Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για την κατάργηση της σύνταξης του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες- Αναζητείται η φόρμουλα επίλυσης

Κύμα αντιδράσεων τεραστίων διαστάσεων πήρε στα βορειοηπειρωτικά ΜΜΕ η είδηση της κατάργησης των συντάξεων του ΟΓΑ για όσους δεν έχουν τουλάχιστον 20χρονη μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα, ένα μέτρο που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει και τους ηλικιωμένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, αφού δεν προβλέπεται εξαίρεση τους. 

Το ιστολόγιο μας ήταν το πρώτο που δημοσίευσε την δυσάρεστη είδηση με το επίμαχο σημείο από το νόμο 4093/2012, χωρίς παράλληλα να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, εκτός από τον ειρωνικό τίτλο "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Η Μητέρας Ελλάς λύνει οριστικά το θέμα των συντάξεων ΟΓΑ για τους Βορειοηπειρώτες. ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ!!!".

Μέχρι τώρα αγωνιούσαμε αν θα μπορούν να παίρνουν τη σύνταξη τους ή όχι όσοι γέροντες μένουν μόνιμα στη Βόρειο Ήπειρο, κάτι που τυπικά απαγορευόταν. Από την άλλη υπήρχαν και κάποιοι καλοθελητές που κατέδιδαν όσους δεν διέμεναν εντός της επικράτειας του ελλαδικού κράτους και "απoλάμβαναν" του πενιχρού επιδόματος στα πάτρια εδάφη, επειδή είχαν και οι ίδιοι την ατυχία να τους κοπεί η σύνταξη για τον ίδιο λόγο.

Επίσης υπήρχαν και αυτοί που έπαιρναν τη σύνταξη από την Ελλάδα, χωρίς να τη δικαιούνται ηθικά, λόγω του πρότερου ανέντιμου ανθελληνικού φιλοενβερικού βίου τους (και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε αυτούς που απλώς υμνούσαν αναγκαστικά το χοτζικό καθεστώς).
Να μην ξεχνάμε και τις σκανδαλώδεις διαστάσεις που είχε πάρει η φήμη μεταξύ των μεγαλύτερων ότι "τη σύνταξη δεν μας την δίνει η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη!" 

Όμως ο νόμος 4093/2012 έρχεται να βάλει τέλος σε κάθε παραφιλολογία και ταλαιπωρία.
Οι συντάξεις καταργούνται για τους Βορειοηπειρώτες ηλικιωμένους μια και καλή και έτσι τέλος και το άγχος, τέλος και τα σενάρια "θα μας τη μειώσουν, δεν θα μας τη μειώσουν κι άλλο", "πρέπει ή δεν πρέπει να μένουμε μόνιμα στην Ελλάδα" κλπ.

Από κει και πέρα η ευθύνη για την προβολή και διεκδίκηση του θέματος ανήκει στους πολιτικούς και συλλογικούς φορείς που εκπροσωπούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. 

Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Παπαθανασίου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αρκέστηκε σε μία λακωνική απάντηση:
"Είναι ένα θέμα το οποίο το γνωρίζουμε και για το οποίο αναζητείται η κατάλληλη αντιμετώπιση".

Πάντως με αφορμή το σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση του βορειοηπειρωτοκτόνου μέτρου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 12-11-2012, και τις διαστάσεις που πήρε, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι "η νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας εξετάζει από την αρχή το θέμα σοβαρά και ότι θα ακολουθήσει ρυθμιστική εγκύκλιος από τον αρμόδιο Υπουργό ειδικά για τους Βορειοηπειρώτες". Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι "έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός για το θέμα" και ευελπιστούν ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε θετικά νέα.

Μακάρι πραγματικά να είναι έτσι. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε κάθε καλή πρόθεση, αλλά το θέμα είναι τέτοιες καταστάσεις να προλαμβάνονται εξ αρχής και όχι να τρέχουμε να τις λύσουμε κατόπιν εορτής. 
Εξάλλου ο συγκεκριμένος νόμος είχε προβλέψει τόσες εξαιρέσεις, πάλι τους Βορειοηπειρώτες ξέχασε;! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου