Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου Γονέων Ελληνικού Σχολείου Χιμάρας Κ. Ανδρούτσου στην εκπομπή "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR"


Την προηγούμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η εκπομπή του ΑΡΤ FM 90,6 "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR", με την Αθηνά Κρεμμύδα και τον Αλέξανδρο Κορακίδη, ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στο Ελληνικό ιδιωτικό Σχολείο της Χιμάρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο πρώτος που μίλησε στον αέρα για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του "ΟΜΗΡΟΣ" Χιμάρας κ. Κώστας Ανδρούτσος. 

Η συνέντευξη που παραχώρησε:

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Σχολείο της Χιμάρας είναι δραματική η κατάσταση απ’ ότι έχουμε ενημερωθεί.

Κ. Ανδρούτσος: Δραματική και λίγο λέτε. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που έχουμε φτάσει σαν γονείς στα όρια τρέλας και απελπισίας. Από που να αρχίσω; Για ένα ακόμα έτος δασκάλους δεν έχουμε, βιβλία δεν έχουμε, όπως και πέρσι το ίδιο πράγμα. Βασικά στο σχολείο αυτό που θεωρείται ελληνικό, η ελληνική διδάσκεται σαν ξένη γλώσσα. Αυτή την «επιτυχία», να το πω έτσι εντός εισαγωγικών, δεν ξέρω πως το καταφέραν έτσι.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το καθεστώς του Ελληνικού Σχολείου της Χιμάρας δεν είναι ίδιο με το καθεστώς των δημόσιων Ελληνικών Σχολείων στα υπόλοιπα μειονοτικά χωριά;

Κ. Ανδρούτσος:  Όχι, καμία σχέση. Αυτό είναι στο χέρι του κάθε Υπουργού Παιδείας της Αλβανίας που ανά πάσα στιγμή μπορεί να το κλείσει γιατί δεν είναι γραμμένο πουθενά. Είναι μια ΜΚΟ από πίσω, η οποία δεν ξέρω τι ρόλο παίζει, που άνοιξε ένα σχολείο... ο Θεός να το κάνει σχολείο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μας λέτε δηλαδή πως τα παιδιά δεν διδάσκονται ελληνικά...

Κ. Ανδρούτσος: Διδάσκονται ελληνικά, αλλά έτσι όπως είναι μεταφρασμένα από τα αλβανικά βιβλία. Αν ρωτήσετε τους εκπαιδευτικούς που έρχονται από Ελλάδα, θα σας πουν ότι υπάρχουν πολλά λάθη. Τα ονόματα που χρησιμοποιούν από τα βιβλία επίσης, για να γράψουν ασκήσεις είναι αλβανικά. Διδάσκονται αλβανικά σχολικά βιβλία μεταφρασμένα στα ελληνικά. Οι δάσκαλοι μας λείπουν. Πέρσι ήρθαν πολύ αργά, φέτος έχουμε ακόμα μόνο δύο δασκάλους για τα ελληνικά. Σε οκτώ τάξεις τι μπορούν να καλύψουν; Απολύτως τίποτα. Μπορούν να καλύψουν δύο με τρεις τάξεις...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Οι υπόλοιποι γιατί δεν ήρθαν;

Κ. Ανδρούτσος: Αυτό είναι θέμα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Γιατί είναι και το θέμα το επιμίσθιου για τους δασκάλους που έρχονται στην Χιμάρα από την Ελλάδα, που δεν μπορεί να καλυφθεί και έτσι έχουμε έλλειψη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πόσοι μαθητές είναι στο Ελληνικό Σχολείο;

Κ. Ανδρούτσος: Περίπου 140

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και υπάρχουν για 140 παιδιά, δύο δάσκαλοι;

Κ. Ανδρούτσος: Είναι και το νηπιαγωγείο μαζί, οπού εκεί είναι άλλο σοβαρό θέμα. Στεγάζεται στην Εκκλησία σαν να είμαστε στην κατοχή το 1941-1944. Και οι νηπιαγωγοί δεν είναι νηπιαγωγοί, έχουν τελειώσει ένα αλβανικό λύκειο και αυτό «αν το’ χουνε τελειώσει» και έχουν βαπτιστεί νηπιαγωγοί. Τα παιδιά πάνε στην Α΄ Δημοτικού χωρίς να ξέρουν ούτε το «1» ούτε το «Α», γιατί δεν ξέρουν οι ίδιες οι δασκάλες, δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική γλώσσα. Απλά είναι κάποιες παρέες του υποτιθέμενου διευθυντή που κανονίζει να βαπτίζει όποιον θέλει αυτός ως «δάσκαλο».  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ακόμα κι αν δεν υπάρχει η απαραίτητη κατάρτιση δεν πρέπει εξ ανάγκης να κάνει αυτό το έργο;

Κ. Ανδρούτσος: Σίγουρα! Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων από πέρσι. Είμαστε μία επιτροπή από οκτώ άτομα, ένας γονέας από κάθε τάξη, και έχουμε κάνει προσπάθειες με επιστολές από τα πρώτα χρόνια.  Έχουμε φτάσει να απευθυνθούμε στον τότε Υπουργό κ. Σπηλιοτόπουλο, στην κυρία Διαμαντοπούλου έχουμε στείλει επιστολές και στον κ. Αρβανιτόπουλο, αλλά δεν βλέπουμε καμία βελτίωση. Αρκετά παιδιά έχουν φύγει, οι γονείς τους τα έχουν πάει στο αλβανικό και θα συνεχίσουν κι άλλοι, όπως ακούω, να τραβούν τα παιδιά τους, γιατί αυτό δεν θεωρείται σχολείο. Είναι κρίμα, γιατί πήραμε στο λαιμό μας εμείς οι γονείς τα ίδια μας τα παιδιά, με το όνειρο ότι άνοιξε στη Χιμάρα ένα Ελληνικό Σχολείο και τελικά σε αυτό το σχολείο η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σαν ξένη. Αυτό για ‘μένα είναι έγκλημα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην δημοτική αρχή δεν έχετε απευθυνθεί;


Κ. Ανδρούτσος: Δεν έχουν καμία σχέση αυτοί εκεί και δεν ασχολούνται.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Για την διανομή των σχολικών βιβλίων ποιος ευθύνεται; Το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρμόδιο γι’ αυτό;

Κ. Ανδρούτσος: Ναι, αυτή είναι η καταραμένη συμφωνία της ΜΚΟ με το αλβανικό κράτος. Είναι κρίμα γιατί παίρνουμε στο λαιμό μας τα παιδιά μας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το Ελληνικό Σχολείο της Κορυτσάς λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο;

Κ. Ανδρούτσος: Όχι, υπάρχει διαφορά. Επειδή έχω πάρει το καταστατικό του σχολείου, που δεν μας το δίνει ο υποτιθέμενος διευθυντής, ένας αλουμινάς που δεν έχει καμία σχέση με ελληνική γλώσσα και εκπαίδευση...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ας μην μπούμε στα προσωπικά...

Κ. Ανδρούτσος: Όχι, δεν είναι προσωπικό θέμα! Ο διευθυντής του σχολείου δεν μπορεί να παίζει με τα παιδιά μας. Δεν είναι πειραματόζωα τα παιδιά μας!

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ο διευθυντής δεν είναι πτυχιούχος;

Κ. Ανδρούτσος: Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν μπορεί να γράψει ελληνικά, ούτε να διαβάσει. Απλά, δεν ξέρω πως, τον βρήκαν και τον έβαλαν διευθυντή, με κανέναν επίσημο διορισμό, ούτε από την ελληνική πλευρά, ούτε από την αλβανική.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δηλαδή μας λέτε ότι τα παιδιά δεν έχουν βιβλία, δεν διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, δεν έχουν εκπαιδευτικούς με επιστημονική κατάρτιση ώστε να μορφώνονται τα παιδιά...

Κ. Ανδρούτσος: Από τους δασκάλους που θα έπρεπε να έχουμε υπάρχουν μόνο δύο...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μας περιγράφετε μία κατάσταση τελείως τρελή...

Κ. Ανδρούτσος: Είναι και χειρότερα απ’ όσο σας περιγράφω. Στην Κορυτσά όμως, που είναι εκεί το κύριο σχολείο, στη Χιμάρα είναι παράρτημα, ο διευθυντής είναι Ελλαδίτης, έχει κάνει ένα πρόγραμμα και το σχολείο πηγαίνει πολύ καλά.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είχατε στείλει κάποιες επιστολές είπατε προηγουμένως. Έχετε πάρει απάντηση από το εθνικό κέντρο;

Κ. Ανδρούτσος: Όχι και έχουμε τέσσερα που προσπαθούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε γύρω από το θέμα του σχολείου...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ο σημερινός Δήμαρχος είπατε ότι δεν ασχολείται. Με τον προηγούμενο είχατε κάποια συνεργασία;

Κ. Ανδρούτσος:  Ο προηγούμενος, που είναι και πρόεδρος της Ομόνοιας, δεν μας αναγνώριζε σαν σύλλογο. Έπρεπε να πάρουμε την άδεια του για να αναγνωριστεί ο σύλλογος του σχολείου. Από την άλλη πλευρά έχουμε μία αίθουσα 4x4 τ.μ. με 30 παιδιά. Πως μπορούν να κάνουν μάθημα τόσα παιδιά σε τέτοιο χώρο. Πέρσι το χειμώνα οι μαθητές ήταν χωρίς θέρμανση. Πως μπορεί να γίνει το μάθημα χωρίς θέρμανση, ο Θεός να βοηθήσει. Και φέτος βλέπουμε ότι τα καλοριφέρ είναι όλα χαλασμένα και δεν δείχνει κανείς ενδιαφέρον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου