Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Ο Τομέας Βορειοηπειρωτών της ΝΔ και η ημερίδα στο ΚΑΡΑΒΕΛ


Τα δύο τελευταία χρόνια στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στο πλαίσιο της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων, όπως γνωρίζουμε, έδρασε ο Τομέας Βορειοηπειρωτών.
Ένας Τομέας πραγματικά δραστήριος ο οποίος φρόντιζε να ενημερώνει την ηγεσία του κόμματος για όλα τα θέματα που αφορούν τη Βόρειο Ήπειρο και να παρεμβαίνει στα σημαντικά ζητήματα του τόπου μας με επίκαιρα δελτία τύπου.
Αποκορύφωμα της δραστηριότητας του συγκεκριμένου τομέα αποτέλεσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο CARAVEL της Αθήνας στις 8 Μαΐου με θέμα «Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».
Όμως παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκαναν τα αξιόλογα στελέχη του Τομέα ώστε να προωθήσουν τη Νέα Δημοκρατία ακόμα περισσότερο εντός της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, που έως ένα ικανοποιητικό βαθμό το πέτυχαν, η ηγεσία του κόμματος όπως φαίνεται δεν σεβάστηκε την πρόταση τους για το όνομα του Βορειοηπειρώτη υποψήφιου στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Εμείς όμως θα κάνουμε μία αναδρομή στην τελευταία ημερίδα που πραγματοποίησε ο Τομέας με επιτυχία την Κυριακή των Βαΐων.
Η εκδήλωση άρχισε με ένα ηχητικό απόσπασμα από την επίσκεψη του σημερινού προέδρου της ΝΔ και τότε Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά στην Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου τον Οκτώβριο του 1990.

Ο πρώτος που πήρε το λόγο ήταν ο υπεύθυνος της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Χρήστος Γιάνναρης, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει με αφορμή την  οικονομική κρίση να ξεχνάμε σημαντικά εθνικά θέματα όπως το Βορειοηπειρωτικό, αφού η μητέρα Ελλάδα χρωστάει πολλά στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. 
«Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζουν την προσφορά και τους αγώνες σας για την πατρίδα» σημείωσε ο κ. Γιάνναρης συνεχίζοντας πως «η επίτευξη του επιθυμητού στόχου θα έρθει με ομόνοια και ομοψυχία, όμως η ενότητα πρέπει να είναι ουσιαστική απ’ όσους την επικαλούνται και την επιθυμούν και θα είναι ισχυρή μέσα από ένα κοινό όραμα στρατηγικής. 
Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό η επιθετική συμπεριφορά προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, που αποδεικνύεται με την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου, την απαλοιφή της εθνικότητας, τις λεηλασίες ναών και πολλά άλλα περιστατικά, κι’ αυτό επειδή ορισμένοι κύκλοι στην Αλβανία δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ύπαρξη του Ελληνισμού στη χώρα τους. Η ιστορική μας μνήμη όμως δεν αλλοιώνεται.
Η ευρωπαϊκή προοπτική θα ωφελήσει σημαντικά την Αλβανία αλλά οφείλει και η ίδια να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στα δικαιώματα των Ελλήνων». 
Ο κ. Γιάνναρης τελειώνοντας δήλωσε ότι η μητέρα Ελλάδα δεν έπραξε πάντα αυτό που έπρεπε αλλά οι Βορειοηπειρώτες δεν την έβγαλαν ποτέ από την καρδιά τους, πως το ελληνικό κράτος πρέπει να βοηθήσει το Βορειοηπειρωτικό μέσα από την οικονομική, πληθυσμιακή και αναπτυξιακή άνθηση αφού «δεν θα μπορεί να υπάρχει Βόρειος Ήπειρος χωρίς Βορειοηπειρώτες και το έθνος μας δεν αντέχει άλλες πατρίδες».

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του Τομέα Βορειοηπειρωτών Γιώργος Κώττης μίλησε για την ευαισθησία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για το Βορειοηπειρωτικό και την άμεση αντίδραση του κόμματος σε κάθε αυθαιρεσία των Αλβανών χάρη στην ενημέρωση που έχει από τον συγκεκριμένο τομέα. «Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την πολύτιμη κληρονομιά μας και να μην αφήσουμε τη Βόρειο Ήπειρο να χαθεί» συμπλήρωσε ο κ. Κώττης στον σύντομο χαιρετισμό του.

Κατόπιν προβλήθηκε βίντεο με θέμα την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο, το οποίο περιείχε και σπάνιες φωτογραφίες από τους διωγμούς και τις συλλήψεις των αντιφρονούντων Βορειοηπειρωτών επί κομουνιστικού καθεστώτος.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος στο χαιρετισμό που απηύθυνε έκανε πρώτα απ’όλα μία αυτοκριτική για την παράταξη στην οποία ανήκει : «Ακόμα και η κεντροδεξιά φοβήθηκε να θέσει το Βορειοηπειρωτικό στη σωστή του βάση και δεν ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με το θέμα». Τόνισε παράλληλα το ενδιαφέρον του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Σεβαστιανού. 
«Δεν θεωρούμε ως πρόβλημα το Βορειοηπειρωτικό όπως το ΠΑΣΟΚ αλλά καύχημα και η αγάπη προς την πατρίδα δεν έχει σχέση ούτε με τον ρατσισμό ούτε με τον φασισμό, πιστεύουμε στον υγειή πατριωτισμό» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπληρώνοντας: 
«Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει πολιτική για τη Βόρειο Ήπειρο εφάμιλλη της ιστορίας και της προσφοράς της στην Ελλάδα. Η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από το σεβασμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη γειτονική χώρα στην ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά θα πρέπει με τη σειρά της να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό είναι το κριτήριο σύγκλισης». 
Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και την μέριμνα του ελληνικού κράτους προς τους Βορειοηπειρώτες τόνισε την ανάγκη πλήρους παροχής δικαιωμάτων στην Ελλάδα και όχι να ταλαιπωρούνται από μία γελοία γραφειοκρατία ή να δίνονται άδειες σε Ρωσο-ουκρανούς γκάνγκστερς όπως επί ΠΑΣΟΚ.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ αναφερόμενος στις πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας διευκρίνισε πως: «Σεβόμαστε τις πολιτικές επιλογές των Βορειοηπειρωτών αλλά τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν παιδιά της Ελλάδος», ενώ για τις επικείμενες εκλογές απευθυνόμενος στο βορειοηπειρωτικό κοινό έστειλε το εξής μήνυμα: «έχετε δύναμη στα χέρια σας με το δικαίωμα ψήφου αλλά τελευταία έχουν ξεπεταχτεί ακραίες φωνές που θέλουν να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση σας. Κάθε ψήφος σε αυτούς είναι και ψήφος κατά του Αντώνη Σαμαρά και των διεκδικήσεων σας». Ολοκληρώνοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη επιβίωσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.

Από τους πολιτικούς εκπροσώπους στη Βόρειο Ήπειρο, αν και οι διοργανωτές της ημερίδας έστειλαν προσκλήσεις σε όλες τις πλευρές, παρόντες ήταν μόνο ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος και ο βουλευτής του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Κώστας Μπάρκας.  


Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μπάρκας, ο οποίος ευχαρίστησε τη ΝΔ για το ενδιαφέρον της, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι παρόλο που ανήκει σε αλβανικό κόμμα θα είναι πάντα κοντά σε κάθε προσπάθεια «για μία περήφανη Βόρειο Ήπειρο» και τόνισε την ανάγκη ενότητας στο χώρο ύστερα από τη διάσπαση που έχει επέλθει καλώντας τον κάθε υπεύθυνο να αναλάβει τις ευθύνες του. Βέβαια ο πρώην Υπουργός ξέχασε να κάνει την αυτοκριτική του αφήνοντας τον εαυτό του απέξω από την διαμόρφωση της κατάστασης.

Κάπου εκεί βρήκαν την αφορμή να κάνουν αισθητή την παρουσία τους δύο άτομα που ήταν προετοιμασμένα από πολύ ώρα πριν να κάνουν από το πουθενά φασαρίες ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και αρνητικό κλίμα στην πολύ καλά οργανωμένη κατά τ’ άλλα ημερίδα. Στην αρχή μία κυρία από το Βούνο της Χιμάρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανιψιά του Σπύρο Κολέκα, επί σειρά ετών βουλευτή του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας (και κατ’ επέκτασιν ξαδέρφη του Έντι Ράμα), άρχισε να μιλά έντονα εναντίον του Κώστα Μπάρκα, περιγράφοντας την ιστορία και τις ατυχίες της ζωής της και της οικογένειας της (εδώ είναι που λένε ο καθένας με τον πόνο του). 
Μετά πήρε τη σκυτάλη ο αδερφός του Επάρχου Αλύκου Χρήστου Καϊση, Δημήτρης, που είχε αρχίσει την «παράσταση» πριν ακόμα από την έναρξη της ημερίδας, ο οποίος ούρλιαζε σαν υστερικός επειδή δεν προσκλήθηκαν οι «αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του Ελληνισμού» το δίδυμο Ομόνοια – ΚΕΑΔ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού οι Μπολάνος – Ντούλες αγνόησαν την πρόσκληση της ΝΔ όπως και οι Έλληνες πολιτικοί που ήταν σε άλλα αλβανικά κόμματα.

Μετά την ένταση που τεχνηέντως προκλήθηκε απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος ο οποίος υποστήριξε ότι «η ως τώρα πολιτική που ακολουθήθηκε από το εθνικό κέντρο αλλά και από το ίδιο το πολιτικό κατεστημένο στη Βόρειο ΄Ηπειρο δε διασφάλισαν και δεν μπορεί να εγγυηθούν αισιόδοξο μέλλον στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, γιατί δεν υπήρχε στρατηγική και δεν προγραμματίστηκε ουσιαστική αρωγή, ενώ υπήρχαν και οι οικονομικές και οι γεωπολιτικές συνθήκες να ανακάμψει και να προκόψει αυτός ο τόπος. Οι πρόχειρες και ερασιτεχνικές προσεγγίσεις που εφαρμόστηκαν ως τώρα επέφεραν αρνητικά αποτελέσματα όπως η απώλεια των ιδιοκτησιών, η ανασφάλεια, η συρρίκνωση του πληθυσμού, η δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών, η εγκατάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κατάρρευση της υποδομής και κυρίως η απώλεια της εθνικής ταυτότητας».
Ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε επίσης στην κατάρτιση ολοκληρωμένου Πλαισίου Αιτημάτων για Κατοχύρωση και Εφαρμογή των Δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, στο οποίο ζητείται η ψήφιση πακέτου νόμων για:
-  την κατοχύρωση του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας και την προβολή των διακριτικών γνωρισμάτων της.
 - την ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στη νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία της χώρας και κυρίως στα κέντρα αποφάσεων.
 - την  επιστροφή και  νομική κατοχύρωση  των ιδιοκτησιών.
 - την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εκμετάλλευση από την ίδια τη μειονότητα.
 - την αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας στα επίπεδα της παιδείας του εθνικού κέντρου.
 - την αυτονόμηση της τοπικής εξουσίας και την αύξηση των αρμοδιοτήτων της.
 - την καθιέρωση της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στο χώρο που η μειονότητα αποτελεί πλειοψηφία.
 - τη δημιουργία μηχανισμών προστασίας της ζωής  και της περιουσίας των Ελλήνων στον τόπο τους.
 - τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης  εφαρμόζοντας και την πρακτική δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης στον αμιγή χώρο.

Στη συνέχεια τη σειρά είχαν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος στην ομιλία του τόνισε ότι η Αλβανία πρέπει να διανύσει μεγάλο δρόμο για να πετύχει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρέπει να προχωρήσει στο σεβασμό των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με κινήσεις ουσίας και όχι με πονηριές και μισές πράξεις. «Η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας είναι συνειδητή επιλογή μας αλλά δεν γίνεται να δείχνουμε μονόπλευρα καλή θέληση. Έχουν γίνει παραλήψεις από την πλευρά μας, ενώ από την αλβανική πλευρά τελευταία εκπέμπονται συνεχώς αρνητικά μηνύματα, όπως η δολοφονία του Αρ. Γκούμα, η καταδίκη του Ν. Ντίσιου, η απαλοιφή της εθνικότητας από τα ληξιαρχεία κ.α. Όλα αυτά πρέπει να τεθούν επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος. 
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής μετέφερε επίσης και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ εφόσον συνεχίσει την έξαρση του εθνικισμού που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια.

Την ωραιότερη ομιλία έκανε αναμφισβήτητα ο πρώην Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός. Όταν άρχισε να μιλάει δυστυχώς δεν τον σεβάστηκαν τα δύο προαναφερόμενα άτομα τα οποία άρχισαν πάλι να κάνουν φασαρία στην αίθουσα προκαλώντας τον εκνευρισμό των παρευρισκομένων. Ο κ. Οικονόμου είπε εκείνη τη στιγμή: «δεν πιστεύω κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Κορυτσά να δυσαρέστησα έστω και έναν Βορειοηπειρώτη» για να καταχειροκροτηθεί, ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε κυρίως όσους ήρθανε από τη Β. Ήπειρο για να παραστούν σε αυτή την εκδήλωση.

Ο Έλληνας διπλωμάτης είπε μεταξύ άλλων:
«Η απογραφή πληθυσμού ήταν η πρώτη ευκαιρία για τους Έλληνες των μη αναγνωρισμένων περιοχών να δηλώσουν την εθνικότητα τους. Υπήρχαν δύο εκδοχές, για συμμετοχή και για αποχή από τη διαδικασία. Αυτός όμως που απέχει επειδή θεωρεί εκ των προτέρων ότι θα γίνει νοθεία στα αποτελέσματα της απογραφής δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί στη συνέχεια γιατί θεωρείται ανύπαρκτος. 
Στο Αργυρόκαστρο οι Έλληνες ήταν πιο ευνοημένοι όσον αφορά την αναγνώριση της εθνικότητας τους αλλά όχι όμως και στην Κορυτσά. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι οι Βλαχόφωνοι της περιοχής είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά γνώριζα επίσης το φόβο που υπάρχει μέσα τους ριζωμένος αφού δέχτηκαν πολυετείς διωγμούς. Και τώρα φοβόντουσαν πολλοί να δηλώσουν Έλληνες για να μην τους κλείσουν τα μαγαζιά ή τους κόψουν τις συντάξεις. 
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Κορυτσά πέρασα σε περισσότερα από 85 χωριά της περιφέρειας, από τα οποία πολλά από αυτά ήταν απόμακρα και έζησα απίστευτες εμπειρίες. 
Στο χωριό Πετροζάνι του Πόγραδετς ένας ηλικιωμένος κάτοικος ήρθε και φίλησε την ελληνική σημαία που είχε μπροστά το τζιπ του Προξενείου και είπε δακρυσμένος ότι είχε να την αντικρίσει από τον πόλεμο του 1940. 
Εάν δεν πάει τόσα χρόνια ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στα βλαχόφωνα χωριά πως θα μάθουν οι Έλληνες που τα κατοικούν για την καταγωγή τους;»

Αφού έκανε μία ιστορική αναφορά για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου από το 1912 ο πρώην Πρόξενος μίλησε και για την εμπειρία με την τοπική οργάνωση της Ομόνοιας:
«Γνωρίζω ότι από το 1991 δόθηκαν από την Ελλάδα ποταμοί οικονομικής βοήθειας προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό μέσω της Ομόνοιας που τους διαχειριζόταν. Ουδέποτε όμως το ελληνικό κράτος άσκησε έλεγχο ούτε για τα οικονομικά ούτε και για τις εσωτερικές διαδικασίες της οργάνωσης. Υπήρχε η δικαιολογία να μην παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της μειονότητας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στην πραγματικότητα. 
Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης ενός εθνικού ελληνικού φορέα όπου θα συμμετέχουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες και θα είναι σε συνεννόηση με το εθνικό κέντρο. Αυτός ο φορέας θα δημιουργηθεί εκ βάθρων και θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες και όποιος δεν θέλει να συμμετέχει δεν θα θεωρείται Έλληνας αλλά Αλβανός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οκτώ βουλευτές ελληνικής καταγωγής στο αλβανικό κοινοβούλιο αλλά στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχει κανείς. Κάθε εβδομάδα βλέπουμε στην Αλβανία ανθελληνικές εκδόσεις που πηγάζουν από ακαδημαϊκούς κύκλους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να δίνουμε χείρα βοηθείας στον Ελληνισμό εκεί θα χάσουμε και την ομογένεια μας αλλά και ότι εννοούμε με τον όρο Βόρειος Ήπειρος».
Ο πρώην Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών Γρηγόρης Γκιζέλης, είχε ως θέμα της ομιλίας του «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από την Αρχαιότητα εώς σήμερα».

Ο κ. Γκιζέλης προσέθεσε ότι οι Βορειοηπειρώτες υπέστησαν αλλεπάλληλα ψυχολογικά σοκ επειδή πιστεύαν ότι η Μητέρα Ελλάδα αγαπούσε περισσότερο άλλα παιδιά της ενώ τους ίδιους τους είχε στο περιθώριο. «Στην ιστορική επιστήμη είναι αλήθεια ότι επικράτησαν οι μαρξιστικοί όροι που ήθελαν να σβήσουν κάθε αναφορά που είχε να κάνει με το βορειοηπειρωτικό κάτι που συνεχίστηκε και με την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου. Η αδιαφορία που έδειξε το ελληνικό κράτος απέναντι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό έδωσε την άνεση στους Αλβανούς να τον καταδιώκουν άγρια» είπε ο μεταξύ άλλων ο κ. Γκιζέλης.
Τέλος, ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός αναφέρθηκε στη Βόρειο Ήπειρο από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής πλευράς, η οποία θα παίξει τον ρόλο – κλειδί για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα έχει ως ατού την ύπαρξη του ισχυρού χριστιανικού στοιχείου εντός της χώρας. Η ουσία των λεγομένων του κ. Λυγερού ήταν ότι με την προσχώρηση της Αλβανίας στις ευρωπαϊκές δομές θα λυθεί και το θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αφού η ΕΕ δεν θα έχει ως βασικό ενδιαφέρον τα εσωτερικά της όρια.

Όταν διεξαγόταν η ημερίδα υπήρχε η εντύπωση ότι εύκολα ή δύσκολα η Νέα Δημοκρατία θα αποτελούσε το κυβερνών κόμμα της επόμενης μέρας. Όμως οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έφεραν μεγάλες ανατροπές, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου,  σε σημείο που να φοβόμαστε να μην ποινικοποιηθεί κιόλας κάθε αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο και Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, στην περίπτωση που ανέλθουν στην εξουσία αριστερές διεθνιστικές δυνάμεις! Εν αναμονή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου