Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας για την αφαίρεση της εθνικότητας από τα αλβανικά πιστοποιητικά

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας
Από την ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα (02.06.2011):

Λ. ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ:  Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με την απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης να μην αναγράφεται η εθνικότητα των Αλβανών πολιτών, των πολιτών της Αλβανίας, στα ατομικά πιστοποιητικά γέννησης, στα διαβατήρια και στα λοιπά δημόσια έγγραφα.  Έχει να κάνει με την καταγραφή, δημογραφική, της μειονότητας.



Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ:  Γνωρίζουμε το θέμα, το παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. 
Η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης για την απάλειψη του στοιχείου της εθνικής καταγωγής από τα νέα πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις μειονότητες που διαβιούν στη χώρα, εγείρει εύλογα ερωτήματα και προβληματισμό σχετικά με τα κίνητρα που υπαγόρευσαν τη μεταβολή μίας πρακτικής δεκαετιών. 

Συνδυαζόμενη με την αναβολή διεξαγωγής της απογραφής πληθυσμού, υπό την πίεση εθνικιστικών κύκλων, που αντιτίθενται στην συμπερίληψη προαιρετικών ερωτημάτων για την εθνική καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία, δίνει την εντύπωση σταδιακής διολίσθησης των κυβερνητικών αποφάσεων στην Αλβανία, στις υποδείξεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων οι οποίο στρέφονται εναντίον της αποτύπωσης του αδιαμφισβήτητου γεγονότος της ύπαρξης μειονοτήτων στη χώρα, και που υπονομεύουν συστηματικά τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Αλβανία.

Η Ελλάδα παγίως υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας ειδικότερα, όπως έχουμε αποδείξει έμπρακτα με τη στρατηγική της Θεσσαλονίκης, το 2003, αλλά και με την Ατζέντα 2014. Αναμένουμε, όμως, από την Αλβανία να εκπληρώσει στο ακέραιο τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και τους όρους που έχει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους οποίους εξαρτάται η ομαλή συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. Σε αυτές, βάσει των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων και των ευρωπαϊκών προτύπων, κάτι που έχει κορυφαία σημασία για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας θα ενημερώσει διεξοδικά τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. 

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις με γνώμονα και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Καλούμε την  αλβανική Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με εποικοδομητική διάθεση για το ζήτημα με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους προς τη συγκεκριμένη απόφαση, με στόχο την εξεύρεση μίας λύσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου