Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Μην υπονομεύετε την αξιοπρέπεια των Βορειοηπειρωτών


Σε κάθε σύστημα και σε κάθε περίοδο, σε κάθε συγκυρία και σε κάθε επακόλουθο, οι Βορειοηπειρώτες είχαν και έχουν την αξιοπρέπεια τους. Την αξιοπρέπεια  που δεν είναι άλλο από την ευγένεια του ήθους που συνδυάζεται με σοβαρότητα και κοσμιότητα, αλλά με συγκρατημένη περηφάνια. Μια αξιοπρέπεια που πηγάζει από τα βάθη της εμφάνισής τους και της εγκατάστασής τους σε αυτά τα άγια μέρη της Βορείου Ηπείρου. Μιας αξιοπρέπειας που είναι μέρος της ίδιας της ύπαρξής τους, συμβαδίζει μαζί τους, εδραιώνεται ή χαλαρώνεται από τον τρόπο διευθέτησής τους από τους αναλαμβάνω ρόλο ηγετών τους. 

Με την αξιοπρέπεια αυτή αναδείχτηκαν στα βάθη της ιστορίας πολεμιστές και ήρωες. Αναδείχτηκαν ευεργέτες και προσωπικότητες. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί. Μην διαγράψουμε και αφανίσουμε αυτά τα ιδανικά. Μην κοροϊδεύουμε και παίζουμε με την αρετή αυτή.

Όταν κάποιος υπάλληλος ή αστυνομικός στην Ελλάδα δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του Βορειοηπειρώτη και τον  χαρακτηρίζει ως αλλοδαπό ή ακόμη του βάζει τον κοσμητικό «αλβανέ», τον θίγει. Τον σκοτώνει.   Του καταπατεί την αξιοπρέπεια. Όταν  τον ταλαιπωρεί χρόνια ολόκληρα, με ένα φόρτωμα έγγραφα και δικαιολογητικά, για να τον αναγνωρίσει και επίσημα ως Έλληνα πολίτη είναι σαν να τον απογυμνώνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα. Όντας ακόμη και «οπλισμένος» ο Βορειοηπειρώτης με την de facto ταυτότητα του Έλληνα πολίτη, πολλές φορές νιώθει μουδιασμένος μπροστά στις υπηρεσίες, μην του ρίξουνε κανένα «κοτσάνι» ή τον απορρίψουν γιατί δεν απελευθερώθηκε πλήρως από το κοσμητικό του «αλβανού».

Οι Βορειοηπειρώτες σήμερα στην Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Με γνωριμίες και διασυνδέσεις. Το έχουν αυτό το προνόμιο. Να που, αυτούς και αυτά τα χαρακτηριστικά, τα εκμεταλλεύονται τα κόμματα σε δύσκολες, γι’ αυτούς, στιγμές ιδίως σε καιρούς εκλογών. 
Άναψαν τα τηλέφωνα στις εκλογές της 6 Μαΐου, για να επικοινωνήσουν με τους Βορειοηπειρώτες και να επωφεληθούν την ψήφο τους. Στον ελλαδικό χώρο και στη Βόρεια Ήπειρο. Απ’ όλα τα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που γι’ αυτούς δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος και Βορειοηπειρώτες και ηλεκτρομαγνητίζονται όταν ακούν τις ονομασίες αυτές, αλλά αλλοδαποί αλβανοί πολίτες. Και δεν έβαλαν σταυρό οι Βορειοηπειρώτες στο ψηφοδέλτιο  που ήταν υποψήφιοι παιδιά από τη σάρκα τους, αλλά σε αγνώστους κομμάτων.

Τα κόμματα, σαν τελειώνει η  εκλογική περίοδος και σχηματίζεται η κυβέρνηση, μπαίνουν στο  δικό τους κέλυφος,  ξεχνούν τις υποσχέσεις και μαζί μ’ αυτές και τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες. Και όχι μόνον. Αρχίζουν και οι κυρώσεις. Υφιστάμενοι κυβέρνησης δεν ήταν αυτοί που ακύρωσαν την αναθεώρηση των βιβλιαρίων υγείας; Αυτοί που έκοψαν τις συντάξεις του ΟΓΑ; Αυτοί που μας είπαν πως θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και τα πάγωσαν τελείως;

Στις επαναληπτικές εκλογές ο κάθε Βορειοηπειρώτης  θ’ αναλογιστεί πού μπορεί να δώσει την ψήφο του, όχι με ερασιτεχνισμό και τον απόηχο του μηνυμάτων του τηλεφώνου, αλλά με γνώση και επίγνωση για το καλό της Πατρίδας, της Ελλάδος που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αλλά και για τον δικό του λογαριασμό, για την  δική του αξιοπρέπεια.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου