Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα είναι ακατάλυτη, γιατί είναι Ιδέα και η Ιδέα είναι αθάνατη


Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, η μεγάλη αυτή δύναμη, το μέλλον και η ελπίδα της πατρίδας μας

 του Ιωάννη Καρσερά, από την αδελφή μας Κύπρο

 Αδέλφια της Βορείου Ηπείρου. Έχω διαβάσει με προσοχή το κύριο άρθρο της εφημερίδας σας “Ξυπνήστε” του εκδότη Θ. Βεζιάνη  και ένιωσα μεγάλη ανακούφιση που υπάρχουν τέτοιες πατριωτικές και συναινετικές φωνές, εις τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

 Θέλοντας και εγώ να προσφέρω ότι μπορούσα προς τον Ελληνισμό της Διασποράς, που κρατείτο δεκαετίες ολόκληρες αιχμάλωτος και υπό διωγμό, από τα κομουνιστικά καθεστώτα από την μια, και από την άλλη, που ήταν και είναι το χειρότερο, την αδιαφορία του ελληνικού κράτους, επισκέφτηκα πολλές φορές τον ελληνισμό της Διασποράς, εις την Μαύρη Θάλασσα, στον Βόρειο Καύκασο, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της αγαπημένης μου Βορείου Ηπείρου.

   Συναναστρεφόμενος με τον Ελληνισμό της Διασποράς, με τον απλό λαό και με τους ηγέτες τους, διαπίστωσα την μεγάλη και άδολη αγάπη των προς το έθνος και τον ελληνισμό.
 Υπάρχουν Έλληνες  που διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, της επιστήμης και του εμπορίου, έχουν θέσεις κλειδιά και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και σεβασμό εις τες χώρες που ζουν.
  
Το σπουδαιότερο που διαπίστωσα είναι ότι όλοι αυτοί οι λαοί μέχρι τα βάθη του βορείου Καυκάσου και της Κασπίας θάλασσας έχουν ως χτήμα τους, βιώνουν και μοιράζονται τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Ακόμα και αυτοί οι μουσουλμάνοι. 
Ο Ελληνισμός, οι Ρωμιοί, κατά πολλούς έγκυρους ξένους ιστορικούς και εθνολόγους, είναι το πολυπληθέστερο έθνος που κατοικεί εις όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος απέτυχε παταγωδώς και κατάφερε να αποξενωθεί από τους δικούς του ανθρώπους και από τους λαούς.

   Ευρισκόμενος το 1992 εις την περιοχή της Σταυρούπολης επισκέφτηκα ένα καθαρά ελληνικό χωριό, για να βοηθήσω να χτιστεί η εκκλησία που είχε ανατιναχτεί, το χωριό ονομάζεται Σπάρτη, όπου οι κάτοικοι του ήρθαν από την Τραπεζούντα ακολουθώντας τον Ρωσικό στρατό το 1897 και έστειλαν εθελοντές, όπως μου είπαν, στην επανάσταση του 1821. Με υποδέχτηκαν κλαίγοντας, οι ηλικιωμένοι με την φράση ΄΄Να ζεις και να βασιλεύεις γιε μου, είσαι ο πρώτος Έλληνας που ήρθες στο χωριό μας΄΄. Αυτό και μόνο λέει πολλά πράγματα.

  Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι μια μεγάλη δύναμη. Μας πλήγωσαν όλους οι κυβερνώντες της Ελλάδος και της Κύπρου. Είμαστε όμως υπερήφανοι για το έθνος μας, την πίστη μας και τον πολιτισμό μας. Ο Ελληνισμός της Διασποράς πρέπει να ξανά παίξει τον ιστορικό του ρόλο. Και εμείς έχουμε πολλές ευθύνες. Πρέπει να επικαλεστούμε τη βοήθεια του Θεού, να δαγκώσουμε τα χείλη μας, μέχρι να ματώσουν και να δουλέψουμε σκληρά για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από το όνειδος και την οικονομική υποδούλωση.
  Οι πρόγονοί μας βρισκόμενοι κάτω από τον οθωμανικό ζυγό έλεγχαν το εμπόριο και την ναυτιλία και είχαν αμέτρητα εξοπλισμένα καράβια και τα έβαλαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το μέλλον και η ελπίδα της πατρίδας μας είναι οι Έλληνες εκτός  Ελλάδος και το κλειδί είναι η αγάπη και η ενότητα μεταξύ μας.

  Στα αδέρφια μου της Βορείου Ηπείρου ζητώ να έχουν αγάπη μεταξύ τους, με πρώτο στόχο του αγώνα τους να παραμείνουν στην γη των προγόνων τους.

 Καταλήγοντας λέγω ότι ο Ελληνισμός δεν είναι υλική κατασκευή, ούτε προϊόν της φύσης. Τα άλλα έθνη δημιουργήθηκαν σχεδόν πάρα τη θέληση τους, από την τύχη, το κλίμα, την εξωτερική δύναμη ανθρώπων και πραγμάτων.  Ο Ελληνισμός πλάθεται μόνος του. Είναι έργο του πνεύματος. Πρέπει όλοι να γίνουμε υπηρέτες της πατρίδος και τη πίστεώς μας , τίποτε δεν πρέπει να την κλονίζει. Πέρα από τις μιζέριες και τα πισωγυρίσματα των ημερών μας πρέπει να ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι ακατάλυτη, γιατί είναι η Ιδέα και η Ιδέα είναι αθάνατη

Η Δύναμη των όπλων ή του χρήματος ποτέ δεν επικράτησε τελικά στον τόπο μας. 
Το έδαφος, οι Πέρσες το κατέλαβαν, οι Ρωμαίοι το κατέχτησαν, οι Βάρβαροι το λεηλάτησαν. Τούρκοι, γενίτσαροι, Άραβες, πειρατές, όλων των ειδών, οι δυνάστες πέρασαν και εξαφανίστηκαν
Εμείς ψυχή και Χριστό χρειαζόμαστε όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
 Και αν τα λάθη μας έφεραν την «Τρόικα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο,  η πάλη της Ιδέας με την Δύναμη είναι αιώνια, η Ιδέα πάντα νικά και το Γένος μας ξανά θα νικήσει.

 Παντα φίλος σας 
Ιωαννης Καρσερας
 Δορος , Κυπρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου