Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

"Τι να τα κάνουμε τα στεφάνια τους όταν ένα χρόνο τώρα δεν μας έδωσαν καμμία σημασία;"

Η στάση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου σκανδάλισε, αν δεν εξόργησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό όσους παραβρέθηκαν την Κυριακή 7 Αυγούστου στη Χιμάρα για να τιμήσουν τη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα, ένα χρόνο μετά την δολοφονία του από Αλβανούς εθνικιστές επειδή μιλούσε στην γενετειρά του τη μητρική του γλώσσα.

Δε του ζητήθηκε η άδεια, είπε, να τοποθετηθεί η προτομή του Χιμαραίου εθνομάρτυρα στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων.
Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο έκανε όταν αντίκρυσε το μνημείο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία ενώ όταν εισήλθε στον Ιερό Ναό έβαλλε κατά δικαίων και αδίκων.
"Οι Χιμαραίοι έχετε τη συνήθεια να καταπατείτε τη γη της εκκλησίας. Έρχονται και ορισμένοι από την Ελλάδα που με την παρουσία τους εδώ θέλουν να προκαλούν εθνικιστικές αναταραχές. Ο ναός αυτός δεν θα λειτουργεί όσο υπάρχει απ' έξω η προτομή..." ήταν μερικά από τα λόγια που είπε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου υπό τα βλέμματα των εμβρόντητων πιστών.

Η στάση αυτή μάλλον δεν ήταν τόσο αυθόρμητη αφού τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο σχετικά με την τοποθέτηση ή μη του μνημείου για τον Αριστοτέλη Γκούμα με εμπλεκόμενες διάφορες πλευρές, όπως το Δήμο Χιμάρας, την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως, ότι κι αν προηγήθηκε, η συμπεριφορά του κ. Δημητρίου προσέβαλε τόσο τη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα όσο και την οικογένεια του αδικοχαμένου Χιμαριώτη.

Όμως το τελευταίο διάστημα αυτό που ταλανίζει τους συγγενείς του Αριστοτέλη είναι η έκβαση της υπόθεσης της δολοφονίας του. Ως γνωστόν ο δολοφόνος καταδικάστηκε μόνο με δώδεκα χρόνια φυλάκιση ερήμην της οικογένειας του θύματος η οποία δεν είχε δικαίωμα να παραστεί στη δίκη αλλά ούτε καν και να εκπροσωπηθεί μέσω του σηνηγόρου της!

Το θέμα όμως θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αν υπήρχε πολιτική βούληση τόσο σε επίπεδο Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όσο και σε επίπεδο ελληνικών κομμάτων.
Την Κυριακή 7 Αυγούστου ήρθαν όντως και κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Αρ. Γκούμα στη Χιμάρα εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών αλλά και ελλαδικών πολιτικών φορέων ή προσώπων.
Αυτό που γνωρίζουμε όμως σίγουρα είναι ότι μετά το 40ήμερο μνημοσυνο του τον περασμένο Σεπτέμβρη κανείς (με φωτεινή εξαίρεση τη ΣΦΕΒΑ που δεν είναι βέβαια πολιτικός φορέας) δεν ενδιαφέρθηκε να επισκεφθεί την οικογένεια του και να ρωτήσει για την εξέλιξη της υπόθεσης και αν χρειάζεται κάποια βοήθεια για την πρώθηση της.

"Τι να τα κάνουμε τα στεφάνια τους όταν ένα  χρόνο τώρα δεν μας έδωσαν καμμία σημασία;" αναρωτήθηκε εύλογα αδελφικό πρόσωπο του σύγχρονου εθνομάρτυρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου