Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής για την εκδήλωση του Προξενείου Κορυτσάς και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

— Καλή δουλειά φαίνεται να γίνεται στην Αλβανία από τα δυο προξενεία μας στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.

Στην Κορυτσά ο πρόξενος Ιωάννης Πεδιώτης οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τις εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- υπηρέτησε ως πρόξενος για δυο χρόνια (1936-1937) στην ιστορική για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό Κορυτσά.

Οι εκδηλώσεις, που περιλάμβαναν ακόμη και συναυλία στον χώρο του Γυμνασίου της Κορυτσάς, είχαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για να αναπαλαιωθεί το σπίτι στο κέντρο της πόλης, όπου διέμενε ο νομπελίστας ποιητής και το οποίο απέκτησε το ελληνικό κράτος το 1998 έναντι 100.000 δολαρίων. 

— Ίσως πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε κρίσιμες για την ιστορία του ελληνισμού περιοχές πρέπει να εξασφαλισθεί η συνέχιση της ελληνικής παρουσίας με όπλο τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη γλώσσα, καθώς δυστυχώς χάνουμε το όπλο του «πληθυσμού». Με τα πενιχρά μέσα που έχουν απομείνει αλλά και με την επιδίωξη χορηγιών από εύπορους Έλληνες του εξωτερικού και τη συνεισφορά εθελοντών πρέπει να επιδιωχθεί η ανάπτυξη δικτύου προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και γλώσσας σε όλο το τόξο από την Αλβανία και τα Σκόπια μέχρι την Τουρκία, τη Ρωσία, ακόμη και τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Κανένα άλλο όπλο, εξάλλου, δεν μας έχει μείνει. Ούτε καν τα σίριαλ, τα οποία όλα πλέον είναι τούρκικα…


— Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Έντμοντ Χατζινάστο μάθαμε ότι εγκαινίασε σχολείο αλβανικής γλώσσας στον Βόλο. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, αλλά είμαστε σίγουροι ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία ενός ιδιωτικού σχολείου, στο πλαίσιο έστω του δήμου, το οποίο -όπως καταλάβαμε- τελεί υπό την αιγίδα ενός άλλου κράτους. Αυτό μακράν απέχει από το παλαιότερο αίτημα των Αλβανών για ίδρυση από το ελληνικό κράτος αλβανικών σχολείων, αίτημα που ουσιαστικά μετέτρεπε όλους τους μετανάστες σε «μειονότητα».

— Ωραίοι οι ύμνοι του Δ. Αβραμόπουλου για την ελληνοαλβανική φιλία, αλλά δεν είδαμε κάτι συγκεκριμένο από την αλβανική πλευρά που θα δικαιολογούσε αυτόν τον ενθουσιασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ακούσαμε τον αλβανό υπουργό να λέει κάτι καινούργιο για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, την οποία έχει ακυρώσει μονομερώς η Αλβανία. Αντίθετα, τον ακούσαμε να ζητά περισσότερες κινήσεις για τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα της «αλβανικής κοινότητας» στην Ελλάδα, ενώ φυσικά έθεσε και θέμα περιουσιών Τσάμηδων. Όλοι θέλουν τη βελτίωση των σχέσεων με τα Τίρανα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λέξη «μπέσα», αν και αλβανική, είναι σχεδόν άγνωστη στους πολιτικούς κύκλους της Αλβανίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής 7 - 10 - 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου