- του Θοδωρή Ασβεστόπουλου -
Στις 20 Μαρτίου υπογράφτηκε από 27 Βορειοηπειρώτες στο χωριό Καραχάτζι της Επαρχίας Φοινίκης (νομός Δελβίνου) η ιδρυτική πράξη της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον».
Πρόκειται για το νέο κόμμα που αποσκοπεί στην εκπροσώπηση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Όπως φανερώνει και το όνομα του το νεοϊδρυθέν αυτό σχήμα θα αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και θα απευθύνεται μόνο σε αυτόν τον πληθυσμό.
Μετά από 18 χρόνια δηλαδή, από τότε που απαγορεύτηκε στην Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές και η συμμετοχή στην αλβανική βουλή, δημιουργείται ένα κόμμα με εθνικό ελληνικό χαρακτήρα.
Πως φτάσαμε όμως σε αυτήν την κίνηση;
Ήδη από τα τέλη του 2007 στελέχη της «Ομόνοιας» με επικεφαλής τον Έπαρχο Φοινίκης Ζήσο Λούτση, άρχιζαν να καταθέτουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της οργάνωσης με τις οποίες θα γινόταν πιο ανοικτή στη βάση. Στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2009 φάνηκε περίτρανα η μεγάλη διάσπαση της «Ομόνοιας» με τα χαμηλά ποσοστά που απέσπασε το κόμμα στο οποίο συμμετείχε, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού πολλά από τα μέλη της προσεχώρησαν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, ως αντίδραση για τη συνεργασία του ΚΕΑΔ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Από τότε άρχισαν να ακούγονται όλο και πιο έντονα οι φωνές για δημιουργία ενός ανεξάρτητου αμιγώς ελληνικού κόμματος.
Στις 7 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Σαράντα μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, όπου συγκεντρώθηκαν προτάσεις για την αναθεώρηση του καταστατικού, τις οποίες ο κ. Ζήσος Λούτσης κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο. Η κίνηση όμως αυτή αγνοήθηκε παντελώς από το προεδρείο της οργάνωσης, αποδεικνύοντας πλεόν ότι οι τύχες της οργάνωσης που εκπροσωπούσε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό παρέμενε κατ’ αποκλειστικότητα στα χέρια μίας μικρής ομάδας ατόμων.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι άνθρωποι της Ελληνικής Μειονότητας που δεν ανέχονταν αυτή την κατάσταση, προχώρησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2009 στη σύνταξη σχεδίου καταστατικού που προέβλεπε τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα απευθυνόταν αποκλειστικά στους Έλληνες της Αλβανίας και το οποίο φάνηκε να παίρνει σάρκα και οστά στα τέλη Μαρτίου με την πρώτη δημόσια ανακοίνωση και την ιδρυτική διακήρυξη του, με το όνομα του στην αλβανική να ακούει στο αρκτικόλεξο «MEGA»!
Παράλληλα σχηματίστηκε και η προσωρινή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον Χριστάκη Κίτσιο, ηλεκτρονικό – μηχανικό από τη Λύβενα Δελβίνου.
Όλο αυτό το διάστημα πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν για την «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον». Τα 27 άτομα που υπέγραψαν τη ίδρυση της δεν αποτέλεσαν ονόματα που έπαιξαν ρόλο στην πολιτική σκηνή, με εξαίρεση τον έναν εκ των αντιπροέδρων Γιώργο Μάνο, ο οποίος διετέλεσε στα τέλη της δεκαετίας ’90 αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας».
Φήμες όμως θέλουν να παίζουν ρόλο στο παρασκήνιο μέλη της «Ομόνοιας» τα οποία κατά τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2009 τάχθηκαν ανοικτά υπέρ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Ξέρρα και Κώστα Μπάρκα. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς εξέφρασαν άμεσα ή έμμεσα την υποστήριξη τους στο νέο κόμμα. Αυτό βέβαια αποτέλεσε επιχείρημα για την αντίπαλη πλευρά, αυτή του ΚΕΑΔ, να χαρακτηρίσει το «MEGA» ως όργανο του Μπερίσα με στόχο την οριστική διάσπαση του Ελληνισμού.
Από την άλλη παρατηρούμε στο νέο κόμμα τη συμμετοχή ανθρώπων διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων, δημιουργώντας μάλλον ένα ετερόκλητο σύνολο, με βασικό κοινό στοιχείο την αντίθεση τους στην ηγεσία «Ομόνοιας» – ΚΕΑΔ.
Σίγουρα το «MEGA» είναι ένα σχήμα που κάνει τα πρώτα του βήματα και ψάχνει να βρει την ταυτότητα του, με τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του να δηλώνουν ότι «οι πόρτες είναι ανοικτές σε όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, με τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου να γίνονται από τη βάση και αυτός που θα κερδίσει, όποιος και να είναι, θα του σφίξουμε το χέρι».
Δεν αποκλείεται όντως να επικρατήσουν στο εσωτερικό του MEGA, εγκάθετοι του Αλβανού Πρωθυπουργού. Αυτό όμως θα γίνει μόνο στην περίπτωση που αδιαφορήσουν όσοι Βορειοηπειρώτες αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους και θέλουν μία πολιτική ανεξάρτητη από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα και τις κρατικές θέσεις.
Όσοι λοιπόν ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας αυτό το εγχείρημα και όσοι το υποστηρίζουν, έχουν να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη ιστορική πρόκληση:
Ή να καταντήσουν άλλη μία ουρά του αλβανικού κατεστημένου, προκαλώντας άλλη μία καταστροφική διάσπαση ή να προσφέρουν πράγματι κάτι διαφορετικό από το ΚΕΑΔ στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, ακολουθώντας εθνική ριζοσπαστική πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου