Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Γιώργος Κασαπίδης: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Ελληνικά σχολεία Κορυτσάς και Χειμάρρας

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Κορυτσά και τη Χειμάρρα επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης. 
Η συμβολή των σχολείων στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική κοινότητα Κορυτσάς και Χειμάρρας είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο η καθυστέρηση στη χρηματοδότησή τους εμποδίζει την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών.

 Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύουν τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων. Το κείμενο της Ερώτησης: ...
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης &  Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου
 ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Ελληνικά σχολεία Κορυτσάς και Χειμάρρας.

Η λειτουργία των ελληνικών σχολείων Κορυτσάς και Χειμάρρας είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στη Βόρεια Ήπειρο και την ενίσχυση των δεσμών των Βορειοηπειρωτών και των Αλβανών με την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ωστόσο, η απρόσκοπτη λειτουργία και η τέλεση του πολύ σημαντικού έργου των σχολείων τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των προβλημάτων στη χρηματοδότηση τους για κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων. Επιπλέον, η φημολογία στη γειτονική χώρα, για πιθανό κλείσιμο του ελληνικού σχολείου της Κορυτσάς εξαιτίας του προβλήματος χρηματοδότησης δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τόσο οι οικογένειες της Ελληνικής κοινότητας όσο και των Αλβανών της Κορυτσάς που εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους στο Ελληνικό σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του σχολείου. Παράλληλα αναγνωρίζουν τη σπουδαία του προσφορά στα έξι χρόνια λειτουργίας του στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας, ανεβάζοντάς το στην πρώτη θέση της προτίμησης των ντόπιων κατοίκων. Η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση αφορά και στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, που παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του έτους, επιδρώντας αρνητικά στην ψυχολογία και στην οικονομική τους κατάσταση.

 Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς, τόσο ντόπιοι όσο και από την Ελλάδα, ήδη αναζητούν εργασία σε άλλα σχολεία είτε της Αλβανίας, είτε της Ελλάδας αντίστοιχα. Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ένα μείγμα που υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύει τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων και της εγκατάλειψης τους. Επειδή το έργο που επιτελείται στα συγκεκριμένα σχολεία συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική κοινότητα Κορυτσάς και Χειμάρρας.

 Επειδή η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας σε όλα τα μέρη της γης που ζούνε Έλληνες αποτελεί εθνικό στόχο. Επειδή στην πόλη της Κορυτσάς, κατ’ εξοχήν Ελληνορθόδοξη πόλη, ιδρύθηκε πρόσφατα και λειτουργεί ίσως η μεγαλύτερη σχολή μουσουλμάνων ιερέων στα Βαλκάνια. Επειδή στην Κορυτσά λειτουργεί ήδη και τουρκικό και μαλτέζικο σχολείο.

 Ερωτάται η κα Υπουργός:


1. Ποιος ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ελληνικών σχολείων Κορυτσάς και Χειμάρρας για την ερχόμενη χρονιά;
 

2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να δοθεί λύση και να εξασφαλιστεί η πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών στα συγκεκριμένα σχολεία;
 

3. Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τη λειτουργία των σχολείων της Βορείου Ηπείρου;


http://aetos-grevena.blogspot.com/2011/05/blog-post_1878.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου