Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΛΥΝΑΣ


Μια προσπάθεια γενοκτονίας των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.

  • Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά των Ελλήνων.
  • Με τη βοήθεια των ιταλοφασίστων καταχτητών εκτελούν οι μπαλίστες 27 άνδρες του χωριού.
  • Το χωριό είχε ανοιχτά τάσεις ενάντια στις τότε κομμουνιστικές ομάδες.
  • Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει ακόμα μερικές πτυχές του εγκλήματος.
  • Σ’ αυτήν την τόσο μεγάλης σημασίας επέτειο θα πρέπει να έχουμε παλλαϊκή συμμετοχή και να μνημονεύεται όχι μόνο την ημέρα αυτή.

                                   ************
        Μαρτυρίες από τον αυτόπτη μάρτυρα κ. Γιώργο Γκίκα το 2006 και το 2010 : 
        
Πέρασαν 63 χρόνια από τις 2 Αυγούστου του 1943, τη μαύρη αυτή επέτειο που ρήμαξε το δύστυχο χωριό μου. Σαν αυτόπτης μάρτυρας συχνά έχω γράψει για το μαύρο συμβάν, Υπήρχαν όμως και φορές που τα λόγια μου δεν βρήκαν την ανταπόκριση που άξιζε. Ίσως μερικοί την θλιβερή αυτή μέρα να τη χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς.
   Πριν  αρχίσει το κίνημα στα χωριά  μας υπήρχαν Εθνικές Οργανώσεις οι οποίες είχαν σαν σκοπό  να δημιουργήσουν ομάδες υπεράσπισης των κατοίκων και των περιουσιών  τους από ληστείες και λεηλασίες.

  Δυστυχώς όμως από τις αρχές του 1943 εμφανίστηκαν κομμουνιστικές ομάδες. Αυτές άρχισαν το έργο τους με εκτελέσεις Εθνικοφρόνων δικών μας με το πρόσχημα ότι είναι αντιδραστικοί ή και πράκτορες των Ιταλών. Έτσι το έπαθε ο Βασίλης Γκουζούνας, Χρήστος Σκεύης, Γιάννης Λόλης, Λαζάκης κ. α.
  Στο χωριό μου υπήρχε το πνεύμα, μια ψυχή ένα σώμα. Σε καμία ομάδα Εθνικιστική ή Κομμουνιστική δεν επιτρεπόταν να στάθμευε στο χωριό. Για τον ιερό σκοπό οι χωριανοί μου από το καλοκαίρι του 1942 ορκίστηκαν στην εκκλησία παρουσία του ιερέα ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλος για τα ιδανικά τους. Παρά τη μυστικότητα αυτό μαθεύτηκε. Έτσι που οι σύντροφοι Δροπολίτες στη συγκέντρωση που έκαναν στη «φωλιά του λύκου» πήραν απόφαση να ξεριζώσουν την αντίδραση. Οι Γλινιώτες γαλουχημένοι με την πνοή του ΄13-΄14  και την σχολική εξέγερση του 1934 που πρωτοστάτησαν, έβλεπαν ότι τα όνειρά τους χάνονταν και σε αυτή την ευκαιρία.

  Πολλοί πέρασαν  να τους πείσουν  να οργανωθούν  στο F. N. CL.  Στάθηκε όμως αδύνατο.
   
Οι  μέρες κυλούσαν σε βάρος των  Γλυνιωτών. Μη πιστεύοντας ποτέ  σε τέτοιο έγκλημα που ήταν  το δεύτερο στον τόπο μας μετά τον σκοτωμό των άτυχων γεωργών της Βραχογοραντζής το 1916.
 Για  να είμαι πιο ξεκάθαρος προς  τους αναγνώστες, το έγκλημα αυτό το έκαναν οι Εθνικιστές Αλβανοί (μπαλίστες). Ήρθαν στη Γλύνα, αφού εκτέλεσαν 13 παιδιά στο Λιμπόχοβο με επικεφαλής τον παπά Αχιλλέα Γραμματικό. Τα παιδιά ήταν παιδιά μανάδων από τα χωριά μας. Μπήκαν στο χωριό με τον πιο βάρβαρο τρόπο βρίζοντας χυδαία και λέγοντας: « Αν δείτε το αυτί σας , θα δείτε την Ελλάδα».

Όμως από 3-4 συμβάντα την ίδια εποχή σε υποχρεώνουν να σκεφτείς κάτι που ως σήμερα δεν βγήκε στην επιφάνεια..

1. Αφού ο Ισούφ  Τσομπάνης (αρχηγός παρτιζάνων) το γνώριζε γιατί δεν ειδοποίησε;
2. Το Νοέμβρη  του 1943 στον τελευταίο πόλεμο  του Λιμποχόβου 12 Γλυνιώτες που  πήραν μέρος στον πόλεμο με  το εφεδρικό της Πάνω Δρόπολης, φυλακίστηκαν και οι 12
3. Στην επιχείρηση  του Ιούνη και πάλι οι Γερμανοί  με τους μπαλίστες του R. Gouga σταθμεύουν στη Γλύνα.  Πως δεν βρέθηκε άλλο χωριό για τη στάθμευσή τους;
   Στην  επιχείρηση αυτή ένας μπαλίστας  με το όνομα Σελίμ από το Λιαγκντούσι πρώην τσοπάνος του Νάσιο Τσέλιου βρέθηκε εκεί. Ο μπάρμπα - Νάσιος αφού τον γνώρισε του είπε:
   « Μωρέ Σελίμ  τι να κάνω;»  Ο Σελίμ του  απάντησε: «Άκου Νάσιο,  πάρε την οικογένειά  σου και το Βοιό σου και φεύγα από το βουνό. Αυτές τις μέρες θα κάνουμε έναν ψευτοπόλεμο με τους παρτιζάνους για να κάψουμε τελειωτικά το χωριό». Και έτσι έγινε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου