Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η κριτική μας επί των δηλώσεων Ντούλε στο Ράδιο Άστυ


Πριν λίγες μέρες το Κόμμα των Ελλήνων μέσω του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ Χρήστου Αργύρη απάντησε στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του PBDNJ Βαγγέλης Ντούλες στην εκπομπή του Ράδιο Άστυ "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR" σχετικά με την δραστηριότητα του μοναδικού ελληνικού κόμματος που υφίσταται σήμερα στην Αλβανία.

Για όσους δεν άκουσαν την εκπομπή και δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ειπώθηκε κρίναμε καλό να μεταφέρουμε τα όσα είπε ο κ. Ντούλες.
Το θέμα της συζήτησης ήταν ο εκλογικός νόμος για τον οποίο γίνεται διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων σχετικά με την αλλαγή του. 

Αρχικά όταν ρωτήθηκε από τους παραγωγούς της εκπομπής Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρο Κορακίδη για το απογοητευτικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009 ο πρόεδρος του PBDNJ απάντησε πως η πραγματική δύναμη του κόμματος του δεν ήταν ο ένας βουλευτής αλλά οι τρεις εώς τέσσερις βουλευτές, αλλά δεν βγήκαν τόσοι εξαιτίας των λαθροχειριών κατά την καταμέτρηση των ψήφων, για να συμπληρώσει ότι:
«ο υπάρχων εκλογικός νόμος υποχρεώνει όλα τα μικρά κόμματα σε προεκλογικές συνεργασίες, είναι εξοντωτικός για αυτά που επιλέγουν την αυτόνομη κάθοδο».

Όταν όμως η δημοσιογράφος Αθηνά Κρεμμύδα παρατήρησε ότι ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος είναι ευνοϊκός για κόμματα που συγκεντρώνουν τη βάση τους σε συγκεκριμένες περιφέρειες, η απάντηση ήταν "στις Περιφέρειες Κορυτσάς και Αργυροκάστρου χρειάζονταν με αυτόνομη κάθοδο 8.000 και 7.000 ψήφοι αντίστοιχα (20% για το Αργυρόκαστρο), για να βγει ένας βουλευτής, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 5.000. Έτσι στην απορία των παραγωγών ότι η ελληνική μειονότητα δεν συσπειρώνεται γύρω από το ΚΕΑΔ, ο κ. Ντούλες απάντησε ότι η συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών αγγίζει το 35% ενώ το σύνολο των ψηφοφόρων της αλβανικής επικράτειας το 52%, άρα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κατεβαίνει στις εκλογές με το ένα τρίτο της δύναμης του!  

«Αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα της εκπροσώπησης διαφόρων ομάδων συμπατριωτών μας μέσω των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και σε κάποιο βαθμό τα διάφορα φαινόμενα διχασμού, πότε με το ΚΑΔΕ πότε με ανεξάρτητες υποψηφιότητες, είχαν επηρεάσει στο παρελθόν μία καλύτερη εκλογική εκπροσώπηση, αλλά ακόμα και στην ουτοπική υπόθεση όλοι οι συμμετέχοντες στις εκλογές Έλληνες να ψήφιζαν το ΚΕΑΔ θα ήταν οριακή η πιθανότητα εκλογής με το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Το 2009 όμως ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για μας γιατί τότε πολλοί σφετερίστηκαν διάφορα προσχήματα για να διαφοροποιηθούν από τον κοινό αγώνα και να προσεταιρισθούν άλλες πολιτικές πλατφόρμες και άλλες πιθανότητες εκλογής μέσω ψηφοδελτίων άλλων κομμάτων. Εμείς επιλέξαμε αυτό που επέβαλε το καθήκον, να τηρήσουμε τις αρχές και το πρόγραμμα μας αλλά και την επιβίωση μας, αλλιώς αν κατεβαίναμε ανεξάρτητοι σίγουρα θα ήμασταν εκτός Βουλής...» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του PBDNJ, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κινείται στο πλαίσιο της υποκρισίας με πενιχρά μάλλον αποτελέσματα, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα από τη μία συμφωνούν στο να περιορίζουν τα μικρότερα όσο μπορούν, ενώ από την άλλη τα μικρά κόμματα δεν κινούνται ανεξάρτητα.

Διαπιστώνουμε λοιπόν από τις απαντήσεις αυτές ότι υπεύθυνοι για την κατρακύλα του ΚΕΑΔ είναι οι νοθείες που γίνονται εναντίον του, οι άτιμοι Βορειοηπειρώτες που δεν έρχονται να ψηφίσουν και οι διασπαστές που αποσπούν πολλές ψήφους.
Με λίγα λόγια, ούτε ένα ίχνος αυτοκριτικής. Το ότι ο πρόεδρος Ντούλες την τετραετία 2005 - 2009 δεν πατούσε ούτε στο αλβανικό κοινοβούλιο ούτε στα χωριά για να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκεί κάτοικοι είναι άνευ ενδιαφέροντος.

Παράλληλα για πρώτη φορά μέτα από την ίδρυση της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον», ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες έκανε και την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το Κόμμα των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι
στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα υπάρχει ένα επιπλέον κόμμα που θα
διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας,
ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ απάντησε:
«Δεν είναι μια πορεία προς το άγνωστο πια. Πριν τις εκλογές του
περασμένου Μαΐου για την τοπική αυτοδιοίκηση για το συγκεκριμένο κόμμα
κάναμε εικασίες. Πλέον γνωρίζουμε ότι είναι ένα κόμμα περιορισμένης
εκλογικής επιρροής και περιορίζεται κυρίως στις ψήφους που παραδοσιακά έπαιρνε στο χώρο μας το Δημοκρατικό Κόμμα, ενισχυμένες βέβαια από το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι τα τελευταία εξήμισι χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιες οι εσωκομματικές, ας τις πούμε έτσι, εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το κόμμα, έδειξαν ότι το έμβρυο ήταν νεκρό πριν από τη γέννηση του. Με μία συμμετοχή που στην πραγματικότητα ήταν κάτω των 700 - 800 πολιτών σε όλη την επικράτεια, δεν ξέρω για τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα, δείχνουν ότι είναι κάτι ανύπαρκτο».

Είναι πολύ γνωστό για όσους δεν έχουν περιορισμένη μνήμη ότι στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας το Δημοκρατικό Κόμμα σε εκλογές έπαιρνε στην καλύτερη περίπτωση για μία Επαρχία το 15% των ψήφων, αφού είχε ελάχιστη επιρροή στο εκλογικό σώμα που κυμαινόταν συνολικά κάτω από το 10%. 

Το Κόμμα των Ελλήνων μπορεί να μην κέρδισε τυπικά καμία Επαρχία στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αλλά σίγουρα οι υποψήφιοι Έπαρχοι και επαρχιακοί σύμβουλοι του ανταγωνίστηκαν ισάξια τους συνυποψήφιους τους από τα άλλα κόμματα παίρνοντας ποσοστά ψήφων που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά του Δημοκρατικού Κόμματος στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 
Με αυτή όμως τη λογική καλό θα ήταν ο κ. Ντούλες να απαντήσει στο ερώτημα γιατί στον μοναδικό Δήμο που το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέβασε υποψήφιο ξεχωριστό από αυτόν του ΚΕΑΔ - εννοούμε φυσικά αυτόν της Χιμάρας όπου ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι παράλληλα και πρόεδρος της Ομόνοιας - ο υποψήφιος του κόμματος του έχασε...

Όσο για τους 700-800 Βορειοηπειρώτες που προσήλθαν στις κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές, όσον αφορά την αλβανική επικράτεια, καλό θα ήταν να μας εξηγήσει από που έβγαλε αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα. 
Όταν και ο ίδιος αποφασίσει να επιτρέψει εκλογές εντός της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες τότε θα έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική επί του θέματος.

Στην ερώτηση μάλιστα του Αλέξανδρου Κορακίδη για το αν θα μπορέσει να υπάρξει μία πολιτική συμμαχία στο μέλλον με την ΕΕΜΜ με κοινό γνώμονα το συμφέρον του Ελληνισμού, ο κ. Ντούλες απάντησε:

«Όταν τίθεται ζήτημα προσφοράς και συμβολής σε έναν αγώνα που δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο κανενός προσώπου ή φορέα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι με τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους οι οποίοι είναι πλέον γνωστοί. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είμαστε πιο ώριμοι, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και είναι απλό το συμπέρασμα, ότι όσες φορές πορευθήκαμε ενωμένοι, αυτό δεν μπορεί να υπάρξει στον απόλυτο βαθμό αλλά στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα και όσες φορές διχαστήκαμε δεν πετύχαμε τίποτε ούτε η πλειοψηφία ούτε η μειοψηφία σε όποια πλευρά κι αν ανήκει ο καθένας».

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ μας έχει συνηθίσει να τα λέει πάντα πολύ ωραία στη θεωρία, αλλά στην πράξη κάνει ακριβώς τα αντίθετα. 
Θα αναφέρουμε ως τελευταίο «κρούσμα» της πολιτικής του αναξιοπιστίας την πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος στον πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο, ώστε να γίνει μία κοινή συζήτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και φορέων του Βορειοηπειρωτικού Εληνισμού, γύρω από ένα τραπέζι, προκειμένου να χαραχθεί μία κοινή γραμμή για το μείζον εθνικό ζήτημα της απογραφής πληθυσμού. Απάντηση όμως από τον κ. Μπολάνο δυστυχώς δεν δόθηκε ποτέ, προφανώς επειδή δεν αντιλαμβάνεται την Ομόνοια ως τον φορέα που εκπροσωπεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα αλλά ως εξάρτημα του κόμματος του κ. Ντούλε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου