Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αιματηρές συμπλοκές στο λατομείο της Dinamika στη Λύβενα


Από κάθε έλεγχο έχει φύγει η κατάσταση στη Λύβενα εξαιτίας του θέματος του λατομείου που ταλανίζει την περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Χθες το πρωί εμφανίστηκαν στο εργοτάξιο εξόρυξης πέτρας  ανάμεσα στη Λύβενα και το Βελιάχοβο 40 περίπου Αλβανοί που τους συγκέντρωσαν ως ομάδα κρούσης οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Dinamika, αδερφοί Παπαγιάννη, προκειμένου να απομακρύνουν με τη βία τους κατοίκους των χωριών που αντιστέκονται σθεναρά στην λειτουργία του. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν ήταν τυχαία επιλεγμένα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για σκληροπυρηνικούς ανθέλληνες κυρίως από την πόλη του Δελβίνου.

Οι Λυβενιώτες δεν υποχώρησαν στις απειλές των φερμένων μπράβων, ενώ ήρθαν και σε μικροσυμπλοκές με τους 15 αστυνομικούς που μετέβησαν στο χώρο για την «αποκατάσταση της τάξης». Οι αστυνομικοί μάλιστα προχώρησαν στη σύλληψη της 45χρονης Βασιλικής Παγούνα, την οποία όμως απελευθέρωσαν αμέσως από τα χέρια τους οι συγχωριανοί της.  

Σήμερα από τις 7 το πρωί όλοι οι κάτοικοι της Λύβενας ξεσηκώθηκαν και πήγαν να εμποδίσουν την είσοδο των μηχανημάτων στο λατομείο τους μπράβους που εμφανίστηκαν ως εργάτες, οι οποίοι επιτέθηκαν στου χωρικούς χτυπώντας τους δυνατά με ρόπαλα και βρίζοντας στους. «Να φύγετε, να πάτε στην Ελλάδα», ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν από τους τραμπούκους. 

Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι η κυρία Βασιλική Παγούνα, της οποίας προφανώς «της την είχαν φυλαγμένη» από την προηγούμενη μέρα. Μετά από λίγη ώρα  ήρθε η αστυνομία όπου κατεύνασε τα πνεύματα.
Στο σημείο έσπευσε μετά από ώρα ασθενοφόρο για να παραλάβει τη γενναία Λυβενιώτισσα, ενώ μετέβη αμέσως ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος, ο οποίος κατάγεται από τη Λύβενα. Στο χωριό κατέφθασε από το Αργυρόκαστρο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Νίκος Κοτροκόης, ο οποίος συζήτησε με τους κατοίκους αλλά και την αστυνομία, ενώ παράλληλα ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και οι κύριοι Χρήστος Βαλεράς και Μιχάλης Μήτσης, οι οποίοι κατέθεσαν στην αστυνομία για τα όσα έγιναν.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Έπαρχο Μεσοποτάμου Θεμιστοκλή Καϊση, τον δημογέροντα της Λύβενας Δημήτρη Στύλο και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δελβίνου, μετέβη στους Αγίους Σαράντα για να καταθέσουν στον εισαγγελέα Άλφρεντ Αγκόλι.

Οι Λυβενιώτες από την πλευρά τους ζητούν επιτακτικά την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου στα Τίρανα, για την τύχη του λατομείου.   

Το ιστολόγιο «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» θα προσπαθεί να σας κρατά ενήμερους για κάθε τι νεότερο.

1 σχόλιο:

  1. Επιδεινώνεται επικίνδυνα η διαμάχη Λυβινιωτών - Παπαγιαννέων

    - Φωτιά στα μηχανήματα της εταιρίας, συνελήφθησαν 9 Λυβινιώτες
    - Η αλβανική αστυνομία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες που αντιστέκονται


    Μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση της εταιρίας «Dinamika» των αδελφών Παπαγιάννη που θέλησαν να οδηγήσουν τα μηχανήματα στο χώρο τον οποίο έχουν την άδεια για λατομείο, έχοντας τη συμπαράσταση 30 μπράβων από το Δέλβινο και την γενναία αντίσταση των μόνιμων κατοίκων της Λύβενας, περίπου 40 νεολαίοι του χωριό ήρθαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν το «φράγμα» αντίστασης.

    Χθες τα ξημερώματα, άγνωστοι έκαψαν το τεράστιο μηχάνημα εξόρυξης της εταιρίας (φώτο) που για πολλούς μήνες έστεκε στη μέση του δρόμου, λίγα μέτρα κάτω από την είσοδο του χωριού.

    Η εταιρία κατήγγειλε τους ανθρώπους που αντιστέκονται ότι ευθύνονται για το κάψιμο του μηχανήματος και η ασυνομία προχώρησε στη σύλληψη εννέα ατόμων που είναι οι:

    Δημήτρης Στύλος – δημογέροντας
    Ηρακλής Μπουζούκας – μέλος της δημογεροντίας
    Σπύρος Μπουζούκας
    Σωτήρης Παγούνης
    Χαράλαμπος Παγούνης
    Σπύρος Βαλεράς
    Χρήστος Βαλεράς

    Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη των 9 Λυβινιωτών, αφέθησαν ελεύθεροι οι Γιώργος Γένης και Θωμάς Βαλεράς λόγω προχωρημένης ηλικίας.
    Η αλβανική αστυνομία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της Λύβενας όπως φαίνεται από τα ακόλουθα περιστατικά:

    Στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς συνέλαβαν τον Χρήστο Παππά και τον άφησαν ελεύθερο μετά από ώρες ανακρίσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση των Αγίων Σαράντα.
    Αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο χωριό και κατέσχεσαν δύο αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση.
    Ο Αλέξης Μπουζούκας που εργάζεται στην Ηγουμενίτσα, χθες θέλοντας να πάει στο χωριό του, ακινητοποιήθηκε από υπαλλήλους της εταιρίας και ξυλοκοπήθηκε άγρια στη μέση του δρόμου.
    Στη συνέχεια αστυνομικοί πήγαν στο χωριό και του αφαίρεσαν τις πινακίδες του αυτοκινήτου του.

    Οι κάτοικοι της Λύβενας αρνούνται κατηγορηματικά ότι έβαλαν αυτοί τη φωτιά ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι προβοκάτσια των Παπαγιαννέων για να επιτεθούν στους Λυβινιώτες και να πάρουν την αποζημίωση της ασφάλειας.

    Βορειοηπειρώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή