Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συνέντευξη του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο στην εφημερίδα μας




και στον εκδότη Θόδωρο Βεζιάνη

    1- Σε μια πρώτη γεύση που πήρατε, κ. Πρόξενε, πιστεύω πως κι εσείς θα το έχετε διαπιστώσει, πως ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια του Ελληνικού Έθνους. Η θερμή υποδοχή όλων των αξιωματούχων και διπλωματών από Ελλάδα, είναι τόσο θερμή, γιατί τόσο θερμή είναι η αγάπη μας για την Ελλάδα. Νομίζω πως θα μας δώσετε μια εικόνα από την πρώτη σας επαφή με τον κόσμο μας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχάς κ. Βεζιάνη θα ήθελα να  ευχαριστήσω τόσο εσάς προσωπικά, όσο και την εφημερίδα σας για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τον περήφανο Ελληνισμό της Αλβανίας, ένα Ελληνισμό με τρισχιλιετή εδώ παρουσία που διατηρεί  αναλλοίωτο το εθνικό του φρόνημα, τις παραδόσεις του, τη γλώσσα του και  τη θρησκεία του,  παρά  τα βάσανα, τις  διώξεις και τις ταλαιπωρίες  που υπέστη, όχι μόνο  κατά τα  πέτρινα χρόνια της κομμουνιστικής δικτατορίας, αλλά και  τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την πτώση του καθεστώτος, μέχρις  ότου σταθεροποιηθούν και λειτουργήσουν στοιχειωδώς  οι δημοκρατικοί θεσμοί  και το κράτος δικαίου στην Αλβανία.   Η εικόνα που αποκομίζω από τις πρόσφατες περιοδείες μου στις  Επαρχίες και τα χωριά, ακόμη και τα πιο δύσβατα, καθώς  και από  τις επαφές μου με τους ομογενείς τοπικούς άρχοντες και τους απλούς   συμπατριώτες μας   είναι εκείνη των ιδιαίτερα φιλόξενων ανθρώπων με μεγάλη λαϊκή  σοφία και εμπειρία ζωής  που δίνουν πεισματικά  τη μάχη  για την επιβίωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και αγωνίζονται σκληρά  μέχρι και σήμερα  είτε για να ανακτήσουν την  ακίνητη περιουσία που τους είχε αφαιρέσει βάναυσα το καθεστώς του Ενβέρ Χοτζα, είτε για να  παραμείνουν σε ελληνικά χέρια τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Αυτό που με εντυπωσιάζει, ιδιαίτερα, είναι ότι αυτοί οι  άνθρωποι, που ζουν κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και με πενιχρά οικονομικά μέσα, κατανοούν πλήρως τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η Ελλάδα και  συμπαραστέκονται ηθικά, με όλες τους τις δυνάμεις, προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Εύχονται δε, να δουν, σύντομα,  την πατρίδα μας να στέκεται και πάλι όρθια στα πόδια της και να εξακολουθεί  να παίζει το ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια.  Το μόνο που ζητούν πλέον από την ελληνική πολιτεία είναι ηθική στήριξη και κατανόηση σε ορισμένα γραφειοκρατικής φύσεως θέματα, των οποίων η αντιμετώπιση δεν συνεπάγεται κανένα επιπρόσθετο  κόστος.

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, θέλουμε και πάλι να απευθύνομε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Ελλάδα, προς όλες τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα προς τον ελληνικό λαό, που μοίρασε τη χαψιά του με τον αδελφό Έλληνα Βορειοηπειρώτη. Η στήριξη και η στοργή υπήρξε πάντα και υπάρχει διαχρονικά σ’ όλη τη χρονική περίοδο αφότου έγινε αυτό το κομμάτι Μειονότητα. Εσείς κ. Πρόξενε, τα γνωρίζετε αυτά καλύτερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα, κ. Βεζιάνη, πράγματι κατά  τα προηγούμενα χρόνια  συνέβαλε ποικιλοτρόπως, στην ανασυγκρότηση της Αλβανίας και στην  ομαλή μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. Επίσης παρέσχε απλόχερα τη φιλοξενία της και εξακολουθεί να το πράττει  σε δεκάδες χιλιάδες Ελληνες της Αλβανίας, αλλά και Αλβανούς πολίτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους στην Αλβανία, μέσω των μεταναστευτικών εμβασμάτων, τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης. Ιδιαίτερα στις περιοχές που ζει και δραστηριοποιείται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, κατασκευάσθηκαν, με ελληνική βοήθεια, δεκάδες μικρά ή και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, που ορισμένα,  μάλιστα, εξ αυτών άλλαξαν εντελώς την όψη των χωριών και των Επαρχιών. Επιπλέον δόθηκαν  από το ελληνικό κράτος σημαντικές διευκολύνσεις στον εδώ Ελληνισμό για ευκολότερη πρόσβαση, παραμονή, εργασία, σπουδές και  παροχή κοινωνικής πρόνοιας  στην Ελλάδα, καθώς και  τα απαραίτητα μέσα για τη στήριξη  της  εκπαίδευσης των εδώ μειονοτικών μαθητών. Ακόμη και σήμερα, παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να στηρίξει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία, αλλά και έργα υποδομής. Πρόσφατα, μάλιστα, εκταμιεύθηκαν από το ΕΣΟΑΒ νέα κονδύλια για την αποπεράτωση του οδικού άξονα Μαυρομάτι - Κρανιά - Αγιοι Σαράντα, του οποίου η κατασκευή χρηματοδοτείται κατά 80% από ελληνικούς εθνικούς πόρους. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο άξονας αυτός, που αποτελεί  ίσως το σημαντικότερο έργο οδοποιϊας στη νότια Αλβανία, διέρχεται μέσα από περιοχές οι οποίες, κατά συντριπτική πλειοψηφία, κατοικούνται από ομογενείς. Πέραν τούτου, επιτρέψατέ μου να υπενθυμίσω ότι η ελληνική πολιτεία διευκολύνει πλέον τους ομογενείς μας, που κατοικούν μόνιμα στην προξενική μας περιφέρεια, να καταθέτουν απευθείας στο Γενικό Προξενείο αίτηση και δικαιολογητικά για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Βασική προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος είναι  ότι δεν έχουν υποβάλει, κατά το παρελθόν, αντίστοιχη αίτηση στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη αυτή, κ. Πρόξενε, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερη: Εδώ που φτάσαμε με τα τόσα προβλήματα εις βάρος μας, με την γενική ερήμωση του χώρου, που φτάνει τα 85% και ειδικά με την έλλειψη στρατηγικής πολιτικής για την επιβίωση αυτού του λαού στον τόπο του, βάζει σε αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή μας. Ή θα καθοριστεί από το Εθνικό Κέντρο μια πολιτική που να μπορεί να ζήσει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στον τόπο της, πολιτική που να τη σεβαστούν οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις που περνούνε, ή διαφορετικά ο Ελληνισμός αυτός , σχεδόν, χάνεται. Τα λέμε τώρα με το όνομά τους τα πράγματα , κ. Πρόξενε. Για να μη γίνουμε αύριο Κωνσταντινούπολη.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κύριε Βεζιάνη, να μου επιτρέψετε να μην είμαι τόσο απαισιόδοξος για το μέλλον και την επιβίωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Πράγματι κι εμένα με προβληματίζει το γεγονός ότι στα δύσβατα ορεινά χωριά λ.χ. των Επαρχιών του Πωγωνίου και της Δίβρης ή ακόμη και σε χωριά της Δρόπολης συναντώ κατά πλειοψηφία υπερήλικες συμπατριώτες μας και άδεια σπίτια, πλην όμως όχι κατ’ ανάγκη ερειπωμένα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι  επιβεβαιώνουν-και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό- ότι τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και οι λοιποί συγγενείς τους, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, όχι μόνο διατηρούν στενούς δεσμούς με τη γενέθλια γη, αλλά και ότι συστηματικά  είτε επισκευάζουν τις παλιές, είτε χτίζουν και  νέες  κατοικίες, με την προοπτική σε κάποια φάση της ζωής τους να επιστρέψουν  μόνιμα στον τόπο καταγωγής τους. Πέραν τούτου, διαπιστώνω, ιδίοις όμμασι, ότι τα χωριά που τις καθημερινές είναι συνήθως έρημα, καθώς κατοικούνται από ελάχιστους γέροντες, τα Σαββατοκύριακα ξαναζωντανεύουν με την έλευση των νεωτέρων, αλλά και της νεολαίας ιδίως από τους όμορους ελληνικούς νομούς των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Όπως με πληροφορούν οι Επαρχοι, τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μεγάλες γιορτές  τα χωριά σφύζουν από ζωή, καθώς συγκεντρώνεται το 75-80% των ομογενών δημοτών των Επαρχιών τους από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. Με συγκινεί ιδιαίτερα το ότι είδα σε κατάμεστες αίθουσες χοροεσπερίδων, νέες και νέους 18-25 ετών να χορεύουν και να τραγουδούν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και να αυτοπροσδιορίζονται, καίτοι μόνιμοι κάτοικοι Ιωαννίνων ή Ηγουμενίτσας, ως Δροπολίτες,  Πωγωνήσιοι ή Βουρκιώτες. Τα παιδιά αυτά και όλα τα υπόλοιπα που ζουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη, στα νησιά κ.ο.κ  αποτελούν- και δίνω έμφαση σ’ αυτό- μέλη της εδώ  Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά και νομικά, καθώς, σχεδόν όλα, με μέριμνα των γονιών τους, έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των εδώ Επαρχιών και Δήμων. Συνεπώς, είναι σε κάθε περίπτωση Αλβανοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής με πλήρες δικαίωμα εκλέγειν και   εκλέγεσθαι στην Αλβανία. Τούτο δε, ανεξαρτήτως αν είναι κάτοχοι ή μη και της ελληνικής ιθαγένειας. Επιπλέον, όπως πληροφορούμαι, κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, παρατηρείται και μια μικρή, επί του παρόντος,  τάση  επιστροφής κάποιων δεκάδων οικογενειών ομογενών μας από την Ελλάδα. Τέλος, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στο χώρο της προξενικής μας περιφέρειας, λειτουργούν με επιτυχία  μεγάλες, μεσαίες ή και μικρές ομογενειακές επιχειρήσεις, πράγμα που υποδηλώνει ότι  στην περιοχή  υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Αυτό, λόγω και της παρούσας οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα, ίσως λειτουργήσει ως κίνητρο για την επιστροφή ακόμη περισσότερων νέων ομογενών που μπορούν να έλθουν εδώ για να αξιοποιήσουν και να επεκτείνουν τις περιουσίες τους, και να ανακαλύψουν τον πλούτο που κρύβει η ανεκμετάλλευτη γη τους.
Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν ήταν η ίδια από τις ανταλλασσόμενες κυβερνήσεις. Και συγκεκριμένα : Με την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία, το 1991-92, η τότε ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει την παραμονή των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους, ταυτίστηκε την Βορειοηπειρωτική Πολιτική. Θεώρησε την ΕΕΜ ως έναν υποτιθέμενο νομό της Ελλάδος για όλη την υποδομή της. Βεβαίως με τη συγκατάθεση της Αλβανικής Κυβέρνησης. Και όχι μόνον τόσο, θέλοντας , όπως έλεγε, μια σταθερή φιλία με την Αλβανία, συνάρτησε αυτή μ’ ένα πλαίσιο αρχών. Ο πρώτος όρος ήταν «ότι ζητούν οι Αλβανοί για τις Μειονότητές τους, ζητάει και η Ελλάδα για τη δική της Μειονότητα».             Ερχόμενη η άλλη κυβέρνηση, δεν αναγνωρίζει τίποτα από τα περασμένα, μάλιστα πάει στο άλλο άκρο, αντί της πολιτικής για παραμονή στον τόπο μας, έγινε η παραμονή στην Ελλάδα, για κάθε βοήθεια του Έλληνα Βορειοηπειρώτη. Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου απευθυνόμενος με επιστολή στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δόλλη, αναφέρει , ανάμεσα σε άλλα: «για Ιθαγένεια, ΟΓΑ, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ, όλα συνδυάζονται με την μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα, είναι σαν να τους καλούμε να φύγουν από τα σπίτια τους. (και συνεχίζει) Δίνεται έτσι, από την Ελλάδα, η χαριστική βολή σ’ αυτόν τον Ελληνισμό».
Αλλά και η ερχόμενη αργότερα κυβέρνηση δεν άλλαξε, σχεδόν, τίποτα προς την παραμονή στον τόπο μας.
Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα , κ. Πρόξενε, κι ο καθένας μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του, στο εάν έτσι βοηθιέται αυτός ο Ελληνισμός.

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κεντρικός άξονας της πολιτικής της ελληνικής πολιτείας  για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία χρειάσθηκε κάποιες φορές να αναπροσαρμοσθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις επειδή οι ίδιες οι συνθήκες στην Αλβανία  το επέβαλαν (όπως λ.χ. τα δραματικά γεγονότα του 1997) είναι  διαχρονικά η παραμονή του εδώ Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες, όπως και η πλήρης κατοχύρωση και σεβασμός των δικαιωμάτων της  ΕΕΜ, με προεξάρχον το δικαίωμα  του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Ελλάδα διέθεσε επί σειρά ετών και εξακολουθεί να διαθέτει  σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση  των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων της Αλβανίας στον τόπο τους. Εξάλλου, τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι δεδομένα και απολύτως σεβαστά και υπό την έννοια  αυτή  επιβάλλεται η περιθωριοποίηση όλων εκείνων των ακραίων εθνικιστικών κύκλων που αμφισβητούν  το σημερινό «status quo» και  με τις  αναχρονιστικές  αλυτρωτικές  αντιλήψεις τους δηλητηριάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό- και θα ήθελα να είμαι στο σημείο αυτό απόλυτα σαφής και ειλικρινής- ότι η δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας έχει ως αντικειμενική συνέπεια τον περιορισμό  ορισμένων κοινωνικής φύσεως παροχών και διευκολύνσεων του παρελθόντος.
-Ένα άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι τα σχολικά βιβλία, τα οποία, ειδικά της Ιστορίας και Γεωγραφίας, συνεχίζουν να δηλητηριάζουν συστηματικά όλους τους μαθητές, Ελληνόπουλα και Αλβανόπουλα, εμψυχώνοντάς τους το μίσος για τον άλλο συμμαθητή τους και τις γειτονικές χώρες. Στα κείμενα αυτά 7 Νομοί της Β.Ελλάδος θεωρούνται πως είναι αλβανικά εδάφη κλπ. Εμείς ζητούμε επαναλυμένα να   τραβηχτούν τελείως αυτά τα ανιστόρητα  κείμενα και να αφήσομε τα παιδιά αδελφωμένα να προετοιμαστούν για μια κοινωνία που έρχεται με σοβαρά παιδαγωγικά κείμενα.
     Πριν 10 χρόνια είχε γίνει μια Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας-                       
     Αλβανίας  για το θέμα αυτό. Ακόμη, όμως τίποτα δεν έγινε και το
      κακό συνεχίζεται.
        Η Ελλάδα, κ.Πρόξενε, γιατί ανέχεται την καθημερινή διαστρέβλωση της Ιστορίας μας  και του Πολιτισμού μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θέμα των βιβλίων, ιδίως της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και τούτο όχι μόνο διότι πολλές φορές «εργαλειοποιείται» η ιστορία, αλλά και διότι μέσω αυτού διαιωνίζονται οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις και γαλουχούνται με διαστρεβλωμένες αντιλήψεις οι νέοι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό επείγει η σύγκληση της Διακρατικής Επιτροπής για τον έλεγχο και την εκκαθάριση των σχολικών εγχειριδίων από ανακρίβειες. Το θέμα έχει τεθεί σε διμερές επίπεδο πολλές φορές και έχει υπογραμμισθεί η σημασία του τόσο για την εγκαθίδρυση ενός κλίματος συνεργασίας, όσο και για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, που εύλογα δεν συμβαδίζει με την αναρρίπιση του εθνικισμού.
Θα θέλαμε, κ. Πρόξενε, την άποψή σας για την πολιτική εκπροσώπηση της Ε.Ε.Μ.
Προκαταρτικά σας δίνουμε μια πανοραμική εικόνα της κατάστασης των τελευταίων χρόνων:
         = Σήμερα στην αλβανική Βουλή υπάρχουν πάνω από 7 Έλληνες Βουλευτές.
         = Με τις βουλευτικές εκλογές του 2009 οι κυριότεροι ηγέτες μας διασπάστηκαν. Ένας απ’ αυτούς, με προεκλογική συμμαχία, συμμάχησε με το ένα αλβανικό κόμμα, με το Σ.Κ., ενώ ο άλλος πάει πάει με το άλλο αλβανικό κόμμα, με το Δ.Κ.
         = Το κενό αυτό ηγεσίας που δημιούργησαν , το κάλυψε το ανεξάρτητο νεοϊδρυθέν κόμμα: «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον - ΕΕΜΜ-ΜΕGΑ», που αποτέλεσε τον εθνικό Ελληνικό Φορέα, ως κόμμα.
         Για την ΕΕΜ, νομίζω, είναι όλοι χρήσιμοι και μπορεί ο καθένας να αγωνιστεί για τον Ελληνισμό από το μετερίζι του, αλλά όμως, λείπει η ενότητα αναμεταξύ τους, για αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη και χαίρεται ειλικρινά  όταν βλέπει μέλη της ΕΕΜ να διακρίνονται και να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή της Αλβανίας, είτε ως πολιτικοί, είτε ως ανώτατα διοικητικά στελέχη, είτε ως δικαστές, είτε ως επιστήμονες και καλλιτέχνες, είτε τέλος ως επιχειρηματίες. Κατά την πρόσφατη επετειακή εκδήλωση της Δερβιτσάνης για τα 21 χρόνια ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είχα την τιμή να μεταφέρω τους χαιρετισμούς  του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Υφυπουργού Εξωτερικών. Θυμάστε κ. Βεζιάνη - άλλωστε σας τιμά το γεγονός ότι ήσασταν παρών στην εκδήλωση ως ιδρυτικό-ιστορικό στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ότι αμφότερες η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της μητέρας-πατρίδας, όπως και οι εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, εξέπεμψαν ισχυρό μήνυμα ενότητας προς τον Ελληνισμό της Αλβανίας. Υπό την παρούσα κρίσιμη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό συγκυρία, θεωρώ κι εγώ, ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποκατάσταση της ψυχικής ενότητας μέσα στους κόλπους της ΕΕΜ και η μετουσίωση  σε πράξη από τους εκπροσώπους της εδώ ομογένειάς μας της έκκλησης όλων των φορέων του εθνικού κέντρου, για ομόνοια, συνεννόηση και συμπαράταξη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι  εντός του τρέχοντος έτους, σύμπασες οι εδώ ομογενειακές δυνάμεις, ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές  ή άλλες διαφορές θα πρέπει να συστρατευθούν και να συνταχθούν  μέσα σε ένα ενιαίο φορέα πολιτικής έκφρασης και εκπροσώπησης της ΕΕΜ, στο πλαίσιο αποτελεσματικής εξυπηρέτησης  του εθνικού στόχου, που είναι η προάσπιση και η προώθηση  των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ελληνισμού της Αλβανίας. Μια τέτοια  συλλογική – ενωτική δράση θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της θέσης της ΕΕΜ στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Αλβανίας. Κανείς συμπατριώτης δεν περισσεύει σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Μόνο η ενότητα δράσης μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
- Να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στην Κορυτσά. Για το πολύ γνωστό θέμα του κ. Ναούμ Ντίσιου, Πρόεδρου Ομόνοιας και μέλος του προεδρείου του Κόμματος ΕΕΜΜ, ο οποίος δικάστηκε επιδιορθώνοντας ένα ελληνικό μνημείο στη Μπομποστίτσα, τι έχετε να μας πείτε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περίπτωση του κ. Ντίτσιου είναι ενδεικτική  προκαταλήψεων και αγκυλώσεων του παρελθόντος που δεν έχουν καμία σχέση με την αμερόληπτη και αντικειμενική κρίση. Ελπίζουμε ότι οι απόψεις των δυνάμεων εκείνων που προωθούν τον διάλογο και την κατανόηση θα πρυτανεύσουν και δεν θα επιτρέψουν σε τέτοια ατυχή περιστατικά να ανακόψουν τη θετική πορεία των διμερών σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου