Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Συμβούλιο της Ευρώπης: Απέτυχε η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία


Η τρίτη κατά σειρά έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία, κοινοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣτΕ επισημαίνοντας ότι ναι μεν ο νόμος «κατά των διακρίσεων» του 2010 ήταν ένα θετικό βήμα για την Αλβανία, ωστόσο οι αλλαγές στον νόμο της απογραφής έρχονται σε αντίθεση με τη Σύμβαση Πλαίσιο.

Τα βασικότερα σημεία της έκθεσης του ΣτΕ έχουν ως εξής:

- Η Αλβανία έφερε εις πέρας τις προσπάθειες για την εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο αλλά και των προτάσεων του Συμβουλευτικού Τμήματος. Ο νόμος «κατά των διακρίσεων» εγκρίθηκε το 2010, καθώς επίσης και η αντίστοιχη Επιτροπή. Υπήρξαν επίσης αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζουν ως έγκλημα τις εθνικές, θρησκευτικές, γλωσσικές και πολιτικές διακρίσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο για τον χειρισμό των προβλημάτων των μειονοτήτων παραμένει ακατάλληλο ενώ η Κρατική Επιτροπή Μειονοτήτων δεν έχει την αναγκαία πολιτική ανεξαρτησία για να προστατεύσει τις εθνικές μειονότητες.

- Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον νόμο «περί απογραφής πληθυσμού», που έγινε στην Αλβανία τον Οκτώβριο του 2011, είχαν ως αποτέλεσμα την ποινικοποίηση (με πρόστιμο) των δήθεν λάθος απαντήσεων του ερωτηματολογίου, όπου ως λάθος απαντήσεις θεωρούσαν εκείνες που δεν συμπίπτουν με τα αλβανικά ληξιαρχεία.
Από μόνα τους τα ληξιαρχεία αποτελούν πηγή απίστευτης παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης. Αυτές οι αλλαγές δεν ταυτίζονται με την αρχή του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των ατόμων με μία εθνική μειονοτική ομάδα όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης Πλαίσιο.

Σημείωση: Η Σύμβαση Πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αρχίσει και εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ως ξεχωριστό κεφάλαιο της βάση της Σύμβασης Πλαίσιο του ΣτΕ, το οποίο είναι υποχρεωμένες χώρες όπως η Αλβανία, να το εφαρμόσουν εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


(από τον αλβανικό Τύπο)
πηγή: εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR (ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ 90,6 FM)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου