Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

- του Νίκου Αηδόνη, Αμερική -

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογκάν διαμαρτύρεται για την ανέγερση μνημείου γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων στη Θεσσαλονίκη. Γιατί;

Κάθε λαός έχει την ιστορία του και η Ελλάδα τη δική της, την μακραίωνη. Αναφαίρετο δικαίωμά μας είναι η ανέγερση του εν λόγω μνημείου στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μάλιστα κατοικούν οι περισσότεροι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου.
Εξ αφορμής του θέματος, ανέτρεξα στο βιβλίο Ελευθερίου Παυλίδη, παλιού Προέδρου της κοινότητας, της ακμάζουσας ελληνικής παροικίας της Οδησσού, μέχρι της καταλήψεως από τους Μπολσεβίκους το 1920 και στη συνέχεια βουλευτού Αθηνών (έκδοση 1956, «Πως και γιατί ματαιώθει η Δημοκρατία του Πόντου».

Παραθέτω πιο κάτω το κεφάλαιο «Λευκή σφαγή- εκτοπισμοί-νέα εξόντωση των Ποντίων» και απόσπασμα του κεφαλαίου « Οι καταστροφές των Ελλήνων του Πόντου από την ανακωχή 1818-1922» Συνεχιζόμενου του αγώνος της Ελλάδος κατά των Κεμαλικών στρατευμάτων, οι εκ των παραλίων πόλεων του Πόντου εκτοπισμοί εις το εσωτερικό παντός Έλληνος, επανελήφθησαν και εφαρμόσθηκαν καθ’ όλη την έκταση.

Λευκή σφαγή ονομάστηκε ο τρόπος αυτός της εξόντωσης , διότι οι εκτοπιζόμενοι, λόγο των μεγάλων ταλαιπωριών και εξάντλησης απέθνησκαν καθ’ οδόν. Εις την περιφέρεια της Κερασούντος-Τριπόλεως-Ορδούς ο περιβόητος Ταπάλ Οσμάν, διέπραξε πρωτοφανή εγκλήματα κατά των Ελλήνων. Δολοφόνησε τους άνδρες, σφετερίσθει τις περιουσίες και διανέμει τις γυναίκες στους οπαδούς του.

Οι καταστροφές των Ελλήνων του Πόντου από την ανακωχή μέχρι το 1922 παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα: Καταστράφηκαν 815 κοινότητες, 1134 εκκλησίες, 960 σχολεία, πλέον των 300.000 κάτοικοι σφάχτηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. Ενώ νομίζονταν ότι η ανακωχή θα έθετε τέρμα εις την φοβερά τραγωδία του Ελληνισμού του Πόντου και γενικότερα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, συνέβη το αντίθετο. Επίσης , η Τουρκική Κυβέρνηση, φαινομενικώς, επέτρεψε, μετά την ανακωχή, την επιστροφή των εξορισθέντων, όσοι βεβαίως έμειναν εν τη ζωή.

Δυστυχώς μόνον ολίγοι κατόρθωσαν να επανέλθουν, διότι οι περισσότεροι εφονέφθησαν καθ’ οδόν από συμμορίες της Κεμαλικής Κυβέρνησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιζητεί η Τουρκία να λύσει ευκόλως το ζήτημα των Μειονοτήτων. Προφανώς τον κ. Ερντογκάν τον ενοχλεί η ιστορία των δικών του προγόνων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου