Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

«Ηπειρώτες Έμποροι Ευεργέτες του Ελληνικού Έθνους και Συντελεστές της Προόδου της Ανθρωπότητας»



Την παρουσίαση του βιβλίου «Ηπειρώτες Έμποροι Ευεργέτες του Ελληνικού Έθνους και Συντελεστές της Προόδου της Ανθρωπότητας» έκαναν στο Πνευματικό Κέντρο της Δερβιτσιάνης την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Επαρχία Κάτω Δρόπολης Αργυροκάστρου. Ένα βιβλίο, η παρουσίαση του οποίου άξιζε την συμμετοχή όλων.

Εκτός από  κατοίκους του Κεφαλοχωρίου της Δρόπολης, Δερβιτσιάνης κι ενός πούλμαν με Γιαννιώτες, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στο ΑργυρόκαστροΝικόλαος Κοτροκόης, ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Αργυροκάστρου Σπύρος Ξέρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Απόφοιτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Φρίξος Πούρλης, ο τέως βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, οι έπαρχοι Κάτω Δρόπολης και των Βλάχων «Αντώνη Πότση».

Καλωσόρισε τους φίλους από τα Ιωάννινα ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλιούκης, για να χαιρετήσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Ξέρας, που έκφρασε την ιδέα ώστε ν’ ανακαινιστεί το σπίτι των ευεργετών του Λαμπόβου και θάχει την άμεση συμπαράστασή του, ο Γ. Πρόξενος κ. Κοτροκόης όπου συγχάρηκε το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής που την πολιτιστική αυτή εκδήλωση  την έκαμαν στη Δερβιτσιάνη, στο βορειοηπειρωτικό χώρο, ώστε ο τόπος και κόσμος μας να γνωρίσει τις πολιτιστικές του αξίες και το γεγονός ότι η Ε. Ε. Μειονότητα εξάγει και δεν εισάγει πολιτισμό, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Πούρλης.

Ο συντονιστής της πολιτιστικής εκδήλωσης φιλόλογος και τέως Λυκειάρχης Νίκος Υφαντής μίλησε για την αξία του βιβλίου και το μεγάλο ρόλο που έπαιξαν οι ευεργέτες και εθνικοί ευεργέτες στην ιστορία του ελληνικού έθνους.
Την  παρουσίαση του βιβλίου και την αναλυτική, φιλολογική, ιστορική και επιστημονική εξιστόρηση της εν ολίγης ζωής και δράσης των Εθνικών Ευεργετών, έκαμε ο  συγγραφέας του βιβλίου,  φιλόλογος Σπύρος Εργολάβος.

Με εικονογραφημένες φιγούρες παρέλασαν οι μορφές 18 ευεργετών της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου:

Οι Ζωσιμάδες, (Αναστάσιος, Ζώης, Νικόλαος), από τα Γιάννενα, που εδραίωσαν το Ηπειρωτικό όνομα σε κάθε ελληνική συνείδηση και έγινε γνωστό σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Στο όνομα των οποίων είναι αποτυπωμένη η Ζωσιμαία Σχολή, και δεκάδες άλλες ευεργεσίες, ώστε ο τότε Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας τους ευγνωμονεί για την προσφορά τους στο Έθνος.

Ο Γεώργιος Σταύρου, από τα Γιάννενα, μέλος της Επιτροπής της Διοίκησης της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, στην κυβέρνηση Καποδίστρια, ο ιδρυτής της                Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το 1841, του Ορφανοτροφείου και φημισμένες Τεχνικές Σχολές.

Ο Γεώργιος Χατζηκώστας, από τα Γιάννενα και ο αδερφός του Αναστάσιος, τα ονόματα των οποίων φέρνουν το νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα και στο Μεσολόγγι, ο Ναός του Αγίου Νικολάου στα Ιωάννινα, το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα στην Αθήνα κ. ά.

Ο Ζώης Καπλάνης από το χωριό Γραμμένο των Ιωαννίνων, μαζί με άλλα και την Καπλάνεια Σχολή στα Ιωάννινα με διδάσκαλο το γνωστό λόγιο και μεγάλο πατριώτη Αθανάσιο Ψαλίδα.

Ο Γεώργιος Αβέρωφ από το Μέτσοβο και ο αδελφός του Αναστάσιος Ιδρύει στην Αλεξάνδρεια Παρθεναγωγείο, ενώ στην Ελλάδα ενισχύει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το «Θωρηκτό Αβέρωφ», που έγραψε σελίδες δόξας, την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρα), ανεγείρει τηΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Νικόλαος Στουρνάρης από το Μέτσοβο, με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Μιχαήλ Τοσίτσας από το Μέτσοβο με το Ελληνικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια, όπου διορίζεται και Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια,  το Ναό του Ευαγγελισμού, τ’ αχνάρια του οποίου ακολούθησε η σύζυγός του Ελένη Τοσίτσα.

Ο Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης από το Μονοδέντρι Ζαγορίου, με την περίφημη Ριζάρειος Σχολή, ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά ιδρύματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, τη Ριζάριο Χειροτεχνική Σχολή στο Μονοδέντρι, την περίφημη διαθήκη του…

Ο  Γεώργιος Σουγδουρής και ο Ιωάννης Δομπόλης, που διετέλεσε Υπουργός των Οικονομικών επί κυβέρνησης Καποδίστρια και μετέφερε όλη την περιουσία του εις την Ελλάδα από τη Ρωσία. Το όνομά του, με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Ιωάννης Μπάγκας από την Κορυτσά. Ανήγειρε το Ελληνικό Γυμνάσιο στην Κορυτσά ή Μπάγκειο, τη διαμόρφωση της πλατείας Ομόνοια με το Μπάγκειο  και το ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, προσφορά του στο Ελληνικό Έθνος.


Ο Απόστολος Αρσάκης από την Χοταχόβα Πρεμετής με το Αρσάκειο Σχολείο στη Χοταχόβα Πρεμετής, τοΑρσάκειο Σχολείο στο Ψυχικό, τα Αρσάκεια Σχολεία  στους Λογγάδες Ιωαννίνων, την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

Ο Ευάγγελος Ζάππας από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου με πολλές ευεργεσίες στη Ρουμανία, με την περίφημη Ακαδημία και όπου αφιέρωσαν ολόκληρο τόμο στο όνομα του, ενώ έγινε ξακουστός με τοΖάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

Ο Κωνσταντίνος Ζάππας κι αυτός από το Λάμποβο Β. Ηπείρου, με το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και τηνΑγία Τριάδα στην Κωνσταντινούπολη, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο στην Αδριανούπολη, τη Ζάππειο Φοιτητική εστία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ιδρύει σχολεία σε πολλά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Ο Χρηστάκης Ζωγράφος από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, Β. Ηπείρου, επικεφαλής όλων των τραπεζικών της Ελλάδος,  όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον αποκαλεί Μέγα Ευεργέτη με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τα Ζωγράφεια Σχολεία στο Κεστοράτι, Κωνσταντινούπολη … καθώς και οι γιοι του Γεώργιος και Σόλωνας, ο πρώτος διέπρεψε στην πολιτική ως Πρωθυπουργός της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου και δυο φορές Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος.  Ο Χρ. Ζωγράφος αποκαλείται ως ο ισχυρός προστάτης της παιδείας.

Ο Γεώργιος Σίνας από τη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου, ο ενωτής της Βούδα και Πέστη στη Ρουμανία με τημεγάλη Γέφυρα, με το Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς  και
Ο  Σίμων Σίνας δεύτερος κατά σειρά μεγάλος ευεργέτης με τη  Σιναία Ακαδημία Αθηνών, τα αγάλματα του Πλάτωνα, του Σωκράτη, της Αθηνάς και του Απόλλωνα που στολίζουν την Ακαδημία Αθηνών.

Η οικογένεια Μαρούτση από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, με πολλές ευεργεσίες στη Βενετία, Ρωσία, την Μαρουτσαία Σχολή στα Ιωάννινα με πρώτο διευθυντή τον Ευγένιο Βούλγαρη.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης από την Παραμυθιά με τα περίφημα καταστήματα κοσμημάτων στη Ρώμη γνωστά ως Οίκος Βούλγαρης, το Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς κ.ά.
Ήταν η εκδήλωση της Δερβιτσιάνης άξιων συγχαρητηρίων. Όμως, ένα τέτοιο ωραίο βιβλίο, μια τέτοια επιστημονική και ιστορική διάλεξη και αναδρομή, έπρεπε να είχαν καλέσει και μαθητές σχολείων, γιατί δεν υπάρχει καλύτερη εθνική εμπέδωση και έμπνευση, από το είδος τέτοιων εκδηλώσεων.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου