Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ο "Πύρρος" στην προσκυνηματική εκδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ύψωμα 731

Στην Κλεισούρα Βόρειου Ηπείρου και στο μαρτυρικό ύψωμα 731 βρέθηκε ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ» το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου για να τιμήσει τους υπέρ πατρίδος πεσόντες υπερασπιζόμενοι την Βορειοηπειρωτική γη. Βρεθήκαμε εις το μαρτυρικό ύψωμα αυτό για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε εις την δίκια μας γενεά ότι κάποτε έβγαζε ελευθέρους Έλληνες αυτή η χώρα. Έλληνες που θεωρούσαν την Βόρειο Ήπειρο ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, ένα κομμάτι ελληνικής γης που εθεωρείτο υπέρτατο καθήκον η υπεράσπιση του. 
Αυτή η γενεά Ελλήνων προέταξε τα σκελετωμένα και κουρελιασμένα κορμιά της στις 9 Μαρτίου του 1941 σε αυτό το μαρτυρικό ύψωμα με μόνη της δύναμη το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και την πίστη εις την ελευθερία της πατρίδος καθηλώνοντας μια αναδυόμενη αυτοκρατορία, και τα όνειρα ενός αυτοκράτορα να γκρεμοτσακίζονται εις τα κακοτράχαλα υψώματα της Κλεισούρας γράφοντας έτσι με χρυσά γράμματα την ιστορία του έθνους και θέτοντας εαυτών εις την ιστορία ως άξιοι απόγονοι των Μαραθωνομάχων, Σαλαμινομάχων, Θερμοπυλομάχων και των αγωνιστών του '21.
Με αυτές τις μνήμες εγχάρακτες εις την συνείδηση μας πορευτήκαμε για δεκαετίες στην Βόρειο Ήπειρο αντιμετωπίζοντας τον σκοταδισμό και την κομουνιστική καταχνιά. Πορευτήκαμε υπό ένα καθεστώς ανελευθερίας που δυστυχώς δια ημάς συνεχίζει ακόμα και σήμερα. Αντιμετωπίσαμε εκτελέσεις ,φυλακίσεις, εξορίες, εκτοπίσεις, βίαιες αλβανοποιήσεις και το ηθικό μας δεν εκάμφθη. Δεν λυγίσαμε διότι αντλούσαμε την δύναμη μας από τα κατορθώματα και τους άθλους αυτής της γενεάς Ελλήνων και την κρυφή ελπίδα ότι η μητέρα Ελλάδα θα ερχόταν κάποια στιγμή να θέσει ένα τέλος και στο δικό μας μαρτύριο και στην αδικία που υπέστημεν. Το 1991 αυτό το βάρβαρο και ανθελληνικό καθεστώς έπεσε οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν πιστέψαμε όλοι μας ότι έφτασε αυτή η άγια ώρα που θα νιώσουμε την ζεστή αγκάλη της μητέρας πατρίδος.
 Αντ' αυτού αντικρίσαμε την ωμή πραγματικότητα, στην Ελλάδα δεν διοικούσαν οι απόγονοι αυτών των ηρώων αλλά οι απόγονοι του Εφιάλτη και του Νενέκου η ελληνική κοινωνία ήταν πλέον λοβοτομημένη ,η διάσωση της χελώνας καρέτα-καρέτα ήταν πιο σημαντική από τις χιλιάδες ζωές των βορειοηπειρωτών, η Βόρεια Ήπειρος έχει γίνει νότια Αλβανία ,το Βορειοηπειρωτικό έπος του 40 έγινε αλβανικό ,ο απελευθερωτικός στρατός έγινε κατακτητικός ,το κομουνιστικό καθεστώς έχει γίνει σοσιαλιστικός παράδεισος ,η μητέρα πατρίδα ήτο πλέον κακιά μητριά και εμείς οι Βορειοηπειρώτες γίναμε οι Αλβανοί γείτονες στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων και συμπέθεροι από τα Τίρανα. Ήρθαμε στην Ελλάδα να βρούμε ένα κράτος ελεύθερο με ελευθέρους Έλληνες και βρήκαμε ένα κράτος υποτελές με υποτακτικούς πολίτες.                                                           Ένα κράτος κομπλεξικό που ακόμα και σήμερα μετά την 20ετη διαμονή μας εις την μητροπολιτική Ελλάδα συνεχίζει προκλητικά να μας αγνοεί. Κατά την 20ετη διαμονή μας ουδέποτε εζητήσαμε κάποια υλική συμπαράσταση αλλά την ηθική μας αποκατάσταση ,δεν επαιτούμε όπως δεν το κάναμε αλώστε κατά την μακραίωνη ιστορία μας αλλά απαιτούμε αυτό το κράτος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο έθνος. 
Για ακόμα μια φορά ακουστήκαν δια της εκφωνήσεως από τα επίσημα χείλη της Ελληνικής Πολιτείας παρουσία συγγενών των ηρώων πεσόντων οι ακατανόητοι για εμάς όροι «Αλβανικό Έπος» και «κατάληψη εδαφών» αυτό δεν είναι μομφή προς την Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων κάθε άλλο παρά συμπαραστάτες θα μας βρίσκει σε τέτοιου είδους διοργανώσεις αλλά όταν εκφωνούνται τέτοιοι για εμάς ακατανόητη όροι σε μαρτυρικούς τόπους δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υπονομεύουν τους αγώνες των ελλήνων πεσόντων. 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την πρωτοβουλία αυτή και για την πρόσκληση που μας εδόθη να παραβρεθούμε στην εκδήλωση και για τις υποσχέσεις που εδόθησαν μέσω του αντιπεριφερειάρχη Ζήση Γρηγόριου ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βρεθεί πιο κοντά στην Βορειοηπειρωτική κοινότητα που διαμένει στην Θεσσαλία καθώς και στην έμπρακτη στήριξη επί των διαμενόντων εις τα πατρώα εδάφη. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αδελφούς μας Δερβιτσιώτες για την φιλοξενία που μας παρείχαν τον έπαρχο Κάτω Δρόπολης Δημήτρη Μαλιούκη καθώς και το μουσικό συγκρότημα Δερβιτσιάνης για την συγκίνηση που μας προκάλεσε δια της παρουσίας του.
Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο ΠΥΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου