Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΕΙΜΑΡΡΑ: ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

- της Ξανθής Φ. Μπελέρη -

Μέσα στην πλούσια και τη λαμπρή ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η Χειµάρρα κατέχει δίκαια µια ξεχωριστή θέση. Τη θέση αυτή, που έχει κατακτήσει µε μακρότατους αγώνες και αδιάκοπες θυσίες, οι Χειµαρριώτες την επιβεβαιώνουν στα τελευταία χρόνια µε τις ειρηνικές και ανυποχώρητες μάχες που κάθε φορά διεξάγουν, προκειμένου να αναγνωριστούν επίσημα από το Αλβανικό κράτος τα δικαιώματα του λαού της περιοχής, ως αναπόσπαστου τµήµατος της ελληνικής εθνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου.

Η Χειµάρρα και η επαρχία της βρίσκονται στους πρόποδες των Ακροκεραύνιων Όρεων. Στην περιοχή αυτή ζούσαν στην αρχαιότητα οι Χάονες ,ηπειρώτικο φύλλο, κάτοικοι της πόλεως Χίμαιρας. Η μυθολογία θέλει τον ίδιο το Φοίβο τον Απόλλωνα ως ιδρυτή της πό-
λεως, τµήµα  του αρχαίου τείχους της οποίας σώζεται ενσωµατωµένο στο μεταγενέστερο κάστρο. Η αρχαία Χίμαιρα ακολουθεί τη μοίρα του Ηπειρώτικου Ελληνισμού, δοκιμάζεται κατά τη ρωμαιοκρατία, ανοικοδομείται τα χρόνια της ελληνορθόδοξης αυτοκρατορίας του Βυζαντίου και  αποτελεί σημαντικό φρούριο του αμυντικού της συστήματος.

  Μετά τη βυζαντινή περίοδο, η Χειµάρρα, µε επίµονους και αιµατηρούς αγώνες θα αντιμετωπίσει την οθωμανική αυτοκρατορία και θα παραµείνει ανυπότακτη, εξασφαλίζοντας το 1518 σειρά διοικητικών και φορολογικών προνομίων. Η Χειµάρρα θα καταστεί, κατά την τουρκοκρατία, η ακρόπολη του βόρειου Ελληνισμού, µια από τις λίγες πόλεις που δεν έζησε κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Επίσης πρωταγωνιστεί σε όλα τα κινήματα του υπόδουλου ελληνισµού.

  Η ιεραποστολική δράση καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δηµιούργησε η τουρκοκρατία. Στα χρόνια του Αλή πασά, η Χειµάρρα δίνει νέους αγώνες για την ελευθερία της. Πολλοί είναι οι χειµαρριωτες που δεν αντέχουν τη σκλαβιά και ξενιτεύονταν.

Η Χειµάρρα δεν  θα µπορούσε να είναι απούσα από την πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου το 1826 και συµµετέχει ενεργά πολεμώντας τον τουρκικό ζυγό µε ηρωισµό και ανδρεία. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και ο Σπύρος Μίλιος, αντιστράτηγος του ελληνικού στρατού. Το 1912, αναλαμβάνει δράση ο ταγματάρχης Σπύρος Σπυροµήλιος που μαζί µε 200 εθελοντές ελευθερώνει τη Χειµάρρα.

Δυστυχώς τα συμφέροντα των µεγάλων δυνάμεων θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση της Ηπείρου και στο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, µε το οποίο η Βόρειος Ήπειρος προσαρτάται στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος. Η απάντηση των Ηπειρωτών ήταν η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Για άλλη µια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν οι Χειµαρριώτες, που συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να δικαιωθούν το 1914,όταν δηλαδή η Ελλάδα πήρε την εντολή ανακατάληψης της Βορείου Ηπείρου.

Οι εξελίξεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσαν την ευκαιρία στην Ιταλία να καταλάβει τη Χειµάρρα. Μετά την αναχώρησή τους, το 1918, η Χειµάρρα κηρύσσει την ανεξαρτησία της, αλλά το 1921 εντάσσεται ξανά στο Αλβανικό κράτος. Η τρίτη απελευθέρωση της Χειµάρρας, το 1940, θα είναι πρόσκαιρη. Θα ακολουθήσει η γερμανική κατοχή και το έπος της εθνικής αντίστασης. Τα επόμενα χρόνια είναι χρόνια δικτατορίας του κοµµουνισµού.

  Σήμερα καλούμαστε να τιµήσουµε αυτούς που πάλεψαν για τη Χειµάρρα και για  την ελευθερία και να συνεχίσουμε το έργο τους. Ο αγώνας συνεχίζεται...
                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου