Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Με την ευκαιρία της επετείου της λήξης του ελληνικού εμφυλίου, παρακολουθείστε την απαγορευμένη ταινία "ΕΛΕΝΗ"

Η ταινία που πολεμήθηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου στην Ελλάδα και αγαπήθηκε από την πλειοψηφία του τύπου στο εξωτερικό.

Στις 28 Αυγούστου 1948 η Ελένη Γκατζογιάννη σαρανταενός ετών με την γυναικαδέλφη της Αλέξω πενήνταέξι ετών τουφεκίσθησαν από τους κομμουνιστές από το ανταρτοδικείο, με την κατηγορία ότι ''κατέστρωσε την απόδραση από το χωριό τεσσάρων παιδιών της (καθώς και της μάνας της, της αδελφής της) και της ανιψιάς της'' για να γλυτώσουν από το παιδομάζωμα των κομμουνιστών.

Γυρίστηκε και ταινία η οποία προβλήθηκε μόνο για λίγες ημέρες στην Ελλάδα αλλά λόγω 'δημοκρατικών' απειλών , βομβιστικών επιθέσεων και προπηλακισμών των θεατών από τους οργανωμένους οπαδούς του ΚΚΕ τελικώς η προβολή της διεκόπη.
Το γύρισμα των κυρίων σκηνών του έργου στο χωριό Λιά της Ηπείρου, όπου διεδραματίσθησαν τα δραματικά γεγονότα της εκτελέσεως της μητέρας του Ελένης και της Θείας του Αλέξως από τους κομμουνιστές, που περιγράφονται στο βιβλίο ''Ελένη'' του Νίκου Γκατζογιάννη,απηγορεύθη υπό της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, εν ονόματι της επιλεκτικής λήθης.

Σημείωμα του συγγραφέα:..........

Ο κόσμος όπου έζησε και πέθανε η Ελένη αναπλάστηκε στο βιβλίο αυτό όχι μόνον από τις δικές μου αναμνήσεις και των αδερφάδων μου, αλλά και από τις θύμησες πάμπολλων ανθρώπων που ζουν τώρα σκορπισμένοι σε καμιά δεκαριά χώρες. Όλα τα ονόματα, οι τόποι και οι ημερομηνίες είναι πραγματικά. Κάθε περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο και που δεν το είδα με τα μάτια μου μου το έχουν περιγράψει τουλάχιστον δύο μάρτυρες με τους οποίους μίλησα χωριστά. Όλες οι συνομιλίες έχουν μαγνητοφωνηθεί — κρυφά στην περίπτωση δύστροπων μαρτύρων. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσα — εφημερίδες, ημερολόγια, επιστολές, στρατιωτικές εκθέσεις, φωτογραφίες, χάρτες επιχειρήσεων — γεμίζουν ένα τοίχο με φακέλους στο σπίτι μου.
1 σχόλιο:

 1. Επίσκεψη με... σημασία
  Μια επίσκεψη στην Ηπειρο, που έχει τη δική της σημασία και σε παλαιότερες εποχές ίσως θα ξεσήκωνε πολλές αντιδράσεις από την Αριστερά (και όχι μόνο), πραγματοποίησε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Σμιθ, ο οποίος παραβρέθηκε σε μια επιμνημόσυνη δέηση για εκτελεσθέντες από τους αντάρτες στην περίοδο του Εμφυλίου. Αφορούσε, όμως, μια εκδήλωση που έγινε στη μνήμη της Ελένης Γκατζογιάννη, ηρωίδας του ομώνυμου βιβλίου του Ν. Γκατζογιάννη, και των άλλων ατόμων που εκτελέστηκαν μαζί της στο χωριό Λια της Θεσπρωτίας. Ο Αμερικανός πρέσβης και η σύζυγός του Νταϊάνα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση προσκεκλημένοι από τον Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα.

  Το... πρώτο του βιβλίο
  Οπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης, όταν τοποθετήθηκε στην Αθήνα, το πρώτο βιβλίο που διάβασε ήταν η «Ελένη» του Ν. Γκατζογιάννη, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα βιβλίο εντυπωσιακό σε πολλά επίπεδα, αφού ρίχνει φως σε μια κρίσιμη περίοδο στην Ιστορία της Ελλάδας, περίοδο πολλών θυσιών και σημαντικών γεγονότων. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ηπειρο, ο Ντ. Σμιθ συναντήθηκε στα Γιάννενα και με τον δήμαρχο Φ. Φίλιο, ο οποίος τον προσκάλεσε να παραστεί και στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

  ΕΘΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή