Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Άνοιξε μετά από μισό αιώνα ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο

Άνοιξε και λειτουργεί ύστερα από 47 χρόνια διακοπής το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο, αλλά μόνο δύο μικροί μαθητές έκαναν την εμφάνιση τους. 
Πρόκειται για παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού, το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.

Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν από 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η Π.Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200 ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς μεταναστεύσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων την δεκαετία του '50 και του '60.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλεϊ δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού.

με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου