Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Υπέρ της απογραφής του πληθυσμού με ελεύθερη τη βούληση δήλωσης της εθνικότητας και του θρησκεύματος τάσσεται ο Σαλί Μπερίσα

21 Ιουλίου 2011 (09:59 UTC+2)




Υπέρ της απογραφής του πληθυσμού με ελεύθερη τη βούληση δήλωσης της εθνικότητας και του θρησκεύματος τάχθηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίoς καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά όλων εκείνων που αντιδρούν.
 

"H απογραφή του πληθυσμού και των περιουσιών των Αλβανών πολιτών αποτελεί μια μεγαλειώδη πράξη, σημαντική για να γνωρίσουμε τις πιο βασικές αλήθειες για το άτομο, την κοινωνία, το έθνος και τη χώρα, τη χρονική περίοδο στην οποία θα πραγματοποιηθεί η απογραφή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαλί Μπερίσα.
 

Ο ίδιος καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά των διαφωνούντων με το σχετικό νόμο για την απογραφή, λέγοντας πως πρόκειται για ανθρώπους άθεους, χωρίς ταυτότητα και σημαία.

"Όλοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τις υψηλές κρατικές θέσεις, τις κηλιδώνουν. Κηλιδώνουν το Σύνταγμα και τα αξιώματα", υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας τους επικεφαλής της Ερυθρομαύρης Συμμαχίας.
 

"Μόνο σημαία δεν έχουν αυτοί -συνέχισε. Το ίδιο έκαναν και με τις αστυνομικές ταυτότητες και τώρα μας λένε ότι σε περίπτωση που οι Αλβανοί έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν για το θρήσκευμα και την εθνικότητα θα διαλυθεί η ύπαρξή μας. Είναι διαλυμένοι εκείνοι. Δεν έχουν ουσία, καμιά σχέση με την ταυτότητα αυτής της κοινωνίας", ανέφερε ο κ. Μπερίσα.

Εξήγησε επίσης ότι η αιτία αναβολής της απογραφής, από την άνοιξη στο φθινόπωρο ήταν οι τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου και όχι οι αντιδράσεις συγκεκριμένων κύκλων.
 

Απαντώντας σε όσους αντιτάσσονται στο νόμο για την απογραφή, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι "οι Αλβανοί θα απογραφούν ως ελεύθεροι πολίτες, θα δηλώσουν τις περιουσίες, τις ιδιοκτησίες τους, το θρήσκευμα και την εθνικότητα, χωρίς καμιά υποχρέωση και με ελεύθερη βούληση".

Είπε ακόμη πως "εκείνος που τα θεωρεί ως προσωπική υπόθεση, είναι ελεύθερος να μη δηλώσει κανένα στοιχείο" και πρόσθεσε πως ο ίδιος προσωπικά θα τα δηλώσει, διότι είναι περήφανος για την ταυτότητά του.
 

"Η απογραφή αποτελεί ένα στοιχείο του φθινοπώρου του 2011, δεν θα διατυπωθεί ούτε στα μητρώα των ληξιαρχείων, αλλά θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στις πολιτικές της ανάπτυξης για την ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος, το οποίο βασίζεται σε μερικούς δείκτες, ένας από τους οποίους είναι και ο πληθυσμός".
 




© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

1 σχόλιο:

  1. Μπορεί να τα είπε ωραία ο Αλβανός Πρωθυπουργός αλλά δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο για τις "ψευδείς δηλώσεις στοιχείων". Αλλιώς θα είναι λόγια για ευρωπαϊκή κατανάλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή