Την ημερίδα για το "Το Πλαίσιο αιτημάτων για κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία" που πραγματοποιήθηκε στους Άγιους Σαράντα, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, άνοιξε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων, το οποίο και διοργάνωσε την εκδήλωση, κ. Ζήσος Λούτσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ενότητα χωρίς στόχους και συγκεκριμένο έργο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί».
Όπως τόνισε ο πρώην Βουλευτής του ΚΕΑΔ και Έπαρχος Φοινίκης «η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν είναι ένας λαός ερχόμενος αλλά γηγενής που διεκδικεί στα πατρώα του εδάφη τα δικαιώματα του, γι’ αυτό και πραγματοποιείται αυτή η συζήτηση όπου ο καθένας θα μπορεί να θέσει τις προτάσεις του για την καλύτερη διεκδίκηση τους».
Ο κ. Λούτσης προσέθεσε ότι το Πλαίσιο Αιτημάτων αποτελεί το πρώτο κείμενο που κατατίθεται μετά από πολλά χρόνια από επίσημο φορέα σε αυτή την κατεύθυνση και γι’αυτό προσκλήθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της ΕΕΜ ώστε να τοποθετηθούν πάνω στο σημαντικό ζήτημα, αλλά στην πλειοψηφία τους δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν.
Αμέσως μετά ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου του ΕΕΜΜ-MEGA Χρήστου Κίτσιου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Το Κόμμα των Ελλήνων, εδώ και αρκετούς μήνες πριν, διακήρυξε ότι στην πολιτική του δραστηριότητα θα ασχοληθεί άμεσα με τα απτά προβλήματα του Ελληνισμού, για να θέσει πραγματικά τη βάση διεκδίκησης και επίλυσής τους, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό του κόστος. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ιδεολογία του Κόμματος μας, που είναι ο Ελληνισμός και καμία αριστεροδεξιά ή φατριακή δέσμευση για την ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων.
Το Πρόγραμμα και οι στόχοι του κόμματος είναι καθαρά εθνικοί, γι’αυτό η κάθε προσπάθεια από κάποιους να κηλιδώσουν αυτή την αποστολή, μέχρι στιγμής έχει πέσει στο κενό».
Όσον αφορά τα πρόσφατα κηρύγματα ορισμένων για την ενότητα των Βορειοηπειρωτών ο κ. Κίτσιος επεσήμανε ότι «το Κόμμα των Ελλήνων δε χτυπάει καμπάνες που να σπάνε τα τύμπανα των αυτιών για εικονική ενότητα, αλλά καμπάνες που αγγίζουν τις χορδές της καρδιάς και της ψυχής για να συσπειρωθεί ο Ελληνισμός γύρω από κοινούς στόχους, καλώντας όλους στον κοινό αγώνα για την αξιοπρεπή επιβίωσή του στα πατρώα εδάφη. Ασφαλώς είναι απαραίτητο να παλέψουμε όλοι από κοινού για συσπείρωση, για συνεργασία, αλλά, πώς; Για να λέμε ότι έχουμε ενότητα; ΄Η για να προσπερνάμε αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών;
Εμείς πρώτοι ζητήσαμε συνεργασία με την Ομόνοια για το θέμα της απογραφής. Δεν είδαμε ανταπόκριση. Και σήμερα, νύξη για συνεργασία και ενότητα είναι το κάλεσμά μας να συζητήσουμε και αποφασίσουμε από κοινού το χάρτη των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ποια η ανταπόκριση;»
Η πρώτη τοποθέτηση – πρόταση στην ημερίδα έγινε από την Διευθύντρια του Γραφείου του Αλβανού Πρωθυπουργού για τις Μειονότητες Κωνσταντίνα Βεζιάνη, η οποία εστίασε στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου ο οποίος θα ανταποκρίνεται στην εκπροσώπηση των μειονοτικών ομάδων.
«Πρέπει να μιμηθούμε τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες σχετικά με τις μειονότητες, όπου υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό και αριθμός εδρών στο κοινοβούλιο που αναλογεί στα εθνικά μειονοτικά κόμματα ανάλογα με τον πληθυσμό της μειονότητας που εκπροσωπούν. Ήδη εγκρίθηκαν και εφαρμόζονται οι ανάλογοι εκλογικοί νόμοι στην Ρουμανία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες που έχουν μειονότητες στην επικράτεια τους».
Η κ. Βεζιάνη αναφέρθηκε επίσης στις διεθνείς συμβάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση και την παιδεία που πρέπει να εφαρμόσει η Αλβανία, η οποία δεν έχει ακόμα υπογράψει τη Σύμβαση για τις Τοπικές Γλώσσες που εκδόθηκε το 1997, ενώ τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερου αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών.
Το λόγο πήρε έπειτα το ιδρυτικό μέλος της Ομόνοιας και ένας εκ των πέντε φυλακισθέντων ηγετών της οργάνωσης το 1994 Βαγγέλης Παπαχρήστος, όπου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του «άστραψε και βρόντηξε». Ο κ. Παπαχρήστος εμφανώς φορτισμένος και συγκινημένος αναφέρθηκε στους εθνικούς αγώνες που έδωσε η Ομόνοια στα τρία πρώτα χρόνια της ίδρυσης της από το 1991 έως το 1994, με τα ψηφίσματα των 12 σημείων και της πολιτιστικής αυτονομίας που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στις κινητοποιήσεις που έγιναν για το άνοιγμα ελληνικών σχολείων στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, του Δελβίνου, του Αργυροκάστρου και ορισμένα μη αναγνωρισμένα μειονοτικά χωριά. «Δυστυχώς από το 1994 κάποιοι φρόντισαν ώστε οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Εύχομαι από σήμερα με το Πλαίσιο Αιτημάτων να συνεχιστεί αυτό που έμεινε στη μέση από τότε» τόνισε ο κ. Παπαχρήστος.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου Γιώργος Ζαφειράτης, περιγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στον τομέα της Παιδείας στη μητρική του γλώσσα.
Έγιναν παρεμβάσεις από κάποιους παρευρισκόμενους που αναφέρθηκαν στη σημασία της συγκέντρωσης αυτής αλλά δεν είχε την ανταπόκριση που θα έπρεπε από τους άλλους φορείς της ΕΕΜ που προσκλήθηκαν αλλά δεν έκαναν τον κόπο να στείλουν εκπροσώπους.
Τότε παρενέβη ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος ευχαρίστησε όσους ξεπέρασαν τον εαυτό τους και αγνοώντας τις πιέσεις και τις απειλές παραβρέθηκαν στην ημερίδα για να προσθέσει: «Είκοσι χρόνια τώρα ακούμε λόγια του αέρα. Είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας οι Έλληνες δεν έχουμε στους Άγιους Σαράντα ένα Μέγαρο δικό μας, όπου θα ήταν ένα κέντρο πολιτικής και πολιτιστικής συνάντησης μας. Ακόμα και τα πιο απλά όμως δεν ήταν δυνατόν να διεκδικηθούν αφού το μόνο που κοίταξαν οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι ήταν οι ευκαιριακές συμμαχίες που δεν μας έβγαλαν πουθενά».
Ο πρώην βουλευτής της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ και νυν μέλος του Προεδρείου του Κόμματος των Ελλήνων Θωμάς Μήτσιος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ημέρα ως την πιο ιστορική για την ΕΕΜΜ μετά την ίδρυση της, αφού θέτει επίσημα προς συζήτηση τον χάρτη των διεκδικήσεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που ουσιαστικά θα είναι το καταστατικό μίας άτυπης βορειοηπειρωτικής κυβέρνησης και θα κατατεθεί στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Μήτσιος υπενθύμισε επίσης ότι ποτέ οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί από όλα τα κόμματα της Αλβανίας δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ώστε να συζητήσουν από κοινού τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό, κάτι που προσπαθεί να πετύχει με πρωτοβουλίες σαν κι αυτή το Κόμμα των Ελλήνων.
Ο πρώην βουλευτής ανέφερε επιγραμματικά όλους τους νόμους και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει το αλβανικό κράτος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά δεν δείχνει να σέβεται.
Ο Πέτρος Μπερέτης, μέλος του Προεδρείου του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA και πρώην Έπαρχος Δίβρης, τόνισε ότι πρέπει να επιστρατευτεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, τόσο το νομικό όσο και το ιστορικό πλαίσιο.
« Όπως τιμούν οι Αλβανοί την ιστορία τους, έτσι πρέπει να τιμούμε και μεις τη δική μας, όπως κάναμε νωρίτερα στο μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά. Έχουμε ένα ιστορικό κεκτημένο το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914, πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, όπως και την Συμφωνία της Καπεστίτσας το 1921 και άλλες ιστορικές συμβάσεις. Στο νομικό πλαίσιο πρέπει να είμαστε οργανωμένοι έχοντας μία πολύ καλή νομική ομάδα που θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως αυτό του Σπαχίου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπερέτης.
Ο πρώην Έπαρχος Δίβρης αναφέρθηκε παράλληλα στη σημασία της ονομασίας που πρέπει να χρησιμοποιούμε για την κοινότητα μας «Εθνική Ελληνική Μειονότητα ή Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός», στις στιγμές αδράνειας της Ομόνοιας από το 1994 και έπειτα σχετικά με τις διεκδικήσεις και πρότεινε να προσκληθούν στην Αλβανία εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διαπιστώσουν κατευθείαν για το αν και πως εφαρμόζεται η Σύμβαση Πλαίσιο.
Ο λόγος δόθηκε μετά στον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας και εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Ζήση Γρηγορίου, ο όποιος δεν μάσησε τα λόγια του δείχνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Συγκεκριμένα ο κ. Γρηγορίου είπε: «Το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΚΕΑΔ απέτρεψε αρκετούς από το να είναι παρόντες σήμερα εδώ σε αυτή την τόσο σημαντική για τον Ελληνισμό εκδήλωση. Είναι πολύ λυπηρό που εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και φορείς δεν παρευρίσκονται σε μία ημερίδα για το εθνικό ζήτημα που υποτίθεται ότι τους αφορά. Προχθές, στις 17 Φεβρουαρίου, ήμουν παρών στην κοπή της βασιλόπιτας του Παραρτήματος της Ομόνοιας Αγίων Σαράντα, όπου υπήρχε ένα όχι και τόσο ευχάριστο κλίμα στο οποίο κυριαρχούσαν οι συναλλαγές, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στην επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Αντίθετα εσείς κάνατε νωρίτερα σήμερα μία εκδήλωση τιμής για αυτή την επέτειο στην Κρανιά. Παρ’ όλα αυτά ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο προτίμησε να παραβρεθεί μόνο στο προχθεσινό γλέντι και να μην έρθει σε μία ημερίδα με θέμα τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας μάλιστα ζήτησε από τους Βορειοηπειρώτες να μονοιάσουν μεταξύ τους, ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί συνεχής αγώνας για τον Ναούμ Ντίσιο αφού η ποινή της φυλάκισης του αποτελεί προσβολή για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Παράλληλα ο κ. Γρηγορίου μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να απλουστευθεί η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ταυτότητας στους Βορειοηπειρώτες και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που δείχνουν ενδιαφέρον για τα προβλήματα τους.
«Βλέπουμε ότι η προσπάθεια που κάνετε σαν κόμμα είναι καθαρή και θα έχει από την πλευρά μας τη στήριξη που της αξίζει» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Το μέλος του προεδρείου της ΕΕΜΜ Λευτέρης Αναγνώστης απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε την ανάγκη ενότητας στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού βάζοντας πάνω απ’ όλα την πατρίδα για το κοινό καλό, τονίζοντας ότι «το Κόμμα των Ελλήνων» αποτελεί τη δύναμη που μπορεί να συσπειρώσει όλους τους Βορειοηπειρώτες ανεξάρτητα ιδεολογικής τοποθέτησης.
Στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε έπειτα ο εκπρόσωπος της Χιμάρας στο Προεδρείο της ΕΕΜΜ Μόντης Κολίλας, ο οποίος αρχικά μίλησε για τους αγώνες που έδωσαν οι Χιμαριώτες για τον Ελληνισμό και την αφαίρεση της εθνικότητας τους το 1945 από το καθεστώς Χότζα επειδή δεν συνεργάστηκαν μαζί του. Ο κ. Κολίλας ανέφερε τις προσπάθειες που έγιναν μέσω της Ομόνοιας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ώστε οι Χιμαριώτες να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με το ιδιοκτησιακό, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται ιδίως στην παραλία των Δρυμάδων.
Ο Μόντης Κολίλας τόνισε τέλος ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων με καταγωγή από τη Χιμάρα, θα αγωνιστούν ώστε η περιοχή τους να αναγνωριστεί επίσημα ως μειονοτική.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς στην Αττική Κυριάκος Θωμάς αναφέρθηκε φυσικά στην υπόθεση Ντίσιου και έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για τον Ελληνισμό της περιοχής της Κορυτσάς, από τον οποίο είχε αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα μέχρι το 1930. Ο κ. Θωμάς ανέλυσε τη σημασία της συμμετοχής των Ελλήνων της Περιφέρειας Κορυτσάς στην απογραφή πληθυσμού όπου τους δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα να δηλώσουν την εθνικότητα τους μετά από πολλές δεκαετίες και περιέγραψε τις συνομιλίες που είχε με ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ τα οποία παρότρυναν τους Βορειοηπειρώτες να συμμετέχουν στην απογραφή, ερχόμενοι σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονταν οι «αποκλειστικοί αντιπρόσωποι» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
«Εμείς παρά τις δυσκολίες και τις παρατυπίες που σημειώθηκαν πράξαμε το καθήκον μας και συμμετείχαμε στην απογραφή επειδή δεν είμαστε αναγνωρισμένοι Έλληνες και δεν μπορούσαμε να λείψουμε από την ιστορική αυτή διαδικασία. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ενότητα στο χώρο μας ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να αποκτήσουμε τα δικά μας ΜΜΕ για να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή μας. Αυτό που διεκδικούμε πλέον είναι να αναγνωριστούμε και να ενταχθούμε στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς.
Αφού έγιναν ορισμένες ακόμα παρεμβάσεις από το ακροατήριο, ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος κλείνοντας την ημερίδα είπε μεταξύ άλλων:
«Όσον αφορά τις απορίες για τις σχέσεις μας με τον εθνικό κορμό εμείς είχαμε και θα έχουμε συναντήσεις με όσες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οι Αλβανοί από την πλευρά τους λένε ότι το ελληνικό κράτος δεν δείχνει ουσιαστικά ενδιαφέρον για το ζήτημα μας. Πως είναι δυνατόν άλλωστε να μας πάρουν στα σοβαρά όταν γνωρίζουν ότι οι αντιπρόσωποι μας κατεβαίνουν στην Αθήνα μόνο για να βγάλουν φωτογραφίες; Αυτό που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι οι ιδεολογικές περιχαρακώσεις και να θέσουμε κοινούς στόχους. Η σημερινή συζήτηση δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται μέχρι την ημέρα που θα γίνει η οριστική επικύρωση του Πλαισίου Αιτημάτων. Εμείς κάνουμε ένα πρόγραμμα με στρατηγική και μέλλον, αλλά επειδή όσοι μας εχθρεύονται δεν έχουν επιχειρήματα εναντίον μας απλά μας λασπολογούν. Ο κόσμος ας κρίνει τις πράξεις και να σκεφτεί με τη δική του κρίση και όχι με ότι του σερβίρουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου