Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου: Ε ρε Καμαρινός που σας χρειάζεται!


Για την απογραφή - φαρσοκωμωδία που ετοίμαζε το ΚΕΑΔ είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο, εξηγώντας του λόγους που της έδινα αυτό τον χαρακτηρισμό.

Για το αστείο και μόνο αυτής της φαεινής ιδέας είχε μιλήσει αναλυτικά στην εκπομπή του Ράδιο Άστυ "Βόρειος Ηπειρος.gr" και ο πρώην πρόξενος στην Κορυτσά Θεόδωρος Καμαρινός. Να θυμίσω εδώ ότι ο κ. Καμαρινός είναι ο μοναδικός ίσως διπλωμάτης που συνέχισε να ασχολείται με τα θέματα του Ελληνισμού στη Β. Ήπειρο και μετά τη λήξη της θητείας του εκεί πέρα. Άλλωστε το απόδειξε και κατά τη διάρκεια που ήταν πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, όταν εμψύχωνε το ελληνικό στοιχείο να δηλώσει την εθνική του καταγωγή κάτι που έγινε πραγματικότητα στην απογραφή πληθυσμού τον Οκτώβρη του 2011. Έκανε κάτι παρόμοιο κανένας άλλος πρέσβης ή πρόξενος πριν τον Καμαρινό; 
Υπήρξε ποτέ στο προξενείο Αργυροκάστρου ένας αντίστοιχος Καμαρινός που να πάει στα χωριά της Πρεμετής, της Λιούτζης, της Οντρίε, της Τζάρας ή του Λουκόβου για να πει στους κατοίκους αυτών των περιοχών "μην φοβηθείτε να δηλώσετε ότι είστε Έλληνες"; Η απάντηση φυσικά είναι ΟΧΙ.

Ο κ. Καμαρινός δεν κοίταξε να πάει στα Τίρανα, το Αργυρόκαστρο ή την Κορυτσά για να κάνει το διπλωμάτη και να πάρει τον παχυλό μισθό του χωρίς να τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει, όπως συνέβηκε με όλους σχεδόν τους προηγούμενους πρέσβεις και προξένους, αλλά ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τον Ελληνισμό. Αυτό το ενδιαφέρον το έδειξε και στη συνέχεια όταν γύρισε στην Ελλάδα.
Αν ο πρώην πρόξενος της Κορυτσάς ήταν ένας τυπικός διπλωμάτης φυσικά όχι μόνο δεν θα ασχολιόταν με το τι γίνεται στη Βόρειο Ήπειρο αλλά θα απέφευγε και οποιαδήποτε παρέμβαση πάνω σε τέτοια θέματα. Όμως ο Καμαρινός ήταν παρών και στην ημερίδα της ΝΔ στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο για το Βορειοηπειρωτικό, ενώ βγήκε να μιλήσει και στο ραδιόφωνο για τα τελευταία γεγονότα. Είπε για την απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας ότι επειδή απέτυχε πρέπει να επαναληφθεί πάνω σε πιο δίκαιες βάσεις αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού φορέα που θα ενώνει στην πράξη όλους τους Έλληνες της Β. Ηπείρου. Τι πιο απλά και λογικά πράγματα; 

Κι όμως τα λόγια του αυτά εξαγρίωσαν την κομουνιστοθρεμένη κλίκα που ελέγχει την Ομόνοια. Σαν γνήσια πνευματικά παιδιά του Ενβέρ Χότζα τα παπαγαλάκια του ΚΕΑΔ έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν προδότη, κομματόσκυλο και φιλοαλβανό!!!! (Ενώ αυτοί είναι καθημερινα με τα καλάσνικοφ στα χέρια έτοιμοι να κηρύξουν τον νέο αυτονομιακό αγώνα).  

 Το ότι δεν έχουν πάνω τους τσίπα το ξέρουμε, αφού έχουν το θράσος αυτοί οι αιώνια ευνοημένοι του αλβανικού κράτους και παρακράτους να μας παριστάνουν τους αποκλειστικούς εκπροσώπους του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Όμως η ξεφτίλα τους δεν έχει όρια όταν φτάνουν στο σημείο να τα βάζουν με τον μοναδικό ίσως Έλληνα πρόξενο που ενδιαφέρθηκε αποδεδειγμένα για τον τόπο μας. Βέβαια εδώ δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως "προδότες" ακόμα και τα παιδιά 
της ΣΦΕΒΑ επειδή κατά καιρούς έχουν την "ανέδεια" να ασκούν κριτική στην αποκλειστική ηγεσία της ελληνική μειονότητας. 

Να έρθουμε όμως και στην φαρσοκωμωδία της απογραφής.
Ύστερα από το κράξιμο που έπεσε όχι μόνο από τον κ. Καμαρινό αλλά και από πλήθος άρθρων και σχολίων στα μπλογκς με τεκμηριωμένα επιχειρήματα για αυτή την ενέργεια, οι φωστήρες του βορειοηπειρωτικού την ημέρα που ξεκινούσαν την "απογραφή" έτρεξαν να τα μπαλώσουν και να την ονομάσουν "καταγραφή".
Βλέποντας δηλαδή ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα και καμία απολύτως χρησιμότητα στρογγύλεψαν τις φράσεις και το αυτο-υποβάθμισαν δίνοντας του άλλη έννοια ποιο ανάλαφρη.
  
Στο δελτίο τύπου στις 19 Ιουνίου έγραφαν ότι: 
"η υπόθεση ελεύθερης απογραφής των μελών της Ελληνικής Κοινότητας που ξεκινάει δεν είναι απλά υπόθεση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» αλλά είναι ένα στοίχημα σύσσωμου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που πρέπει να κερδηθεί".

Παραδέχεται δηλαδή η αποκλειστική ελληνική οργάνωση στην Αλβανία ότι υπάρχει Ελληνισμός και εκτός της Ομόνοιας;;; 
Μόνο που ξέχασαν να ζητήσουν τη βοήθεια αυτού του εκτός Ομόνοιας Ελληνισμού ώστε να το στοίχημα αυτό να κερδηθεί... 

Στις 3 Ιουλίου έγραφαν :
"Η Απογραφή  που θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα έρχεται να υλοποιήσει  το δίκαιο αυτό αίτημα σύσσωμου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και θα δώσει την πρέπουσα απάντηση  σε όσους επεδίωξαν και επιδιώκουν την στατιστική γενοκτονία και την πληθυσμιακή συρρίκνωσή του.
Για την επιτυχία του ιστορικού αυτού εγχειρήματος η Ομόνοια  απευθύνει έκκληση  σε όλους όπου κι αν βρίσκονται να συμβάλλουν σ΄αυτήν την προσπάθεια, ξεπερνώντας διλήμματα και μικροπολιτικά συμφέροντα. Είναι η ιστορική ευκαιρία να προτάξουμε την εθνική οντότητα και να διασφαλίσουμε την διαχρονική παρουσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη".
 Πολύ ωραία και συγκινητικά όλα αυτά μέχρι εδώ.

Στις 24 Ιουλίου όμως όταν και ξεκινούσε η απογραφή - καταγραφή έγραφαν:

"Στόχος της Διαδικασίας Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είναι η δημιουργία μιας φερέγγυας βάσης – δεδομένων για τα αριθμητικά μεγέθη αυτής της κοινότητας. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων δύναται να βελτιώνεται και να ενημερώνεται διαρκώς. Ανάλογα στοιχεία λείπουν έως σήμερα. Είναι ωστόσο απαραίτητα για τη διαμόρφωση των θέσεων και του προγράμματος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε ότι αφορά την προσπάθειά της για τη βελτίωση του πλαισίου δικαιωμάτων που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τα μέλη της ΕΕΜ.
Επειδή από πλευράς των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρούνται άκυρα τα αποτελέσματα της προσφάτως διενεργηθείσας Απογραφής Πληθυσμού στην Αλβανία, σε ότι αφορά τις εθνικές, γλωσσικές και πολιτιστικές μειονότητες και καλείται η πολιτεία να μην τα λάβει υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με αυτές, η βάση δεδομένων που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε δύναται να χρησιμοποιηθεί στις σχετικές συζητήσεις. Ουδέ μία όμως υπόνοια υπάρχει για την υποκατάσταση μηχανισμών όπως οι κρατικές διαδικασίες Απογραφής. Απεναντίας, παραμένει ακέραια η ανάγκη και η απαίτησή μας για την υλοποίησή της, όπως αναφέρουν και προσφάτως οι σχετικές με την Αλβανία εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργανισμών."
Βάση δεδομένων λοιπόν που θα βρίσκεται στα χέρια των μηχανισμών του ΚΕΑΔ. Μα καλά για πόσο βλάκες μας περνάνε; Τα στοιχεία ασφαλώς και θα είναι απαραίτητα, αλλά για τη διαμόρφωση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Παραδέχονται επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποκατασταθούν οι κρατικές διαδικασίες απογραφής, αλλά τα αποτελέσματα της απογραφής θα χρησιμοποιηθούν στις "σχετικές συζητήσεις" για την πολιτική του αλβανικού κράτους απέναντι στην ελληνική μειονότητα.
Ωραία λοιπόν! Θα βγούνε να πούνε για παράδειγμα π.χ. "στην Κορυτσά οι Έλληνες είναι το 40% του πληθυσμού και διεκδικούμε για εκεί τα ανάλογα δικαιώματα η περισσότερα προνόμια στις επαρχίες που είναι πλειοψηφία";;;                           Βέβαια πρώτα θα πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το ποσοστό του αλβανικού πληθυσμού στην κάθε περιοχή, αλλά αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο. 
Ένα άλλο που προέκυψε τελευταία είναι η χρηματοδότηση των απογραφέων. Ακούγεται έντονα και πιθανότατα ισχύει είναι ότι επειδή η Ομόνοια δεν βρήκε τους απαραίτητους πόρους απευθύνθηκε στους Επάρχους που εξέλεξε τον Μάιο του 2011 για να συμβάλλουν οικονομικά από τα ταμεία των Επαρχιών τους! Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε αυτό το σενάριο που δεν διαψεύστηκε και το κατά πόσο έχει το δικαίωμα ένα κόμμα να βάλει χέρι σε δημόσιο χρήμα για καθαρά εσωτερική του ενέργεια, παρόλο που επιχορηγείται από το κράτος. Αυτό που πρέπει να τους κάνει να ντραπούν είναι ότι με τις άλλες Επαρχίες και Δήμους που δεν έβγαλαν τους υποψηφιους από το ΚΕΑΔ τι θα κάνουν; Εκεί ποιους θα βάλουν να κάνουν τη δουλειά; ή μήπως θα βασιστούν στο "όποιος έχει ευχαρίστηση";
Ο Αύγουστος έρχεται, τα χωριά μας λόγω και κρίσης θα γεμίσουν από τους ξενιτεμένους μας και έτσι θα μπορέσουμε να κρίνουμε καλύτερα.

Ο Μπιτσιλιάκος του Πωγωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου