Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Η εναρκτήρια ομιλία του μέλους του προεδρείου της ΕΕΜΜ Γιώργου Γιάννη στην εκδήλωση για την επέτειο της 2ας Αυγούστου 1943

Φίλες και φίλοι καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Βραχογοραντζή, ένα ακριτικό χωριό της Βορείου Ηπείρου. 
Σε ένα χωριό που πάλεψε να διατηρήσει την ελληνικότητα του με νύχια και με δόντια, σε ένα χωριό που προσπάθησαν να του διακόψουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο, κάτι το οποίο έγινε από το 1965 από το κομουνιστικό καθεστώς, όταν απαγόρευσαν να εγγράφονται τα παιδιά της στο οκτάχρονο σχολείο της Κάτω Επισκοπής και τα οδήγησαν στο οκτάχρονο σχολείο της Νεπράβιστας και την εκμάθηση μόνον της αλβανικής γλώσσας, κάτι το οποίο διήρκεσε μέχρι να ιδρυθεί το οκτάχρονο σχολείο της Γλίνας.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο το οποίο είναι ιστορικό όχι μόνο γιατί εδώ, στις 2 Αυγούστου 1943, εκτελέστηκαν οι 25 νέοι της Γλίνας και της Βραχογοραντζής, αλλά γιατί η ιστορία του τόπου μας ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν. Πίσω μας βρίσκεται θαμμένη η Μέλιανη και τρεις χριστιανικοί ναοί, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Αθανάσιος που επί τουρκοκρατίας τους κατέστρεψαν και ο Άη Λιας που μετέτρεψαν σε μουσουλμανικό τεκέ και διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Εώς και πριν ένα χρονικό διάστημα το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα το διεκδικούσε με ψεύτικα πιστοποιητικά ο τεκές, αλλά χάρη στην προσπάθεια των κατοίκων του χωριού αυτός ο κίνδυνος έχει πάψει προς το παρόν και ελπίζουμε να μην υπάρξει ξανά.

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων νέων που εκτελέστηκαν από τα όργανα του Μπαλ Κομπετάρ και τους Ιταλούς στρατιώτες, οι οποίοι όπως θα ακούσουμε στη συνέχεια μάζεψαν νεαρούς άντρες από τη Γλίνα αφού πρώτα είχανε κάψει σπίτια και τους φέρανε για σφαγή στο σημείο το οποίο βρισκόμαστε.
Στο διάβα τους από τη Γλίνα προς τα Καμίνια, πολλοί κάτοικοι του χωριού καταλαβαίνοντας το τι θα ακολουθήσει, τράπηκαν σε φυγή άλλοι προς τον κάμπο και άλλοι σε σπηλιές στο Ροβολό και στο Καταφίκι μέσα στους πυκνούς θάμνους. Κατά το πέρασμα τους από το Βραχογοραντζή οι Μπαλίστες με τους Ιταλούς καταστρέψανε σπίτια στον απάνω μαχαλά, ενώ έκαψαν και το τετράχρονο δημοτικό σχολείο που βρισκόταν μπροστά από την εκκλησία του χωριού. 

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω στη λίστα των αδικοχαμένων και ένα ακόμη όνομα, του Ιωάννη Τσιώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 24 Ιουνίου 1997 στο κέντρο του χωριού προσπαθώντας να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη λεηλασία που έκαναν Αλβανοί ληστές επί αρκετές ημέρες. 

Πριν περάσουμε στην κατάθεση στεφάνου και τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων θα αναφέρουμε τα ονόματα των εκτελεσθέντων:
Από τη Γλίνα: Αθανάσιος Παππάς, Ευάγγελος Παππάς, Θεοδόσης Μπατζιέλης, Θωμάς Μπατζιέλης, Γιάννης Καραδήμας, Κώστας Καραδήμας, Βασίλης Αναγνώστης, Βασίλης Σελλιώτης, Γιώργος Μπατζιέλης, Δημήτρης Μπακούλας, Ευθύμιος Τσέλιος, Θωμάς Μπατζιέλης, Γιάννης Μακρής, Κώστας Καραδήμας, Κώστας Λέκκας, Μιχάλης Μπακούλας, Σπύρος Τσέλιος, Χρήστος Τσέλιος, Χαράλαμπος Μπατζιέλης, Κώστας Βλάχος από το Ζερβάτι και από την Βραχογοραντζή οι Ευάγγελος Μίσιος, Γιάννης Γκερλής και Χρήστος Μάσκος.
Αιωνία τους η μνήμη
.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου