Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο χαιρετισμός του ελληνόφωνου Πρόξενου της Αλβανίας στα Ιωάννινα για τα 100 χρόνια του κράτους του


Να τον χαίρεται ο Υπουργός ανηψιός του...

«Ξεκίνησε μια τέλεια συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και Αλβανών, πριν από 100 περίπου χρόνια, για να πραγματοποιήσουν τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των κατακτητών. 
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το πνεύμα συνεργασίας θα επικρατήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πάνω από 
όλα τα υπόλοιπα συμφέροντα, τα οποία δεν συνεισφέρουν στην συμβίωση και την αιώνια γειτονία μας.     
Σε αυτά τα 100 χρόνια του Αλβανικού Κράτους, πέραν της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που συνδέει θετικά και ισχυρά τις δυο χώρες, έχουν δημιουργηθεί τόσο δεσμοί αίματος όσο και οικογενειακοί ανάμεσα στους δυο λαούς».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στη δεξίωση, που παρέθεσε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο γενικός πρόξενος της γειτονικής χώρας στα Γιάννινα Γιάννης Ντάκος,  για την εθνική επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση προς όλους τους καλοπροαίρετους και τολμηρούς να έρθουν, να γνωρίσουν από κοντά την Αλβανία και τις οικονομικές δυνατότητες, που προσφέρει. Αλβανοί και Έλληνες συμβίωσαν από κοινού για πολλούς αιώνες».

Μίλησε για ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, λέγοντας: «Σε αυτά τα 100 χρόνια η Αλβανία βαδίζει ολοταχώς προς την πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης». 

Ακόμη ο κ. Ντάκος επεσήμανε ότι «η ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας ήταν ένα σημαντικό γεγονός για τον λαό μας, αλλά και για τους βαλκάνιους γείτονές μας. Η πράξη αυτή, έδωσε τέλος σε μια μακρόχρονη ιστορία πολέμων και προσπαθειών ούτως ώστε, να συμπεριληφθεί και η χώρα μας στο πλάι των άλλων βαλκανικών χωρών, και από την άλλη πλευρά ολοκλήρωσε το έργο των ανθρώπων της Αναγέννησης».

Αναφερόμενος στην ιστορία της Ανεξαρτησίας σημείωσε ότι:
 «η ανύψωση της σημαίας στην Αυλώνα, 100 χρόνια πριν, εκπροσωπούσε την συλλογική νίκη και άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία του Αλβανικού Κράτους. Το νεότερο βαλκανικό κράτος εκείνης της εποχής, ήταν κομμάτι της κοινής πνοής, που επικράτησε στην δική μας χερσόνησο, για ανάπτυξη και για την αναπλήρωση των 500 χαμένων χρόνων, που χώρισαν άδικα, όχι μόνο τους Αλβανούς, αλλά και τους Έλληνες, και όλους τους άλλους λαούς των Βαλκανίων, από την υπόλοιπη Ευρώπη. 100 χρόνια πριν εμείς αποδείξαμε ότι αξίζαμε το νέο Κυρίαρχο Κράτος ανεξαρτήτως διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών περιστάσεων, που καθυστέρησαν το επιστέγασμα των προσπαθειών για ανεξαρτησία.

Οι ηγέτες του εθνικού κινήματος εκμεταλλεύτηκαν τις πολιτικές συγκυρίες, που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όταν για το αλβανικό ζήτημα συγκρουόταν τα διάφορα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. Ήταν η αξία των πατριωτών και οραματιστών της χώρας, ιδίως, του πατριώτη και διακεκριμένου διπλωμάτη Ισμαήλ Κεμάλ, οι οποίοι, βασιζόμενοι στους αγώνες του αλβανικού λάου στο εσωτερικό, επέλεξαν την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν από τις πολιτικές πλατφόρμες της εποχής εκείνης για αυτονομία, σε αυτή της Ανεξαρτησίας.

Ιδρύοντας το ανεξάρτητο Αλβανικό Κράτος είμαι πεπεισμένος ότι δημιουργήθηκαν οι πολιτικές και διοικητικές προϋποθέσεις, τόσο απαραίτητες, για να σταθούμε τη σήμερον ημέρα παράγοντας της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Στη δεξίωση ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου κ. Θεοδωρίδης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, η σύμβουλος του περιφερειάρχη Ηπείρου Ελένη Βήρου κ. ά.  

Κάτοψη

Το σχόλιο μας: Να σημειωθεί ότι οι κύριοι Ντάκος και Παντούλας είναι παλιοί γνώριμοι από την εποχή που ο πρώτος ήταν Νομάρχης Αργυροκάστρου και ο δεύτερος Αντινομάρχης Ιωαννίνων, όπου είχαν μία πολύ καλή συνεργασία.


Παραθέτουμε το μήνυμα που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πολιτευτής με τη Χρυσή Αυγή στο Νομό Ιωαννίνων Ιάσων Μπίμπος:

Oι Αλβανοί έχουν βαρή ποινικό μητρώο και είναι κατακτητές σε ξένη γη. Ως υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στα Γιάννινα και πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στην Ήπειρο, απαιτώ από την περιφέρεια Ηπείρου και τους αρμόδιους φορείς, να απελαθεί άμεσα εντός ολίγων ωρών o Αλβανός πρόξενος απο την πόλη των Ιωαννίνινων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανθελληνική και προκλητική δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Ιάσων Μπίμπος
Γιάννινα
29/11/2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου