Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οργισμένοι οι Λυβενιώτες για την εγκληματική αδιαφορία των τοπικών και πολιτικών εκπροσώπων στο θέμα του λατομείου


Στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, συνήλθε εκ νέου η συνέλευση της Ένωσης Αδερφοτήτων της Επαρχίας Μεσοποτάμου προκειμένου να πάρει οριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της λειτουργίας του λατομείου της Λύβενας.

Την συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλίας Θάνος ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική συνείδηση του επιχειρηματία Παπαγιάννη, ιδιοκτήτη της εταιρείας DINAMIKA που θέλει να κάνει τις εργασίες στο λατομείο ανάμεσα από τα χωριά Λύβενα και Βελιάχοβο.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως  Έλληνα κάποιον που καταστρέφει τον τόπο του και τους συμπατριώτες του», τόνισε ο κ. Θάνος κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το ιδιοκτησιακό και τις ευθύνες των πολιτικών εκπροσώπων της Επαρχίας Μεσοποτάμου, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν πρέπει να πουλάνε τη γη τους.


«Τα δικαιώματα μας εξαφανίζονται επειδή η μητέρα Ελλάδα επένδυσε σε λάθος πρόσωπα που είναι εκτός τόπου και χρόνου, στα οποία εμείς επί 20 χρόνια δίναμε την ψήφο μας με αμέλεια. Μια Επαρχία πρέπει να διοικείται σωστά και να εξυπηρετεί τους κατοίκους της, όμως πολλές
εκτάσεις πέρασαν σε χέρια ξένων. Άραγε ο Έπαρχος δεν έχει τοπογραφικό διάγραμμα για να ελέγχει τις καταστάσεις ιδιοκτησίας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αδερφοτήτων Μεσοποτάμου, ενώ αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που έδωσαν ο βουλευτής Β. Ντούλες και ο Έπαρχος Θέμης Καϊσης πριν δύο χρόνια σε ανοικτή συγκέντρωση στο Κώσταρι για το θέμα της αρπαγής των λιβαδιών του χωριού από αλλοεθνείς.  


Ο κ. Θάνος παράλληλα έκανε λόγο για το φαινόμενο όπου μεγάλα τεμάχια γης πλησίον του εθνικού οδικού άξονα από το Μαραφέντι μέχρι τη γέφυρα της Κρανιάς πουλήθηκαν πρόσφατα σε ιδιώτες αλλά δεν γνωρίζει κανείς ντόπιος για την ταυτότητα τους.

Στην υπόθεση του λατομείου της Λύβενας έγινε περιγραφή των πρόσφατων επεισοδίων, όπου οι καταγγελίες έγιναν αντίστροφα, με τους μπράβους από το Δέλβινο που έφερε ο Παπαγιάννης να κατηγορούν τους χωρικούς πως τους επιτέθηκαν, χαρακτηρίζοντας ηρωίδες της Λυβενιώτισσες.
«Κανονίσαμε συνάντηση με τον Έπαρχο αλλά όταν πήγαμε αυτός έλειπε από το γραφείο του» τόνισε ο Ηλίας Θάνος, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Μεσοποτάμου Παναγιώτης Μπόλης (με καταγωγή από το Βελιάχοβο) και ο Επαρχιακός Σύμβουλος Σπύρος Μπουζούκας (από τη Λύβενα) αν είχαν φιλότιμο θα είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις τους. 



Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αδερφοτήτων Μεσοποτάμου Αντώνης Βασιλείου ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι στην Αλβανία όλες οι αρμοδιότητες για τα θέματα που συζητούνται έχουν περάσει στις Επαρχίες, με τον Έπαρχο Μεσοποτάμου να έχει μεν όλες τις εξουσίες αλλά να μην τις εκμεταλλεύεται για το συμφέρον του τόπου.
«Όταν ήμουν πρόεδρος της Ένωσης είχα καλέσει τον Θέμη Καϊση επανειλημμένα να συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής αλλά δεν ανταποκρινόταν ποτέ παρά μόνο ερχόταν στις προεκλογικές περιόδους» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλείου, ενώ περιέγραψε πως έχει η κατάσταση με τις υποθέσεις ιδιοκτησίας που εκκρεμούν: 
«Στο υποθηκοφυλακείο των Αγίων Σαράντα, όπως είναι καταγεγραμμένα, μόνο το 5% των Ελλήνων μειονοτικών έχει καταφέρει να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του! Δυστυχώς δικοί μας είναι αυτοί που βάζουν πολλές φορές τις υπογραφές τους και δίνουν τη γη μας στους αλλοεθνείς»

Ο κ. Αντώνης Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης  στην εμπειρία που είχε ως Υφυπουργός Οικονομικών της Αλβανίας και την κοροϊδία που δέχεται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα
από τους Αλβανούς κυβερνώντες και πρότεινε να σταλούν επίσημα επιστολές στην Ελληνική Κυβέρνηση , τα κόμματα, τους αρμόδιους φορείς και τα ευρωπαϊκά όργανα.


Έπειτα μίλησε ο εμπειρογνώμων του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Παππάς, ο οποίος έκανε σαφές στους παρευρισκόμενους ότι το πρόβλημα της Λύβενας έχει εθνικές διαστάσεις τονίζοντας πως «αν χάσουμε τη μάχη του λατομείου θα έχουμε δώσει κομμάτι από το σώμα μας, αν συνεχιστεί όμως ο αγώνας με την ίδια ένταση θα κερδίσουμε πολλά πράγματα». 
Παράλληλα ο κ. Παππάς σημείωσε ότι ο Έπαρχος Μεσοποτάμου Θέμης Καϊσης θα έπρεπε να ήταν παρών σε αυτή τη συγκέντρωση και να στήριζε έμπρακτα τους κατοίκους της Λύβενας και του Βελιαχόβου και όχι μόνο στα λόγια, γιατί το έδαφος στο οποίο βρίσκεται το λατομείο είναι περιουσία των κατοίκων.
«Ο δικηγόρος σας πρέπει να θέσει με ιδιαίτερη δυναμική τις διεκδικήσεις σας στο αλβανικό κράτος αφού η υπάρχει δικαστική απόφαση που είναι σε εξέλιξη και προσωρινά σας δικαιώνει. Μην ξανακούσω ότι ο Παπαγιάννης είναι νόμιμος σε ότι κάνει αφού έχει γίνει έφεση με την οποία έχουν σταματήσει νόμιμα οι εργασίες στο λατομείο» είπε επίσης ο κ. Χρήστος Παππάς, συμβουλεύοντας την Ένωση Αδερφοτήτων Επαρχίας Μεσοποτάμου να στείλει υπομνήματα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας και τελεσίδικη επιστολή στον Έπαρχο και το Επαρχιακό Συμβούλιο Μεσοποτάμου.

Στις παρεμβάσεις που έγιναν από άτομα που ήταν παρόντα στην συγκέντρωση ειπώθηκε ότι καλούν συνέχεια στο τηλέφωνο τον Έπαρχο Μεσοποτάμου, ο οποίος είτε δεν απαντάει είτε το έχει κλειστό κι αν ποτέ απαντήσει υπόσχεται αόριστα ότι «όλα θα πάνε καλά». Σε άλλη παρέμβαση αναφέρθηκε ότι υπήρχε απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Προξενείου Αργυροκάστρου, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα της Λύβενας θεωρείται «εσωτερική υπόθεση μεταξύ ομογενών».

Ένταση προκλήθηκε όταν ένας παρευρισκόμενος έθετε επίμονα την απορία γιατί δεν προσκλήθηκε στην συγκέντρωση και δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα το παράρτημα της οργάνωσης «Ομόνοια» στην Αθήνα, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Χρήστο Παππά ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει επανειλημμένα τον αντιπρόεδρο της Ομόνοιας στην Αθήνα Γιώργο Τζομάκα και άλλα στελέχη αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ ανταπόκριση. Παράλληλα έγινε υπενθύμιση της παρουσίας των ίδιων των προέδρων ΚΕΑΔ και Ομόνοιας στη Λύβενα πριν τρία χρόνια οι οποίοι υποσχέθηκαν στήριξη που τελικά αποδείχθηκε μόνο στα λόγια.
Εύθυμο κλίμα επικράτησε για μία στιγμή όταν ένας Λυβενιώτης πήρε το λόγο και είπε «Ο Έπαρχος έχει τόσες εξουσίες αλλά δεν κάνει τίποτα για να μας βοηθήσει, δεν σηκώνει τα τηλέφωνα και είναι εξαφανισμένος. Έχουμε τον Θέμη εκεί πάνω σαν να είναι ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής!»

Στο κλείσιμο της συγκέντρωσης οι παρόντες ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση που έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αδερφοτήτων Επαρχίας Μεσοποτάμου Ηλίας Θάνος, σύμφωνα με την οποία θα σταλούν επιστολές υπέρ της κατάργησης του λατομείου της Λύβενας σ τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία (Πρεσβεία Τιράνων, Προξενείο Αργυροκάστρου) ώστε να τις προωθήσει στην κυβέρνηση της Αθήνας, σε όλα τα κόμματα της Ελλάδας και της Αλβανίας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλβανίας, τον ΟΑΣΕ, την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όποιους άλλους αρμόδιους φορείς κριθεί απαραίτητο.
Ειπώθηκε μάλιστα ότι εάν κριθεί απαραίτητο δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο θα ληφθούν ακόμα πιο δραστικά μέτρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου