Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις στη Συρία αναπτερώνουν το όνειρο της αυτονομίας για τους Κούρδους της χώρας

Barzani-Biden01-03september2013
Την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά της συριακής κυβέρνησης και αποφασίζουν ποιες αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα στηρίξουν, η Τουρκία αρχίζει να ανησυχεί για την μεγαλύτερη εθνοτική της μειονότητα. 
Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η ισχύς που αποκτά η κουρδική μειονότητα στη Συρία θα αναπτερώσει τις προσδοκίες των δικών της κουρδικών πληθυσμών, που θα ξεπερνούν τις παραχωρήσεις που συζητά ο Πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το ΡΚΚ στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε φθάσει στο σημείο ενός κατακερματισμού της Συρίας, αλλά η κουρδική αυτονομία καθίσταται ολοένα πιο σαφής» σημειώνει ο Ayham Kamel, αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής στο Eurasia Group, στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το World Factbook της CIA οι Κούρδοι της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια, ενώ το ήμισυ εξ αυτών ζει στην Τουρκία, όπου ένας τριακονταετής πόλεμος με Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας διεξάγονται αυτή τη στιγμή μάχες μεταξύ των Κούρδων και ακραίων ισλαμιστικών ομάδων, που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα, για τον έλεγχο των περιοχών. Ο Massoud Barzani, πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, υποσχέθηκε στις 10 Αυγούστου ότι θα βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας. Ο Massoud Barzani σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια περιφερειακή συνδιάσκεψη των Κούρδων στο Ερμπίλ, στις 15-17 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την προώθηση της κουρδικής αυτονομίας.
Στις κουρδικές κατακτήσεις στη Συρία περιλαμβάνονται η δημιουργία δικών τους σωμάτων ασφαλείας, Δήμων και Δικαστηρίων, όπως και η εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία σε όλη την περιοχή που είναι γνωστή ως Δυτικό Κουρδιστάν.

1 σχόλιο:

  1. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή