Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Διπλή γιορτή στο Καινούργιο - το σχόλιο μας


Αγιασμός και αρτοκλασία στην νέα εκκλησία & εορτασμός της Παναγίας  Προυσιωτίσσης
Η 22α Αυγούστου για τους κατοίκους του Καινούργιου στην επαρχία του Αλύκου, νομού Αγ. Σαράντα, ήταν μέρα διπλής γιορτής: Έγινε ο αγιασμός και η αρτοκλασία στην νεόχτιστη, ολοκαίνουργη εκκλησία του χωριού τους και το παραδοσιακό λαϊκό γλέντι, αφιερωμένο στην Παναγία, όπως το συνηθίσουν σε όλα τα χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Με την παρουσία του οικοδεσπότη ιερέα Βασίλη Κέντρου, των ιερέων Χρήστου Παπά του Αλύκου, Κώστα Ντάση της Τσούκας, Διονυσίου Φιλετρών Πελοποννήσου, Αλέξανδρου Γραβάνη Άρτας, Ανδρέα Γιαννόπουλου Κέρκυρας και του πρωτοπρεσβύτερου Παντελή Μήτρου, έγινε ο αγιασμός και εν συνέχεια η αρτοκλασία, της νεόχτιστης σκαλιστής εκκλησίας του χωριού.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Προυσιωτίσσης, η εικόνα της οποίας - έργο του Ευαγγελιστή Λουκά - φυλάσσεται και φυσικό η νέα εκκλησία να πάρει και το όνομά της.
Η εκκλησία είναι χτισμένη σε οικόπεδο που παραχώρησε ο συγχωριανός Σταύρος Κυράνης και έγινε με δωρεές των Καινουργιωτών και τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριωτάτου Αναστασίου.

Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Δημητρίου, ο οποίος σύντομα θα κατέβει μόνος του να κάνει και τα θυρανοίξια. Να ευχαριστήσουμε όλους τους χωριανούς  που ήταν οι πρωτεργάτες για την ανέγερση της εκκλησίας, να ευχαριστήσουμε το Θεό που μας αξίωσε να την τελειώσουμε μα και τον Μακαριώτατο Αναστάσιο που βοήθησε για την ολοκλήρωση του έργου. Η Παναγία  Προυσιωτίσσης  να ευλογεί όλο το χωριό, όλα τα παιδιά μας, όπου και να βρίσκονται,  και κάθε 22 του μηνός να ‘ρχονται να γιορτάζουν εδώ στο χωριό τους, ανάφερε ο πρωτοπρεσβύτερος Παντελής.

Στη χαρά των πάρα πολλών, που ήρθαν αποκλειστικά από την Ελλάδα, μα και από τα γύρω χωριά, παρευρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καΐσης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Αγ. Σαράντα Χαράλαμπος Παντέχης, η Ευγενία Κότα πρόεδρος της Ομόνοιας για το Παράρτημα των Τιράνων, ο γνωστός αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό, Βασίλης Κυράνης, κάτοικος Σικάγου Αμερικής, κοινοτάρχες κ.ά.

Έκανε την έναρξη του λαϊκού γλεντιού ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Γιαννόπουλος, για να χαιρετήσει με τη σειρά ο έπαρχος  Αλύκου Χρήστος Καΐσης και ο Γ. Πρόξενος Νικόλαος Κοτροκόης. Ο κ. Κοτροκόης  άλλη μια φορά πέρασε το μήνυμα της ενότητας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια του αλληλοσπαραγμού, τόνισε, αλλά όλοι μαζί να δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλο. Όπως στην Ελλάδα που τρία κόμματα συγκυβερνούν για το καλό της χώρας, για να βγει από την κρίση, έτσι κι εσείς μπορείτε ν’ αναδείξετε τους δικούς σας εκπροσώπους στα Τίρανα.
Έχοντας παρέα την ωραία ορχήστρα και την μελωδική φωνή της Βαλεντίνης Μήτση, οι Καινουργιώτες γλέντησαν μέχρι αργά το απόγευμα.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: κάθε περιστατικό που δείχνει ότι οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώτες δεν ξεχνούν αλλά επιστρέφουν στον τόπο τους και κτίζουν ξανά τις εκκλησίες και τα σπίτια τους, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία ότι η Βόρειος Ήπειρος δεν θα χαθεί.


Το σχόλιο μας: 
Τέτοιες κινήσεις αξίζουν βέβαια της προβολής και των συγχαρητηρίων, αλλά όταν κτίζονται μεγαλοπρεπείς ναοί σε Τίρανα και Αργυρόκαστρο και παράλληλα χρειάζονται 21 χρόνια για να κτιστούν οι μικροί ναοί στα χωριά της Βορείου Ηπείρου με τα χίλια ζόρια και παρακάλια ενώ έχουν βρεθεί τα οικόπεδα, όπως στην περίπτωση του χωριού Πλάκα, τότε δεν μένει και μεγάλη διάθεση για πανηγύρια (για τους ιστορικούς χριστιανικούς ναούς που καταρρέουν, με τη δικαιολογία του χαρακτηρισμού πολιτιστικών μνημείων είναι άλλη υπόθεση με την οποία ασχοληθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο). 
Και αν κύριοι της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και κύριοι διπλωμάτες σας ενδιαφέρει πραγματικά η ενότητα στο εσωτερικό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να καλείτε εκπροσώπους απ' όλους τους πολιτικούς χώρους σε τέτοιες εκδηλώσεις. 
Γιατί άλλο η ενότητα και άλλο το νταβατζιλίκι, άσχετα αν την πρώτη έννοια κάποιοι την έχουν ταυτίσει με τη δεύτερη καλλωπίζοντας την.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου