Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΣΦΕΒΑ: Κινδυνεύει να κλείσει το πρότυπο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά;

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, σοβαρό πρόβλημα φέρεται να αντιμετωπίζει το ελληνοαλβανικό σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά. Το πρόβλημα  εντοπίζεται στην μη καταβολή των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του ντόπιου προσωπικού που γινόταν από το ελληνικό κράτος και αφορά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, με προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία του σχολείου αλλά και στο ηθικό των διδασκόντων. 

Ως τώρα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των  υπευθύνων του σχολείου. Ωστόσο στην πόλη κυκλοφορούν φήμες ακόμη και περί κλεισίματος του σχολείου, καθώς αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, είναι πιθανό οι αλβανικές αρχές να μην επιτρέψουν την συνέχιση της λειτουργίας του την επόμενη χρονιά.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε υπεύθυνο. Είναι αδιανόητο στο όνομα μίας δήθεν οικονομίας,  η  πολιτική ηγεσία που είναι κατ εξοχήν υπεύθυνη για την κατάσταση  που βρίσκεται η οικονομία μας,  να παίζει με  ό,τι πιο επιτυχημένο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας στην περιοχή της Κορυτσάς. Ένα σχολείο που, παρά τις δυσκολίες που πάντα πρόβαλλε η αλβανική πλευρά, με την αυτοθυσία και την υπερβάλλουσα ευσυνειδησία  των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν εκεί, έγινε φάρος ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, βοήθησε τα μέγιστα στη συναδέλφωση των δύο λαών και αγκαλιάστηκε με πολλή θέρμη από τους κορυτσαίους  που κατά εκατοντάδες εγγράφονται κάθε χρόνο στις βαθμίδες του.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που προετοιμάζεται η απογραφή πληθυσμού στη γειτονική χώρα, είναι τουλάχιστον εγκληματικό να υποβαθμίζεται στην πράξη η λειτουργία ενός φορέα που όντως   έφερε πιο κοντά την Κορυτσά στην Ελλάδα και έγινε αποδεκτός με χαρά από τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες. Τυχόν προβλήματα στη λειτουργία  του  θα είναι η χείριστη υπηρεσία που θα προσφέρει η πατρίδα μας στα αδέλφια μας στην Κορυτσά. Αν αληθεύουν μάλιστα και οι πληροφορίες  που φέρουν το μουσουλμανικό σχολείο που ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια στην πόλη με τουρκικά και αραβικά κεφάλαια , να τονίζει ότι οι πύλες του είναι ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενο για δωρεάν εγγραφή, εκμεταλλευόμενο την περίσταση, γίνεται πιο σαφής η κρισιμότητα της κατάστασης κα η ανάγκη άμεσης λύσης του προβλήματος.

Το πρόβλημα επείγει και απαιτεί άμεση λύση καθώς αρκετοί γονείς  τώρα που είναι η περίοδος των εγγραφών προβληματίζονται για το αν θα λειτουργεί του χρόνου το σχολείο και αν  θα πρέπει να γράψουν τα παιδιά τους η να αναζητήσουν κάτι άλλο.

Απευθύνουμε θερμή έκκληση  προς κάθε αρμόδιο.

Μην επιτρέψετε  για λίγες χιλιάδες ευρώ να κλείσει το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ.
Μην προδώσετε τον αγώνα πολλών αξιόλογων εκπαιδευτικών που μόχθησαν για να φτάσει το σχολείο  στο επίπεδο που είναι σήμερα.
Μη θάψετε τις προσδοκίες και τα όνειρα των μαθητών και των γονέων τους από την  Κορυτσά που περίμεναν από το 1925 να δουν ελληνικό σχολείο στην πόλη, και τώρα που το όνειρο τους έγινε πραγματικότητα, αυτό να κινδυνεύει από την ανευθυνότητα ορισμένων “ υπευθύνων” που δεν έχουν ιδέα για τη σημασία του.
  
ΣΦΕΒΑ, 1/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου