Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στις 13 Δεκεμβρίου 2012 τα ολοκληρωτικά δεδομένα της απογραφής εθνοτήτων στην Αλβανία, στις 23 Ιουνίου 2013 οι βουλευτικές εκλογές - το σχόλιο μας


Τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής, που διεξήχθη στην Αλβανία τον Οκτωβρίου 2011, θα ανακοινωθούν στις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό έκανε γνωστό σε δήλωσή της η διευθύντρια του Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.


«Ανεξαρτήτως που το χρονικό περιθώριο για την επεξεργασία και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έχει ξεπεραστεί, το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικών Αλβανίας - ΚΙΣΑ -εντατικοποίησε τις προσπάθειές του ώστε ν’ ανακοινώσει μπροστά από την καθορισμένη ημερομηνία –προβλέπεται η επεξεργασία να διαρκέσει  δύο μέχρι και τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία διεξαγωγής της απογραφής- τα αποτελέσματα για την εθνότητα», δήλωσε η διευθύντρια.

Είναι παράδοξο, το γεγονός που από τη μία τραβούν από το ερωτηματολόγιο τις ερωτήσεις για την εθνικότητα και το θρήσκευμα και δίνουν ρητή εντολή στους απογράφοντες να μην σημειώσουν την εθνικότητα και το θρήσκευμα και στους απογραφέντες που θα δηλώσουν ψεύτικα δεδομένα πρόστιμο μέχρι και ένα εκατομμύριο λεκ, από την άλλη η διευθύντρια δηλώνει πως στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα αποτελέσματα της απογραφής των εθνοτήτων.

Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές: Από τη μία δηλώνουν τον αριθμό των εθνοτήτων που ζουν στην Αλβανία ως μια υποχρεωτική και αναγκαστική πίεση από την  Ευρωπαϊκή  ‘Ένωση, που ζητάει  εκτός των άλλων και τη εθνική σύνθεση της κάθε χώρας και βάση αυτής την εφαρμογή των μειονοτικών δικαιωμάτων και από την άλλη να δηλώσει έναν αριθμό -να καλύψει και το αίτημα  των μειονοτήτων-αφού φυσικά επεξεργαστούν και ανακοινωθούν αυτά που τους συμφέρει.

Το κόμμα PDIU των Τσάμηδων, μετά την ανακοίνωση της διευθύντριας έσπευσε να ενημερώσει το Ινστιτούτο Στατιστικών πως είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει ρητά το ερωτηματολόγιο και τις παρατηρήσεις που έχει κάνει το κόμμα αυτό στη Βουλή για να  τιμωρηθεί εκείνος που έχει δηλώσει ψεύτικα δεδομένα απ’ αυτά που εγγράφονται στο κρατικό ληξιαρχείο.  Εάν χρειάζονται τέτοια δεδομένα  τονίσουν στη δήλωσή τους, να παρθούν εκείνα που αναγράφονται στα ληξιαρχεία.  

Είναι ολοφάνερη η κοροϊδία, που εδώ και είκοσι χρόνια παίζεται με  τις μειονότητες στην Αλβανία και ιδίως με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, που με τίποτε δεν θέλουν και δεν παραδέχονται να ανακοινωθεί ο πραγματικός αριθμός της. Ανεξαρτήτως το πάγιο αίτημα της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ από την αρχή της ίδρυσής της, ανεξαρτήτως από την υποχρέωση που η κυβέρνηση έχει έναντι των ίδιων των μειονοτήτων και των Διεθνών Οργανισμών, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εθνοτήτων που ζουν στην αλβανική επικράτεια.

Στα τέλη Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία της απογραφής που ανέλαβε να κάνει η οργάνωση Ομόνοια, για να έχει συγκεκριμένα στοιχεία ν’ αντιταθεί στα ψεύτικα, νοθευμένα και κουτσουρεμένα νούμερα που σίγουρα θα ανακοινώσει το ΚΙΣΑ στις 13 Δεκεμβρίου.
Είναι καθήκον όλων, σε αυτό το εγχείρημα που ανέλαβε η οργάνωση της Ομόνοιας, ν’ ανταποκριθούν και να απογραφούν με όλα τα μέλη της οικογένειας, όπου κι αν βρίσκονται. Είναι καθήκον κι αυτών που ανέλαβαν να κάνουν την απογραφή να κινηθούν ακόμα περισσότερο, γιατί  οι ενδείξεις δείχνουν πως  μερικοί κωλυσιεργούν και μουδιάζουν μπροστά στο καθήκον που τους ανατέθηκε.   

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)


Το σχόλιο μας: Τα ασφαλή συμπεράσματα θα τα βγάλουμε όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Όμως όπως έχουμε εκφράσει και παλαιότερα, η απογραφή που διεξάγει η Ομόνοια του ΚΕΑΔ δεν θα λύσει το πρόβλημα απαραίτητα γιατί απλούστατα δεν έχει γίνει κατόπιν συνεννόησης ούτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και το κυριότερο ούτε με διεθνείς οργανισμούς, ούτε με το λεγόμενο "εθνικό κέντρο". 
Περισσότερο σαν προεκλογικό πυροτέχνημα μοιάζει, πόσο μάλλον αν πάρει παράταση μέχρι την άνοιξη η συγκεκριμένη απογραφή. 

Από την άλλη όμως δεν καταλαβαίνουμε πόσο βάσιμη θα είναι μία διαμαρτυρία και αμφισβήτηση κατά των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού όπως και να τα δημοσιεύσει η Στατιστική Υπηρεσία του αλβανικού κράτους, από πολιτικές δυνάμεις που κάλεσαν τους Έλληνες σε αποχή. Πως μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι αδικήθηκε από τη στιγμή που δεν συμμετείχε σε μία διαδικασία; 
Πως μπορεί π.χ. η Ομόνοια - ΚΕΑΔ να αμφισβητήσει ότι οι Έλληνες είναι στην Αλβανία μόλις 30.000 (τυχαίος ο αριθμός), όπως ενδεχομένως μας παρουσιάσει η απογραφή, από τη στιγμή που αισθάνεται δικαιωμένη από τη στάση της αποχής; 
Αφού απείχαν οι Έλληνες που άκουσαν και ακολούθησαν, όπως υποστηρίζει, την έκκληση της για αποχή, λογικό είναι να παρουσιαστούμε και τόσοι λίγοι στην συγκεκριμένη απογραφή.

Η στάση επίσης των Τσάμηδων δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποχή, αντίθετα η αδράνεια αυτή από την πλευρά μας δείχνει δειλία απέναντι στον εκφοβισμό που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. 
Η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών στην απογραφή, όπως στην Περιφέρεια Κορυτσάς, θα έδειχνε θάρρος και οποιαδήποτε διαστρέβλωση έπειτα στα αποτελέσματα θα μας έδινε το δικαίωμα για άπειρες διαμαρτυρίες. 
Τώρα όμως; 

Παράλληλα Προεδρία της Δημοκρατίας και αλβανικά κόμματα συμφώνησαν για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών στις 23 Ιουνίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου