπομονή για να βρίσκομαι κοντά στα προβλήματα της περιοχής μας, κοντά στον πολίτη και τις ανησυχίες του. Δουλέψαμε μαζί για περίπου 9 χρόνια. Την περίοδο αυτή είχαμε επιτυχίες αλλά μπορούσαμε να ήμασταν και πιο αποτελεσματικοί για την επίλυση κάποιον χρόνιων προβλημάτων.

Η υποψηφιότητα μου από το Κόμμα των Ελλήνων είναι για μένα περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη ευθύνη για να πάρουμε τη νίκη στις 8 Μαΐου. Και σας διαβεβαιώνω πως αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουμε εμείς, γιατί ο στόχος μας δεν είναι η συνταξιοδότηση, ούτε τα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων συγκεκριμένων ατόμων. Ο στόχος μας είναι απλός, χειροπιαστός από όλους, να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας. Εμείς θέλουμε και αγωνιζόμαστε ο κάθε πολίτης να είναι ενεργό μέλος για την διακυβέρνηση της Τοπικής Κοινωνίας. Να γνωρίζει τι θα γίνει στην περιοχή μας, να ενημερώνεται για τις αποφάσεις που λαμβάνει το επαρχιακό συμβούλιο, να ξέρει πως η διοίκηση της επαρχίας εκλέγεται από τον πολίτη, να λογοδοτεί στον πολίτη και να προσφέρει υπηρεσίες σε αυτόν.

Η προσπάθεια που γίνεται από κάποιους γνωστούς σπασμένους κονδυλοφόρους του ΚΕΑΔ πως το ΕΕΜΜ - ΜΕGΑ, το Κόμμα των Ελλήνων, είναι δημιούργημα του Μπερίσια, συνεχώς καταλήγει στο κενό. Όλοι ποια γνωρίζουν πως το όραμα της Ομόνοιας του 1991 έχει στραγγαλιστεί από την αλβανοποιημένη νοοτροπία του Ντούλε. Η Ομόνοια υπολειτουργεί, δεν είναι στα ύψη των περιστάσεων, δεν έχει δημοκρατική πνοή, λειτουργεί αυταρχικά και σε κλειστό κύκλωμα, δίχως διάλογο και διαφάνεια, πανικόβλητη από την διαφορετική άποψη, μακριά από τα προβλήματα των ανθρώπων. Με λίγα λόγια κατάληξε ουρά του ΚΕΑΔ. Η ίδρυση του κόμματος των Ελλήνων είναι ιστορική στιγμή για την μελλοντική  πορεία του τόπου μας. Σημείωσε το τέλος μιας εποχής, της εποχής της αποκλειστικότητας και της απόρριψης για τους πολλούς.   

Οι  εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη δοκιμασία για το κόμμα των Ελλήνων. Η στήριξη από όλους μας, η εξασφάλιση της νίκης θα είναι η συμβολή μας για ανοδική πορεία του τόπου μας. Επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω των πρόεδρο του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον,  πως η Δίβρη θα δώσει πρώτη τη νίκη σε αυτές τις εκλογές. Θα δώσει τη νίκη γιατί το ΜΕGΑ είναι το Κόμμα μας, με το ΜΕGΑ είναι τα νιάτα τις περιοχής, είναι οι άνθρωποι που δημιουργούνε. Κατά περίεργο τρόπο με το ΚΕΑΔ οι περισσότεροι που έμειναν είναι αυτοί που όλα τα χρόνια ήταν κατά της Ομόνοιας και δεν ψήφιζαν Ομόνοια. 

Κυρίες και κύριοι, 

Τώρα θέλω να αναφερθώ στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα οποία και συγκεντρωθήκαμε. Ακούμε να λένε πως τα τελευταία 4 χρόνια στην επαρχία έγιναν έργα ενώ στα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε έργο. Για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα θα αναφέρω μερικούς αριθμούς που θα μιλήσουν από μόνοι τους.  Τα 4 χρόνια 2008 – 2011 το κράτος έδωσε για την λειτουργία της επαρχίας 786 εκατομμύρια λεκ δηλαδή 196,5 κάθε χρονιά, ( 213, 208, 181.44 και 183.61) ενώ για την περίοδο 2004 – 2006 το κράτος έδωσε 201 εκατομμύρια και 400 για όλα τα χρόνια που ήμουν εγώ έπαρχος. Δηλαδή κατά μέσον όρο ήταν 50 εκατομμύρια για κάθε χρονιά από 196,5 που ήταν τα χρόνια του Καλτσούνη. Αν δούμε το τι έγινε με τα λεφτά που έδωσε το κράτος για να λειτουργήσει η επαρχία θα διαπιστώσουμε ότι οι μισθοί των υπαλλήλων από 38 εκατομμύρια που ήταν το 2006 έφτασαν τα 82 εκατομμύρια φέτος ενώ στο σύνολο μαζί με τα ασφαλιστικά και τους άλλους εργαζομένους έφτασαν στα 146,34 εκ. από 184 που έδωσε το κράτος. Αυτό μιλάει για πελατειακή πολιτική. 

Τα έξοδα το 2008 ήταν στο πλάνο 330, 27 εκ. και πραγματοποιήθηκαν 266,87  δηλαδή – 63,4 εκ. το 2009 από 321,48 εκ. έφτασαν τα 218,6, και το 2010 από 579,20 εκ, έφτασαν στα 534,22 εκ.  το σύνολο που έδωσε το κράτος για τα τρία χρόνια είναι 1.230.950 χιλιάδες από τα οποία η επαρχία δεν απορρόφησε 211,26 εκ.  Όσον αφορά τα έσοδα από 45 εκατ. Το 2008 έφτασαν τα 36 το 2010. μειώθηκαν με 9 εκατ.  Οι φόροι για την γης διπλασιάστηκαν και έφτασαν σε  1400 λεκ το εκτάριο ενώ ο φόρος εξωτερικού φωτισμού από 2000 χιλιάδες το χρόνο έφτασαν τις 20.000 χιλιάδες.
Αυτά και μόνον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η επαρχία δεν έχει νοικοκύρη. 

Ένα δεύτερο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι το θέμα της παιδείας. Από 5 εκατ. Που δίναμε το 2005 εφέτος έχουν εγκριθεί μόνον 2 εκατομ. Ενώ τα λεφτά από το κράτος αύξησαν περίπου 4 φορές για την παιδεία έπρεπε να είχε περίπου 20 εκατ. Από το Μπατζιάκη δεν έχει καμία διαμαρτυρία, μάλιστα στηρίζει τον νυν έπαρχο φανατικά. Τι συμβαίνει; 

Και κάτι ακόμα. Δεν βλέπουμε καμία βοήθεια για τους άπορους και τους ανάπηρους.
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι επενδύσεις. Λέγετε από τον έπαρχο της φυγής πως αυτός έκανε μεγάλες επενδύσεις Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Μεμόραχη – Δίβρη με ένα κονδύλιο 263 εκατ. Είναι κονδύλια τα οποία βγήκαν από το σχέδιο που εγώ είχα παραδώσει στο υπουργείο Τ.Α. το ίδιο και με το κονδύλιο για το υδραγωγείο της Δίβρης αξίας 280 εκατ. Για κάθε έργο για να γίνει χρειάζεται σχέδιο. Και ο Καλτσούνης δεν έκαμε κανένα σχέδιο για τα τέσσερα χρόνια. Άφησε το υδραγωγείο Αβαρίτσα – Μεμοραχή – Ντερμίσι χωρίς να κάνει τίποτα και έφτασε να δένει συνεντεύξεις πως αυτός έκανε το σχέδιο του υδραγωγείου αυτού. Το ίδιο έκανε και με το υδραγωγείο της Αβαρίτσας, το δρόμο της Αβαρίτσας και άλλα. 

Ο κύριος Καλτσούνης μας λέει πως έχει επενδύσει περίπου 240 εκατ. στους εσωτερικούς δρόμους των χωριών. Από την περιοδεία που έκανα στα χωριά αυτές τις μέρες οι κάτοικοι μου έδειξαν τους δρόμους που έκανε. Συγκεκριμένα στη Ρουμαντζά έφτιαξε το δρόμο στην είσοδο του σπιτιού του αντιπροέδρου, στην Αβαρίτσα το δρόμο του αστυνομικού της επαρχίας, στη Δίβρη το δρόμο του άλλου του αντιπροέδρου, στη Τσερκοβίτσα το δρόμο του προέδρου του συμβουλίου και στη Λεσινίτσα το δρόμο του προέδρου του χωριού.

Η υπόσχεση μου για την επόμενη τετραετία είναι: 

- Να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές και την  παράνομη συγκομιδή του χαμοσφακιδιού. Θα απαγορευτεί η συγκομιδή του γιατί όχι μόνον καταστρέφεται το περιβάλλον αλλά είναι η αφετηρία και η βασική αιτία που κλέβονται τα σπίτια. 

- Ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου Δίβρη – Τσερκοβίτσα και Ντερμίσι – Αβαρίτσα και την ασφαλτόστρωση του δρόμου Κέντρο Δίβρης – Άγιος Σπυρίδωνας.   

- Ολοκλήρωση στις μελέτες των δρόμων της Λεσινίτσας 

- Χωροταξικές μελέτες για όλα τα χωριά. 

- Ολοκλήρωση στις μελέτες και την υδροδότηση όλων των χωριών 

-Ένταξη της Επαρχίας σε διασυνοριακά προγράμματα. 

- Κατοχύρωση της περιουσίας των πολιτών και της Επαρχίας 

- Κατασκευή γηροκομείου στο Θεολόγο 

- Διατήρηση των παραδόσεων και του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου