Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη της πρώην Υπ. Παιδείας της Κύπρου Kλαίρης Αγγελίδου στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ

Συνέντευξη της πρώην Υπουργού Παιδείας της Κύπρου και αγωνίστριας της ΕΟΚΑ
Κλαίρης Αγγελίδου στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR»,
με τους Σπύρο Ιωάννου και Αθηνά Κρεμμύδα, την Παρασκευή 25 – 6 – 2010.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην εκπομπή μας μία γυναίκα εκπαιδευτικό, φιλόλογο, ποιήτρια, πρώην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, βραβευμένη για την προσφορά της στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Κύπρου. Έχουμε λοιπόν στην άλλη άκρη της γραμμής την κυρία Κλαίρη Αγγελίδου. Κα Αγγελίδου καλησπέρα.
Σας ευχαριστούμε πολύ που είσαστε σήμερα μαζί μας.

Κ. Αγγελίδου: Καλησπέρα, είναι μεγάλη χαρά για μένα γιατί η Βόρειος Ήπειρος είναι μέσα στην καρδιά μου.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα εκμεταλλευτούμε την διπλή ιδιότητα σας ως εκπαιδευτικού και ως πολιτικού. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, μία παραποίηση της ιστορίας στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και στο όνομα της φιλίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών. Από την άλλη πλευρά για να αναφερθούμε και στο δικό μας το θέμα, το Βορειοηπειρωτικό, παρατηρούμε ότι τα σχολικά βιβλία στην Αλβανία είναι τόσο προκλητικά που ουσιαστικά ζητούν την άλλη μισή Ήπειρο, αφού την προβάλλουν ως αλβανική περιοχή. Θα ήθελα κα Αγγελίδου να σας ρωτήσω τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο μέλλον για την πορεία ενός έθνους, δεδομένου ότι η Παιδεία είναι το απαραίτητο στοιχείο για την συνέχεια του;

Κ. Αγγελίδου: Θα είναι πολύ μεγάλες οι ανακατατάξεις που θα γίνουν και θα είναι πολύ προβληματική πλέον η κατάσταση. Έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια μία διαβαλκανική επιτροπή για την μελέτη των βιβλίων της Ιστορίας και προσωπικά είχα πολλές συγκρούσεις μαζί τους γιατί στις έντεκα χώρες που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτή την ομάδα, θέλουν να τους αλλάξουν το περιεχόμενο των βιβλίων με το σκεπτικό τάχα ότι οι λαοί θα συμφιλιωθούν αν παραβλεφθούν οι πόλεμοι και τα προβλήματα που υπήρχαν παλαιότερα.
Η δική μου αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούν να παραλειφθούν τα ιστορικά γεγονότα. Φυσικά μπορείς να τα περιγράψεις με έναν ηπιότερο τρόπο, μπορείς να κάνεις υποδείξεις ότι σήμερα είναι ανάγκη να υπάρχει φιλία μεταξύ των λαών. Όμως ο κάθε λαός πρέπει να διατηρεί την ιδιαιτερότητα του, την πολιτιστική του παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα του.
Δεν μπορείς να τα διαγράψεις αυτά, όπως και την ιστορία του και υπάρχουν λαοί που είναι πολύ περήφανοι για την ιστορία τους όπως ο ελληνικός. Δεν μπορείς να παραγράψεις το 1821 ή το 1940. Δεν μπορείς να παραγράψεις από την Κύπρο τον Αγώνα της ΕΟΚΑ επειδή θα πρέπει να είμαστε συμφιλιωμένοι με τους Τούρκους. Εξάλλου ο Αγώνας αυτός δεν έγινε κατά των Τούρκων αλλά ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία.
Όπως και στην Ελλάδα, όπου οι Έλληνες δεν ξεκίνησαν να κάνουν πόλεμο κατακτητικό αλλά απελευθερωτικό ή για να αποκρούσει εχθρούς που επιβουλεύονταν τα εδάφη της. Δεν θα πρέπει κανείς να παραγνωρίζει τα ιστορικά δεδομένα και να τα παραποιεί επειδή πρέπει τάχα να έχουμε πολυπολιτισμικότητα. Μα τι σημαίνει αυτό; Άλλωστε η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μιλάει για τη διατήρηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της γλώσσας του κάθε λαού. Δεν καταργούνται όλα αυτά παίρνοντας μέρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα παραμένουν και κατοχυρώνονται.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι η αλλαγή και η παραποίηση των ιστορικών γεγονότων και η αλλοίωση της γλώσσας του κάθε λαού είναι πολύ άσχημη εξέλιξη και σίγουρα θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλους τους λαούς και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, γιατί η πατρίδα μας περιβάλλεται από λαούς οι οποίοι κάποτε την επιβουλεύτηκαν και την επιβουλεύονται ακόμα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θα μπορούσαμε να πούμε κα Αγγελίδου ότι Κύπρος και Βόρειος Ήπειρος έχουν βίους παράλληλους;

Κ. Αγγελίδου: Είναι ακριβώς βίοι παράλληλοι. Η αγάπη που έχουμε εδώ στην Κύπρο για την Βόρειο Ήπειρο είναι σε σημείο που τη θεωρούμε δίδυμη αδερφή μας και θέλουμε πάντα να της συμπαραστεκόμαστε. Όπως θέλουμε και μεις τη συμπαράσταση των αδερφών μας Βορειοηπειρωτών. Σαν Υπουργός Παιδείας είχα κάνει τότε έναν έρανο για τη Βόρειο Ήπειρο και στείλαμε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο οικονομική και υλική βοήθεια. Ως Υπουργός Παιδείας είχα φέρει επίσης δασκάλους από την ιδιαίτερη πατρίδα σας και εκατό παιδιά όπου τους μετεκπαιδεύσαμε εδώ σε εθνικές σχολές και μετά τους εφοδιάσαμε με τα αντικείμενα που θα χρειάζονταν για να εφαρμόσουν τον κλάδο τον οποίο ακολούθησαν. Πραγματικά πιστεύω ότι Κύπριοι και Βορειοηπειρώτες είμαστε δίδυμα αδέλφια που υποφέρουμε άδικα. Δεν έχουμε κάνει τίποτα σε κανέναν για να δεχόμαστε όλη αυτή την αδικία.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μία τελευταία ερώτηση κα Αγγελίδου. Τι σημαίνει για σας αλλά και για ολόκληρο τον Κυπριακό Ελληνισμό η Αμμόχωστος;

Κ. Αγγελίδου: Για ’μένα η Αμμόχωστος είναι μετά τα παιδιά μου ότι ιερότερο υπάρχει και για την οποία αγωνίζομαι πολλά χρόνια τώρα. Και το μόνο όπλο που έχω είναι να τραγουδώ για την ιστορία, την παράδοση, τη δόξα της. Την ομορφιά της, τους θρύλους και τους αγώνες της, γιατί από την Αμμόχωστο αναδείχθηκαν πολλοί από τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου , ο οποίος αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο της πόλης, ο Κυριάκος Μάτσης και πολλοί άλλοι. Έχει για όλους μας ιδιαίτερη σημασία επειδή πρόκειται για μια πόλη φάντασμα, που πρέπει να τη δείτε. Στα σπίτια εκεί οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοικτά, μέσα από τα σπίτια φυτρώνουν δέντρα. Είχα φέρει μάλιστα εκεί 200 κυρίες από 23 χώρες - μέλη του Διεθνούς Δικτύου και όταν τους είπα ότι το σπίτι μου είναι ένα τέταρτο από εδώ και μπορώ να πάω με τα πόδια, δάκρυσαν. Έπαθαν σοκ, δεν μπορούσαν να το δεχθούν αυτό το πράγμα. Μία πόλη να είναι ακατοίκητη για 36 χρόνια, να κυκλοφορούν εκεί μέσα μόνο φίδια και αρουραίοι και όχι άνθρωποι. Είναι τρομερό κάτι τέτοιο, δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία. Η Αμμόχωστος ξαναλέω είναι πραγματικά ότι πολυτιμότερο έχω.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κυρία Αγγελίδου να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον αγώνα που κάνετε.

Κ. Αγγελίδου: Και γω ευχαριστώ από την πλευρά μου και θέλω να σας δώσω κουράγιο. Να διαβεβαιώσω τους Βορειοηπειρώτες ότι είμαστε στο πλάι τους. Σας αγαπούμε και θέλουμε να πορευτούμε μαζί για να αποκτήσουμε την ελευθερία που τόσο πολύ προσδοκούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου