Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ο συγκλονιστικός χαιρετισμός του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Άνδρεα στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα - Ιδού ο αυθεντικός πνευματικός μας ηγέτης!

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας

Εν Κονίτση τη 7η Αυγούστου 2011


Μετά την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, μήνυμα προς την αδούλωτη Χιμάρα.

Αδούλωτοι Χιμαριώτες!
Χρόνια και χρόνια η Χιμάρα έμεινε απροσκήνητη σε όσους προσπάθησαν να σκοτώσουν την ψυχή της, κράτησε ολόρθη την ορθόδοξη πίστη της, την ελληνική της γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα της, που είναι ολόιδια με τα ήθη και τα έθιμα του όπου γης Ελληνισμού.

Όταν πριν από εβδομήντα χρόνια η γαλανόλευκη σημαία μας κυμάτιζε ελεύθερη σε ολόκληρη τη Βόρειο Ήπειρο μετά τη συντριπτική ήττα των Ιταλών επιδρομέων, η Χιμάρα βρισκόταν πάλι στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα και την ελευθερία.
Ύστερα ήρθαν χρόνια δίσεκτα αλλά και πάλι η Χιμάρα είπε το όχι στην κομμουνιστική τυραννία, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, όχι όμως και η ελληνική της ψυχή.
Και αυτό φάνηκε εκτός των άλλων και από την περίπτωση του Αριστοτέλη Γκούμα.
Το παληκάρι ήθελε να μιλάει ελληνικά γιατί ήταν Έλληνας πέρα για πέρα. Έτσι αποφασίστηκε η δολοφονία του.
Όμως αδελφοί Χιμαριώτες η ελευθερία, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός, φυτρώνει από τα ιερά κόκαλα των Ελλήνων. ΄Ετσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνει και τώρα.

Η θυσία του Αριστοτέλη Γκούμα θα καρποφορίσει την ελευθερία και την εθνική σας αποκατάσταση. 
Αγωνίζεστε ενωμένοι και μονιασμένοι και το ποθούμενο, όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα έλθει.
Η Χιμάρα θα νικήσει, η Βόρειος Ήπειρος θα βρεθεί στην αγκάλη της μητέρας Ελλάδος και η γαλανόλευκη θα κυματίζει στην αιματοπότιστη πατρίδα σας ελεύθερη και υπερήφανη.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του ήρωα Αριστοτέλη Γκούμα!
Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος! 


Το σχόλιο μας: Ο εκάστοτε Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, φέρει τυπικά και τον τίτλο του Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Βορείου Ηπείρου. Ύστερα από τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και την στάση του στην τοποθέτηση της προτομής του Χιμαριώτη Εθνομάρτυρα, ο Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας δικαίωσε πλήρως τον τίτλο που φέρει σχετικά με το "πάσης Βορείου Ηπείρου". 

Αφού η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής ολοκληρώθηκε, με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο, ένας κάτοικος της Χιμάρας ξέσπασε φωνάζοντας "και ο παπα - Δημήτρης να κάτσει καλά με τη Χιμάρα", για να συμπλήρωσει ένας νεαρός από τη Δρόπολη "με όλη τη Βόρειο Ήπειρο να κάτσει καλά".

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τέσσερις μήνες τουλάχιστον, η Χιμάρα, ο πολυπληθέστερος ελληνικός οικισμός στη Βόρειο Ήπειρο, είναι παντελώς ξεγραμμένη από την Μητρόπολη Αργυροκάστρου, αφού στην ηρωική κωμόπολη μέχρι την προηγούμενη Κυριακή είχε να πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία από το Πάσχα (με ενδιάμεσες εξαιρέσεις τις εορτές των Αγίων Πάντων και της Αγίας Μαρίνας στους ομώνυμους ναούς)!
Ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας της Αθαλιώτισσας δεν λειτούργησε ούτε και την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής που πανηγύριζε!
Βλέπετε ο εφημέριος που ιερουργούσε στη Χιμάρα, ο πατήρ Ιωάννης από το Πύλιουρι, τοποθετήθηκε με εντολή της Μητρόπολης στο Αργυρόκαστρο χωρίς όμως να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο ιερέα.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στο γειτονικό χωριό Δρυμάδες υπάρχει μόνιμος πρεσβύτερος όπου λειτουργεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους κάθε Κυριακή. Ήταν άραγε τόσο δύσκολο να μεριμνήσει η αρμόδια Μητρόπολη ώστε να τελείται Θεία Λειτουργία στη Χιμάρα έστω μία φορά το μήνα;

Κι όμως, η Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου αποφάσισε να δώσει σημεία ζωής στο κάστρο του Ελληνισμού δια του Μητροπολίτη της κ. Δημητρίου με με σκοπό να προσβάλει τη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα και την οικογένεια του. Είναι πραγματικά λυπηρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου