Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αύριο η απόφαση του αλβανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον Ναούμ Ντίσιο


Αύριο Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 στις 11 το πρωί το αλβανικό Ανώτατο Δικαστήριο στα Τίρανα αποφασίζει οριστικά για την υπόθεση του Ναούμ Ντίσιου.

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και ηγετικό στέλεχος του κόμματος ΕΕΜΜ καταδικάστηκε ως γνωστόν, τον Ιούνιο του 2011 από το Πρωτοδικείο Κορυτσάς αρχικά και στις 10 Ιανουαρίου 2012 από το Εφετείο, σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή, με την κατηγορία της βεβήλωσης μνημάτων, κάτι που βέβαια δεν συνέβη ποτέ. Τα «εγκλήματα» του Ναούμ Ντίσιου ήταν ότι έφτιαξε ένα δρομάκι που οδηγεί στο Μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Μπομποστίτσα, αλλά περισσότερο γιατί πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία εμψύχωσης των Βλαχόφωνων Ελλήνων της Κορυτσάς να δηλώσουν ελεύθερα την εθνική τους καταγωγή στην απογραφή πληθυσμού, όπως και έπραξαν κατά δεκάδες χιλιάδες τον Οκτώβριο του 2011.

Η υπόθεση προκάλεσε φυσικά και διπλωματικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Όπως δήλωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ύστερα από ερώτηση Βουλευτών του ΛΑΟΣ, η υπόθεση γνωστοποιήθηκε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ερώτηση στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απηύθυνε και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάνοντας διεθνώς γνωστή την υπόθεση Ντίσιου.   

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική διπλωματία βρέθηκε για άλλη μία φορά απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει έγκαιρα άλλη μία ανθελληνική πρόκληση του αλβανικού κατεστημένου. Η μόνη κίνηση αντίδρασης από πλευράς ελληνικών αρχών ήταν η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των δικαστών που καταδίκασαν τον Ελληνόβλαχο ηγέτη.
Οι Αλβανοί όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα εκδίδοντας διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ντίσιου.

Σε αυτή την παθητική στάση συνέβαλλε σίγουρα και η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στην Ελλάδα από τον περασμένο χειμώνα, κάτι που η αλβανική πλευρά εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Όμως η οδύσσεια του προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς
είχε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικογένεια του, όσο και στη λειτουργία της οργάνωσης στην οποία ηγείται.

Χρέος της Ελλάδας ως κράτους αλλά και σύσσωμου του ελληνικού έθνους είναι να μην επιτρέψει την οριστική καταδίκη του Ντίσιου, που έχει δυνατότητα να το κάνει, παίρνοντας δραστικά μέτρα.

Ειδικά τώρα που την μερίδα του λέοντος στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πήρε η Νέα Δημοκρατία, με την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έχουμε πολλές απαιτήσεις.
Άλλωστε το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά έδειξε προεκλογικά ότι θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό με αποκορύφωμα την ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα στις 8 Απριλίου.
Τα ωραία λόγια τέρμα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!


Με την ευκαιρία παραθέτουμε την έκκληση του κόμματος
«Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» για αίτηση χάριτος στο μέλος του προεδρείου της από την αλβανική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

«Η αλβανική αστυνομία εξέδωσε προ ολίγων ημερών διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλος του προεδρείου του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ-MEGA Ναούμ Ντίσιου.
Ο Ναούμ Ντίσιος έχει καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση για
υποτιθέμενη βεβήλωση τάφου που συνέβη όταν έστρωσε 12 τσιμεντένια
σκαλοπάτια για να εξωραϊσει την πρόσβαση στο μνημείο πεσόντων του '40 στο χωριό Μπομποστίτσα.
Ολοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια Αλβανών τσάμικης
καταγωγής όπως καταμαρτυρούν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού.

Η παράλογη και αδικαιολόγητη αυτή απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης συνεχίζεται από την αλβανική αστυνομία σε μία έκδηλη προσπάθεια τρομοκράτησης των βλαχόφωνων Ελλήνων της Κορυτσάς.
Πρόκειται για ποινή που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα συνοδευόταν από αναστολή.

Πιστεύουμε ότι η αλβανική παραεξουσία εκμεταλλεύεται την συγκυρία του ρευστού πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και ισχυρή εξωτερική πολιτική με την ανοχή ή την αδυναμία της επίσημης αλβανικής κυβέρνησης.

Ως Κόμμα των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση προς τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Μπερίσα και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νισάνι να χορηγήσουν χάρη στον Ναούμ Ντίσιο δίνοντας τέλος σε αυτό το φιάσκο που εκτός των άλλων αμαυρώνει και την εικόνα της χώρας».

Από την εφημερίδα ΜΕΓΑ ΒΗΜΑ 15 Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου