Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

21 Mαϊου 2011: η ιστορική παρέμβαση της ΝΕ.Ο.Σ. στη Βόρειο Ήπειρο

Πέρυσι, με πρωτοβουλία του Τομέα Β/Ηπειρωτικού Αγώνα της Νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ. και της Νεολαίας Β/Ηπειρωτών Αχαΐας, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, εκδήλωση για τον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου, εντός Β/Ηπειρωτικού εδάφους.  

Αυτή η εκδήλωση, παρά τις προσπάθειες των Αλβανικών Αρχών για το αντίθετο, διοργανώθηκε και φέτος, μέσα στην Β. Ήπειρο, στο χωριό Κρανιά, όπου βρίσκεται και το μνημείο του οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη.

Σε συνεργασία με την Νεολαία Β/Ηπειρωτών Αχαΐας και τον Σύλλογο Β/Ηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ», οι αγωνιστές της Νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ. βρέθηκαν στην Κρανιά της Β. Ηπείρου, όπου τους περίμεναν στελέχη της μειονότητας όπως ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος, οι Έπαρχοι της επαρχίας Μεσοποτάμου και της επαρχίας Αλίκου και πολλοί θαρραλέοι Β/Ηπειρώτες. Ακολούθησε η σεμνή τελετή για την Αυτονομία, με αφορμή την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, μπροστά στο μνημείο του Θύμιου Λιώλη, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων. 

Οι ΝΕΟΣίτες μοίρασαν Ελληνικές σημαίες στους Βορειοηπειρώτες, καθώς και μπλούζες με το μήνυμα «ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΔΗΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ». 
Τα στελέχη της μειονότητας μίλησαν για την καταπάτηση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων, που ενώ προβλέπονται από το Αλβανικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, δεν εφαρμόζονται στην πράξη. 

Ο πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ. Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, μίλησε για την επιτακτική Εθνική ανάγκη να σταματήσει ο διχασμός μέσα στους κόλπους της μειονότητας και όλοι μαζί οι Β/Ηπειρωτες να απαιτήσουν από την Ελληνική πολιτεία πιο σκληρή εξωτερική πολιτική, με βάση την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Εθνικής Μειονότητας στην Β. Ήπειρο. Έκλεισε επαναλαμβάνοντας ως απάντηση στις Αλβανικές προκλήσεις την ρύση του Γ. Καρατζαφέρη πως «για εμάς δεν υπάρχει Νότια και Βόρεια Ήπειρος. Υπάρχει Ήπειρος ελεύθερη και Ήπειρος σκλαβωμένη». 

Αλβανικά κανάλια που προέβαλαν το γεγονός, θορυβήθηκαν από τα συνθήματα «Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ» και «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…».
H υπέυθυνη του Τομέα Β/Ηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ. Αθηνά Κρεμύδα
Από αριστερά: Ο Έπαρχος Μεσοποτάμου, ο Πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ., ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο Πρόεδρος της Νεολαίας Β/Ηπειρωτών Αχαίας
πηγή: neolaialaos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου