Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Εγκρίθηκε το ολοκληρωμένο Πλαίσιο Αιτημάτων για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το Κόμμα των Ελλήνων


Εγκρίθηκε ομόφωνα το Πλαίσιο Αιτημάτων προς κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ -MEGA που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Αυγούστου στους Άγιους Σαράντα.

Την συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων Ζήσος Λούτσης που παρουσίασε το Πλαίσιο Αιτημάτων.

Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος ο οποίος ανέφερε ότι μία τέτοια κίνηση γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης στην Αλβανία από κάποιο αντιπροσωπευτικό φορέα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και ότι πρέπει να υπάρχει συσπείρωση βάσει στόχων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην Βουλευτής Σερρών και επί σειρά ετών πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής απόδημου Ελληνισμού Ευγένιος Χαϊτίδης, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χαϊτίδης στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας στις τάξεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και τόνισε το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα ζητήματα που τον απασχολούν, σημειώνοντας ότι πρέπει οι Βορειοηπειρώτες να προχωρήσουν στις διεκδικήσεις τους με πράξεις και όχι με συνθήματα και αοριστολογίες

Από την πλευρά του το μέλος του Προεδρείου της ΕΕΜΜ Μόντης Κολίλας μίλησε για το μεγάλο θέμα της ιδιοκτησίας τονίζοντας ότι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα αφού χωρίς την γη του ο Έλληνας της Βορείου Ηπείρου θα είναι ξένος στον τόπο του και δεν θα έχει κανένα δικαίωμα.

Μετά την ομιλία του κ. Κολίλα ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του την επόμενη μέρα.

΄Επειτα αφού προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «ΗΠΕΙΡΟΣ ο μύθος στην πραγματικότητα», το μέλος το προεδρείου του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων Πέτρος Μπερέτης έκανε μία ανασκόπηση στα εκλογικά αποτελέσματα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το 2001 και έπειτα, θέτοντας την πρόταση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να υπάρξει μία ελληνική συμμαχία, ώστε να μην φεύγουν οι ψήφοι των Ελλήνων προς τα αλβανικά κόμματα.

Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ Χρήστος Αργύρης μίλησε για την ανάγκη διεξαγωγής μίας δίκαιης απογραφής από το αλβανικό κράτος, ενώ ένας τρόπος απογραφής των Ελλήνων είναι και η συλλογή υπογραφών για ένα κείμενο με συγκεκριμένα αιτήματα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του όπως είναι το Πλαίσιο Αιτημάτων.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων Χρήστος Κίτσιος αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 22 χρόνια στους κόλπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπου εγκαταστάθηκε ένα πολιτικό σύστημα που έγινε καθεστώς, μιλώντας για την ανάγκη επιστροφής της δημοκρατίας στο χώρο. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι απειλές από τους Επάρχους και να κατεβάζουν το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης λέγοντας στους επαρχιακούς συμβούλους του κόμματος μας να παραιτηθούν και την επόμενη μέρα θα τους αναγνωρίσουν την ιδιοκτησία που δικαιούνται» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κίτσιος, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές απομακρύνουν τον κόσμο από την ενασχόληση του με τα κοινά, προκαλώντας και τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις εκλογές.

Στο τέλος της συνεδρίασης τέθηκαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους σχετικά με την διευκρίνηση ορισμένων αιτημάτων και τον τρόπο που πρέπει να κατατεθούν, τα οποία και σημειώθηκαν ώστε να συμπεριληφθούν στις διορθώσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Πλαίσιο Αιτημάτων να εγκρίνεται ομόφωνα, ώστε το επόμενο διάστημα να κατατεθεί επίσημα στην αλβανική κυβέρνηση, στους ελληνικής καταγωγής βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου, στα αλβανικά κόμματα, όπως και στις πολιτειακές αρχές και τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου